Inclusive leadership

Inclusive Leadership: Το νέο πρότυπο ηγεσίας

της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου 

Στον επιχειρηματικό κόσμο, κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη σπουδαιότητα της ισχυρής και δυναμικής ηγεσίας, ιδιαίτερα στις δύσκολες και κρίσιμες εποχές. Ένα μάθημα που μας έδωσε η πανδημία του COVID-19 είναι πως ο κόσμος αλλάζει, πολλές φορές απροσδόκητα. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα ούτε να αποφύγουμε τις καταστάσεις. Οι προκλήσεις μας ωθούν στην καινοτομία, στην αλλαγή της νοοτροπίας μας και στην υιοθέτηση αντισυμβατικών λύσεων. Έτσι, έρχονται στο προσκήνιο και νέα πρότυπα ηγεσίας, όπως αυτό του inclusive leadership (συμπεριληπτική ηγεσία).

Τι είναι;

τι είναιΠρόκειται για ένα μοντέλο ηγεσίας που βασίζεται στην απόρριψη κάθε προκατάληψης. Ο καθένας συνεισφέρει με την εμπειρία, τη γνώση και τις ικανότητές του, χωρίς οποιοδήποτε αποκλεισμό από τη λήψη αποφάσεων. Είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνονται όλες οι διαφορετικές οπτικές σε ένα ζήτημα. Με αυτό τον τρόπο, η απόφαση που λαμβάνεται είναι πιο ισχυρή και ολοκληρωμένη.

Πώς επωφελείται η επιχείρηση;

Η υιοθέτηση του inclusive leadership ενισχύει την επιχείρηση σε περιόδους δυσμενών συνθηκών. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα οφέλη της περιορίζονται μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις.  Φαίνεται ότι υπάρχει θετική συσχέτιση της συμπεριληπτικής ηγεσίας με την παραγωγικότητα. Τα μέλη ομάδων που ακολουθούν το μοντέλο αναφέρουν αύξηση της παραγωγικότητας τους, σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Δηλαδή, οι ομάδες έχουν μεγαλύτερο κίνητρο, καλύτερη ψυχική υγεία και μεγαλύτερη ενεργητική συμμετοχή στην εργασία τους.

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί;

Η εφαρμογή του μοντέλου αυτού απαιτεί τη συμμόρφωση όλων των στελεχών της επιχείρησης. Η πιο σοβαρή τροχοπέδη είναι η αναγνώριση των προκαταλήψεων που φέρνει ο καθένας στον χώρο εργασίας του. Είτε αφορούν το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την οικογενειακή κατάσταση, κ.α., είναι ιδιαίτερα επιζήμιες στην εύρυθμη λειτουργία μίας επιχείρησης. Αναγνωρίζοντας τις προκαταλήψεις που φέρνουμε στον χώρο εργασίας, αλλά και τα στερεότυπα που ελέγχουν τον τρόπο σκέψης μας, κάνουμε το πρώτο βήμα για μία καλύτερη συνεργασία. Φυσικά, το επόμενο βήμα είναι να παραμερίσουμε αυτά τα εμπόδια.

Η εφαρμογή δεν έγκειται μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στην ίδια την ηγεσία. Οι προκλήσεις της εποχής μας συχνά δυσχεραίνουν τη συνεισφορά κάποιων ατόμων, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν όσο θα ήθελαν. Κλασσικό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι γονείς. Οι ικανότητες τους συχνά μένουν ανεκμετάλλευτες. Ευτυχώς, η τεχνολογία παρέχει λύσεις, που προσφέρουν ευελιξία στις ομάδες αυτές. Επιπλέον, θα ήταν φρόνιμο για την επιχείρηση να δημιουργεί ένα φιλικό κλίμα γύρω από τις γονικές άδειες ανατροφής.

Βέβαια, όταν μία προβληματική κατάσταση εμφανίζεται (π.χ. η πανδημία του COVID-19), θα ήταν πολύ δύσκολο για μία εταιρεία να διαφοροποιήσει το μοντέλο λειτουργίας της. Το ανθρώπινο δυναμικό έχει προσαρμοστεί σε συγκεκριμένα πλαίσια και οι αλλαγές, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, δεν είναι εύκολες. Γι’ αυτό συνίσταται η εφαρμογή αυτού του μοντέλου ηγεσίας πριν ξεσπάσει η κρίση.

Σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο, οι επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να βρίσκουν καινοτόμες λύσεις στα προβλήματα. Πώς; Δημιουργώντας ισχυρότερους δεσμούς στις ομάδες και ενισχύοντας την ισότιμη συνεργασία των στελεχών. Σε ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας, ο καθένας νιώθει αποδεκτός και ελεύθερος να συνεισφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!