Jean Monnet Chair: Σημαντική διάκριση της Νομικής Δ.Π.Θ.

Της Μαριάντας Ζάβαλη

Ιδιαίτερα τιμητική για τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αποτελεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να της απονείμει την Έδρα Jean Monnet. Η Νομική Κομοτηνής κρατά ανέκαθεν τα σκήπτρα του Ευρωπαϊκού Δικαίου, καθώς ήταν η πρώτη Νομική στην Ελλάδα που ξεκίνησε να διδάσκει το εν λόγω Δίκαιο.  Η ποιότητα των προσφερόμενων ευρωπαϊκών σπουδών στη Σχολή, η εμπειρία και η ικανότητα της ομάδας υλοποίησης του έργου, αλλά και η ολοκληρωμένη πρόταση που υπεβλήθη ήταν αρκετά για να φέρουν τη Νομική Σχολή μεταξύ των 147 επιλεγέντων Ιδρυμάτων. Η τελική απόφαση ελήφθη, αφού πρώτα εξετάστηκαν 737 αιτήσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο.

Τι είναι, όμως, η Έδρα Jean Monnet; Οι Έδρες Jean Monnet συνιστούν θέσεις διδασκαλίας για καθηγητές Πανεπιστημίων σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο και για μόνιμα μέλη διδακτικού προσωπικού, με βασικό αντικείμενο ενασχόλησης και έρευνας τις ευρωπαϊκές σπουδές.  Κάτοχος της Έδρας στη Νομική είναι ο κ. Μιχάλης Δ. Χρυσομάλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για την υποβολή της σχετικής πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόγραμμα που καλείται να ακολουθήσει η Νομική Σχολή και γενικά οι κάτοχοι των Εδρών Jean Monnet είναι διάρκειας τριών ετών και υλοποιείται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του  προγράμματος Erasmus+. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα με το οποίο θα ασχοληθεί η Έδρα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, μέσα στην τριετία (2016-2019), έχει τίτλο: «Το Κράτος Δικαίου στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: κεκτημένο ή ζητούμενο;». Πρόκειται, όπως γίνεται αντιληπτό, για ένα θέμα άκρως επίκαιρο, σε μια εποχή που παράλληλα με την οικονομική εμφανίζεται και η κρίση του κράτους δικαίου, η οποία κλονίζει τη σταθερότητα και τον σεβασμό μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης.

Για την υλοποίηση του ως άνω προγράμματος, η Νομική Σχολή θα αναλάβει μια σειρά δράσεων σχετικών με τη διδασκαλία των ευρωπαϊκών σπουδών. Αρχικά, μέσω των ήδη υπαρχόντων μαθημάτων Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο θα συνεχίσουν να δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές για ενασχόληση και εμβάθυνση με τις αρχές του κράτους δικαίου και με το σύνολο των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, θα οργανωθούν σεμινάρια, συνέδρια, στρογγυλή τράπεζα και συνεχείς ενημερωτικές συναντήσεις όχι μόνο για φοιτητές Νομικής αλλά και για φοιτητές άλλων σχολών, Νέους Δικηγόρους, Δικαστές και Εκπαιδευτικούς άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς και για φορείς της πολιτικής χάραξης. Ταυτόχρονα, η εκπόνηση μελετών και συναφών ερευνών και η δημοσίευση τους θα συμβάλλει στην ακόμη πιο συστηματική παρακολούθηση του κράτους δικαίου.

Στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων της Έδρας Jean Monnet περιλαμβάνονται τα εξής μαθήματα που διδάσκονται στην Νομική Σχολή:

Σε Προπτυχιακό επίπεδο:

Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ι (Θεσμικό Δίκαιο): υποχρεωτικό μάθημα Β’ Εξαμήνου

Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΙΙ (Ουσιαστικό Δίκαιο): υποχρεωτικό μάθημα Γ΄ Εξαμήνου

Το Κράτος Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Νέο μάθημα Έδρας Jean Monnet): κατ’ επιλογή μάθημα Β’ Εξαμήνου (ανοιχτό)

Σε Μεταπτυχιακό επίπεδο:

Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΠΜΣ Κατεύθυνση Διεθνών Σπουδών – Ειδίκευση Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Επίκαιρα θέματα Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και ΝΑ Ευρώπη (ΠΜΣ Σπουδές ΝΑ Ευρώπης – Κατεύθυνση Νομικής)

Το Νομικό Πλαίσιο των Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΠΜΣ Σπουδές ΝΑ Ευρώπης – Κατεύθυνση Οικονομίας)

Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας (ΠΜΣ Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας)

Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ενέργεια (ΠΜΣ Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας)

Εντός του τριετούς κύκλου του προγράμματος θα λάβουν χώρα τα εξής σεμινάρια και  επιστημονικές εκδηλώσεις ανοιχτού χαρακτήρα:

Σεμινάρια:

«Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση: Ζητήματα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου»

«Η Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια ως θεμελιώδης ιδιότητα των Ευρωπαίων Πολιτών»

«Σύστημα Έννομης Προστασίας της Ένωσης και αποτελεσματική δικαστική προστασία των ιδιωτών»

«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών σε θέματα Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης»

Επιστημονικές εκδηλώσεις:

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Το Κράτος Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: κεκτημένο ή ζητούμενο;» (Άνοιξη 2017)

Στρογγυλό Τραπέζι (round table) με θέμα: «Είναι ο ευρωπαϊκός συνταγματισμός σε κρίση;» (Άνοιξη 2018)

Ενημερωτικές Συναντήσεις Jean Monnet με τη μορφή workshop για επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και εξελίξεις σε νομικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. (4 Ενημερωτικές Συναντήσεις ανά ακαδημαϊκό έτος)

Η απόκτηση της Έδρας Jean Monnet ήταν ένα στοίχημα για τη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μετά από τόσα χρόνια έρευνας, διδασκαλίας, εμβάθυνσης και εμπειρίας σε ζητήματα Ευρωπαϊκού Δικαίου. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, η Νομική Σχολή, με το πλούσιο πρόγραμμα που καλείται να υλοποιήσει, θα προετοιμαστεί κατάλληλα και επαρκώς, προκειμένου να διεκδικήσει και το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet, βασική προϋπόθεση του οποίου είναι η κατοχή της Έδρας Jean Monnet.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις της Έδρας μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Νομικής Δ.Π.Θ.:   http://law.duth.gr/

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!