Σεμινάριο Δημοσιογραφίας citycampus

Το Citycampus σε συνεργασία με τη “Διάδραση” ανακοινώνουν την έναρξη του εαρινού κύκλου 2023 για το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του citycampus που θα λάβει χώρα αποκλειστικά on-line.

Το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας έχει λάβει πιστοποίηση ποιότητας εκπαίδευσης από το “Acta – Τεχνοβλαστό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο επίπεδο “Advanced”.

 

Το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας θα διεξαχθεί αποκλειστικά εξ αποστάσεως με χρήση πλατφόρμας σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (zoom).

 • Σας ενδιαφέρει η Δημοσιογραφία και τα μυστικά του Δημοσιογραφικού Λόγου;
 • Θέλετε να ασκηθείτε στη σύνταξη δημοσιογραφικών κειμένων και να βελτιστοποιήσετε τις συγγραφικές σας δυνατότητες;
 • Θέλετε ταυτόχρονα να σας δοθεί η δυνατότητα να ζήσετε σε προσομοίωση δημοσιογραφικού οργανισμού και να έχετε την δυνατότητα πρακτικής άσκησης;
 • Θέλετε να δείτε τα κείμενά σας να δημοσιεύονται σε site που λειτουργεί με όρους και προϋποθέσεις ποιοτικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για φοιτητές;

Το citycampus.gr σε συνεργασία με την Διάδραση – Ινστιτούτο Μελέτης της Ανθρώπινης Επικοινωνίας” με έδρα την Αθήνα, ανακοινώνει τη διεξαγωγή επιμορφωτικού σεμιναρίου με θέμα Δημοσιογραφικός Λόγος: Οι πτυχές και τα μυστικά του, προσφέροντας ταυτόχρονα στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να κάνουν πρακτική άσκηση με εκπόνηση δικών τους κειμένων, τα οποία θα κρίνονται και πιθανά να δημοσιεύονται στο www.citycampus.gr, την ιστοσελίδα που αποσκοπεί στην ποιοτική ενημέρωση των φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων.

Οι κύκλοι προηγούμενων ετών ολοκληρώθηκαν με επιτυχία… δείτε τις κριτικές που έγραψαν για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου:

Άρτεμις Γιαννακοπούλου, M.A. in International Journalism

“Ξεκίνησε ως ένα απλό σεμινάριο στον τίτλο του, όμως σε τρεις μήνες έμαθα, στη θεωρία και στην πράξη, όλα όσα χρειαζόμουν για να ξεκινήσω τα πρώτα μου βήματα στη δημοσιογραφία. Μια καταπληκτική εμπειρία για την οποία ανυπομονούσα κάθε Τετάρτη! Ήταν αυτό που με έκανε μέλος της ομάδας του citycampus, και σίγουρα, έτσι πιστεύω δηλαδή, με έφερε ένα βήμα, ή μάλλον ένα αεροπλάνο, πιο κοντά στο Κάρντιφ και στο μεταπτυχιακό μου στη δημοσιογραφία. Ξεκινώντας το Σεπτέμβριο του 2019 το μεταπτυχιακό μου, και έχοντας κρατήσει σε αρχεία τις σημειώσεις του σεμιναρίου, ήμουν ήδη στη θεωρία ένα εξάμηνο μπροστά από πολλούς από αυτους που μοιράζομαι τα αμφιθέατρα μαζί τους.”

Εύη Μακρυγιάννη – φιλόλογος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια:

“Το συγκεκριμένο σεμινάριο ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία. Προσεγγίσαμε τη δημοσιογραφία από μια κοινωνική-επικοινωνιακή οπτική και μάθαμε να αξιολογούμε πιο κριτικά τον δημοσιογραφικό λόγο και τον τρόπο με τον οποίο δίνεται στα μέσα. Μέσα από συζήτηση και μελέτη άρθρων μπορέσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη θεωρία του κάθε μαθήματος. Το μάθημα, παρότι διδασκόταν ηλεκτρονικά, έδινε πολλά ερεθίσματα και αφορμές για συζήτηση τόσο στα πλαίσια της δημοσιογραφίας όσο και σε πιο κοινωνικά ζητήματα. Τέλος, ο κύριος Πολέμης είναι ένας πολύ οργανωμένος και μεταδοτικός εκπαιδευτικός, ο οποίος δεν δίσταζε να μας ενθαρρύνει και να μας παροτρύνει να εκφράσουμε την άποψή μας, να γράψουμε άρθρα, να δούμε ταινίες ή να διαβάσουμε βιβλία και να ασχοληθούμε όσο γίνεται πιο ενεργά με τον δημοσιογραφικό κλάδο. Το σεμινάριο είναι κατάλληλο όχι μόνο για υποψήφιους δημοσιογράφους αλλά και για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν όμορφα και δημιουργικά τον χρόνο τους!”

Η εμπειρία μου από το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας

Τα γοητευτικά μυστικά του Σεμιναρίου Δημοσιογραφίας!

Περιπλάνηση στα μονοπάτια του Σεμιναρίου Δημοσιογραφίας!

Οι νέοι δημοσιογράφοι του Citycampus!

Σεμινάριο Citycampus στη δημοσιογραφία: Εντυπώσεις!

Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου: Εντυπώσεις!

