Interail: Μια εμπειρία πραγματικά μοναδική

του Ιάσονα Κρανιά

Το interail είναι ένας θεσμός που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 και απευθυνόταν αποκλειστικά σε ταξιδιώτες νεότερους των 21 χρόνων. Με την πάροδο του χρόνου όμως άρθηκαν οι περιορισμοί αυτοί και πλέον ο καθένας έχει τη δυνατότητα να ζήσει αυτή την εμπειρία, ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Discover EU

Το 2018, υιοθετήθηκε μια πρωτοβουλία από την Ε.Ε η οποία ονομάστηκε «Discover EU», σύμφωνα με την οποία όλοι οι πολίτες της, ηλικίας 18 ετών έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση ώστε να κερδίσουν ένα από τα 35.000 δωρεάν εισιτήρια, που δίνονται δύο φορές το χρόνο, διάρκειας ενός μήνα το οποίο περιλαμβάνει 7 μέρες ταξιδιού.

Τιμές

Φυσικά οι επιλογές ποικίλουν ακόμα και για αυτούς που δεν κληρώθηκαν ώστε να κερδίσουν αλλά και για τους ενδιαφερόμενους μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν 4 διαφορετικές κατηγορίες εισιτηρίων ανάλογα με την ηλικία του ενδιαφερόμενου. Το youth (για ηλικίες 12-27 ετών), το adult (για ηλικίες 28+ ετών), το senior (για ηλικίες 60+ ετών) και το child (για ηλικίες 4-11 ετών). Επειδή υπάρχουν πολλά διαφορετικά πακέτα (τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά εδώ) θα αναφερθούν οι τιμές των εισιτηρίων που ισχύουν για το αντίστοιχο με τους νικητές του δωρεάν ταξιδιού (Ένας μήνας που περιλαμβάνει 7 μέρες ταξιδιού). Για το youth: 251 €, το adult 335 €, το senior 302 € και το child το οποίο είναι δωρεάν αλλά μπορούν να συμπεριληφθούν μέχρι 2 ανά εισιτήριο ενήλικα.

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το αν το εισιτήριο είναι κερδισμένο ή αγορασμένο, υπάρχει η απαίτηση για κράτηση θέσεων σε κάποια τρένα για ένα μικρό αντίτιμο. Αυτό ισχύει κυρίως σε νυχτερινά ή τρένα υψηλής ταχύτητας.

Παρουσίαση ενδεικτικού ταξιδιού

Για να αναλυθεί όμως με μεγαλύτερες λεπτομέρειες η εμπειρία του interail, καλό θα ήταν να υπάρξει η παρουσίαση ενός ενδεικτικού ταξιδιού:

(Μια πολύ συμφέρουσα επιλογή ώστε να μην χαθούν μέρες ταξιδιού, και αφού η Ελλάδα δεν διακρίνεται για τις ανταποκρίσεις που προσφέρει σε τρένα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι η επιλογή κάποιας φθηνής πτήσης για έναν ευρωπαϊκό προορισμό που βρίσκεται σε περισσότερο κεντρικό σημείο, ώστε οι μετακινήσεις να είναι ευκολότερες. Στην ενδεικτική παρουσίαση, το ταξίδι ξεκινάει από την Τουλούζη της Γαλλίας) .

Μέρα 1η: Εκκίνηση από Τουλούζη, Γαλλίας για Βέρνη, Ελβετίας με ενδιάμεση στάση στη Λυόν. (Υπάρχει επιπλέον χρέωση για το κράτηση θέσης στο δρομολόγιο Τουλούζη-Λυόν του ύψους των 10 €)

 (κέντρο Βέρνης)

Μέρα 2η: Αναχώρηση από Βέρνη για Ζυρίχη, Ελβετίας.

Μέρα 3η: Αναχώρηση από Ζυρίχη για Μόναχο, Γερμανίας.

Μέρα 4η: Εξερεύνηση του Μονάχου και μικρή εκδρομή με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης, του Β’ παγκοσμίου πολέμου, του Νταχάου (κόστος: 8€ για μετακίνηση μετ’επιστροφής)

 (στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου)

 

Μέρα 5η: Αναχώρηση από Μόναχο για Βερολίνο.

Μέρα 6η και 7η: Διαμονή στο Βερολίνο και εξερεύνηση της πόλης.

Μέρα 8η: Αναχώρηση από Βερολίνο για Πράγα, Τσεχίας.

Μέρα 9η: Διαμονή στην Πράγα και εξερεύνηση της πόλης.

Μέρα 10η: Αναχώρηση από Πράγα για Βιέννη, Αυστρίας.

Μέρα 11η: Αναχώρηση από Βιέννη για Βουδαπέστη, Ουγγαρίας.

Μέρα 12η: Πτήση επιστροφής στην Αθήνα από τη Βουδαπέστη. (κόστος: 35€)

Έξοδα

Ένας μέσος όρος των καθημερινών εξόδων χωρίς τα έξοδα διαμονής ανέρχεται στα 40-60€.

Ενδεικτικά έξοδα διαμονής για διανυκτερεύσεις ενός ατόμου σε hostels:

Βέρνη: 40€

Ζυρίχη: 40€

Μόναχο: 20€

Βερολίνο: 20€

Πράγα: 20€

Βιέννη: 20€

Βουδαπέστη: 12€

Συνολικά έξοδα για 12 μέρες: 740-950€ ( χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η τιμή του εισιτηρίου interail)

Σύνοψη

Το interail είναι μια εμπειρία πραγματικά μοναδική. Μέσω αυτού του ταξιδιού, υπάρχει η δυνατότητα για έναν άνθρωπο να ξεπεράσει στερεότυπα, να γίνει πιο αυτόνομος και γενικά να εξελιχθεί. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν με ένα σχετικά χαμηλό κόστος, αν αναλογιστεί κάποιος ότι μπορεί να ταξιδέψει σε τόσες ευρωπαϊκές χώρες. Είτε μέσω του διαγωνισμού του Discover EU είτε μεμονωμένα, είναι σίγουρα μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όποιον επιλέξει να τη δοκιμάσει.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!