iGEM nous: Διεθνής διαγωνισμός για την προώθηση της συνθετικής βιολογίας

της Χρυσούλας Κονταράκη*

Η ομάδα «iGEM nous» υπό την αιγίδα της Ιατρικής σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης  ψάχνει νέα μέλη για την συμμετοχή της στον διαγωνισμό iGEM. Πρόκειται για μια πολύτιμη εμπειρία για όποιον συμμετάσχει, είτε ασχολείται με το αντικείμενο του διαγωνισμού είτε όχι, η οποία ανοίγει τόσο πνευματικούς όσο και επαγγελματικούς ορίζοντες για τους εμπλεκόμενους.

Κάθε χρόνο από το 2003 διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό iGEM (International Genetically Engineered Machine) ο ομώνυμος διεθνής διαγωνισμός με στόχο την προώθηση της συνθετικής βιολογίας. Η ομάδα  iGEM  nous έχει στόχο την συμμετοχή της στην διοργάνωση του 2021 που θα διεξαχθεί στο Παρίσι. Η διεπιστημονικότητα του διαγωνισμού επιτρέπει σε φοιτητές με ετερόκλητα αντικείμενα σπουδών να συνεργαστούν για να παραγάγουν όλοι μαζί ένα πρωτότυπο project.

Η ομάδα δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία 5 φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την αρχική καθοδήγηση της καθηγήτριας του τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Ελένη Καλδούδη. Τα μέλη μέχρι στιγμής είναι από το Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ (Μελίνα Ζήκου), από το Τμήμα Φυσικού ΑΠΘ (Νεφέλη Ζήκου) και από το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΔΠΘ (Ιωάννης Θυμιανίδης,  Γιώργος Κόντης, Δροσούλα Νικολοπούλου). Η φιλοσοφία της ομάδας δεν είναι άλλη από την συνεργασία και την όρεξη για δουλειά. Αυτό θέλουν να δηλώσουν και με την ονομασία που επέλεξαν για την ομάδα, με την λέξη Nous να αναφέρεται τόσο στην αρχαιοελληνική λέξη «νοῦς» όσο και στο γαλλικό nous («εμείς»).

Παρά το «αφιλόξενο κλίμα της χώρας για τέτοιου είδους δραστηριοποιήσεις», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γιώργος, και οι 5 είναι αποφασισμένοι να εργαστούν σκληρά για να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες και να διεκδικήσουν την νίκη στον διαγωνισμό. Για να το πετύχουν αυτό χρειάζονται νέα μέλη με «περίσσεια όρεξη για δουλειά», είπαν ομόφωνα. Η άρση, μάλιστα, των γεωγραφικών περιορισμών αποτελεί καινοτομία της ομάδας, πράγμα που επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους απ’ όλη την Επικράτεια να ενταχθούν σε αυτή.

Οι iGEM NOUS καλούν λοιπόν φοιτητές όλων των ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα να δηλώσουν συμμετοχή ως μέλη της ομάδας. Οι βασικότεροι τομείς του project στις οποίες χωρίζονται οι αιτήσεις είναι:

  • Wet Lab: σχεδιασμός και εκτέλεση των εργαστηριακών πειραμάτων
  • Dry Lab: δημιουργία και επεξεργασία υπολογιστικών μοντέλων και hardware για το project
  • Web Development: δημιουργία και συντήρηση ιστοσελίδας της ομάδας και του wiki
  • Graphic Design: Δημιουργία παρουσίασης, φυλλαδίων, posters και ενασχόληση με τα γραφικά του project
  • Human Practices: συσχέτιση του project με τον κοινωνικό παράγοντα – επικοινωνία της επιστήμης
  • Fundraising: επαφή με χορηγούς – εύρεση χρηματοδότησης – διαχείριση κεφαλαίων

Ακόμη και μετά τον διαγωνισμό το μέλλον της ομάδας εμφανίζεται υποσχόμενο. Στους ενδιαφερόμενους δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο iGEM network και να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον οργανισμό είτε ακόμη και να γίνουν iGEM ambassadors. Οι iGEM nous είναι αισιόδοξοι και ελπίζουν στην διατήρηση της ομάδας και μετά τον διαγωνισμό με νέο στόχο και παροχή καθοδήγησης στους νεότερους.

Τα social media της ομάδας :

Το κανάλι της ομάδας στο youtube με περαιτέρω εξηγήσεις για το αντικείμενο του project.

https://www.youtube.com/channel/UCVN2NQ_uRJVXhXU_FfvKlrg

Οι αιτήσεις συμμετοχής (ισχύουν μέχρι και 13 Ιουνίου).

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό.

*Συμμετέχει στο Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του citycampus.gr.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!