Η Μαριάννα και το Σεμινάριο του Citycampus!

Σεμινάριο Δημοσιογραφίας: Στόχος και Μέθοδος

Στόχος του προγράμματος είναι η κατάκτηση βασικών χαρακτηριστικών και λειτουργιών του λόγου που δημοσιοποιείται, ενημερωτικού, ειδησεογραφικού, σχολιαστικού και ψυχαγωγικού. Η κατάρτιση προβλέπεται να είναι τόσο θεωρητική, μέσα από αναγνώσεις συγκεκριμένων κεφαλαίων διακεκριμένων βιβλίων στο χώρο, όσο και πρακτική, μέσα από συμπλήρωση ασκήσεων και εκπόνηση άρθρων προς δημοσίευση.

Η μέθοδος προβλέπεται να είναι διαδραστική και διεπιστημονική. Οι συμμετέχοντες μέσα από ομαδοσυνεργατικές συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» θα έχουν υλικό προς προετοιμασία και παρουσίαση και θα συζητούν επιλύοντας απορίες, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρεται και η δυνατότητα αναζήτησης περισσοτέρων πληροφοριών. Εναλλακτικά, προβλέπεται κάθε συμμετέχων να αναλαμβάνει την παρουσίαση της επόμενης ενότητας (ανάλογα και με το επιστημονικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων) και να υπάρχει καθοδήγηση από τον διδάσκοντα.

Σεμινάριο Δημοσιογραφίας: Το πρόγραμμα

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

 • Γενική Εισαγωγή και είδη είδησης,
 • Η δομή ενός δημοσιογραφικού κειμένου,
 • Βασικές αρχές Γλωσσολογίας – Κειμενογλωσσολογίας που χρειάζεται ένας δημοσιογράφος να γνωρίζει,
 • Χαρακτηριστικά Βασικού Άρθρου ειδήσεων,
 • Πρόλογοι, Επίλογοι και σύνταξή τους,
 • Τίτλοι Δημοσιογραφικών Κειμένων,
 • Κατασκευή δημοσιογραφικού Site και εκμάθηση βασικών λειτουργιών δημοσίευσης και διαχείρισης,
 • Διαφορά έντυπης από διαδικτυακή δημοσιογραφία,
 • Έννοιες δημοσιογραφικής αντικειμενικότητας και αλήθειας,
 • Βασικές αρχές επικοινωνιακού μοντέλου,
 • εκμάθηση βασικών λειτουργιών της “κοινής γνώμης”,

Η προβλεπόμενη διάρθρωση του σεμιναρίου περιλαμβάνει 10 εξ αποστάσεως σύγχρονες  συναντήσεις (+ προβολή ταινίας). Παρέχονται όλες οι γραπτές σημειώσεις καθώς και η βιβλιογραφία του Σεμιναρίου.

Δημοσιογραφία: Συντονισμός ομάδας και αξιολόγηση

Συντονιστής της ομάδας θα είναι ο Κωνσταντίνος Πολέμης, φιλόλογος – εκπαιδευτικός, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Θεωρία της Λογοτεχνίας και τη Δημοσιογραφία, C.E.O., Founder και Διευθυντής Σύνταξης του citycampus.gr. Προβλέπεται η δημιουργία ομάδων έως 20 συμμετεχόντων επιμορφουμένων και η προβολή παρουσιάσεων με power point.

Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων θα γίνει κατά 50% από τα άρθρα – δοκίμια δημοσιογραφικού λόγου που θα εκπονήσουν και κατά 50% από την ενεργό συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες οφείλουν να εκπονήσουν κάποια άρθρα προς δημοσίευση, για τα οποία θα λάβουν καθοδήγηση από το συντονιστή του προγράμματος. Στο τέλος του προγράμματος θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης και πιστοποίηση, με τις προϋποθέσεις ότι αφενός οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το 50% των συναντήσεων, παρέδωσαν όλα τα δοκίμια που τους ζητήθηκαν και αφετέρου αξιολογήθηκαν με τουλάχιστον 60% και πάνω.

Δημοσιογραφία: Συμμετοχή, έναρξη, συνεισφορά – πιστοποίηση.

Το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του citycampus είναι πιστοποιημένο σε επίπεδο Advanced κατά το Πρότυπο Πιστοποίησης Quality Label Training του Acta – Τεχνοβλαστού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι απόφοιτοι του Σεμιναρίου λαμβάνουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό Quality Training Label με την έγκριση και των τριων φορέων: Acta – Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, citycampus.gr και Διάδραση – Ινστιτούτο Μελέτης της Ανθρώπινης Επικοινωνίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν την αίτηση συμμετοχής τους στο: seminario@citycampus.gr περιλαμβάνοντας πλήρες ονοματεπώνυμο, σχολή φοίτησης ή αποφοίτησης (πτυχίο), ηλικία και προφίλ facebook, προκειμένου να υπάρξει αμεσότερη επικοινωνία. Αποστολή συνημμένου βιογραφικού, αν και δεν είναι υποχρεωτικό, θα εκτιμηθεί περισσότερο.

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας – ενδιαφέροντος παρακολούθησης.

 

Οι απόφοιτοι του Σεμιναρίου λαμβάνουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό Quality Training Label επιπέδου Advanced με την έγκριση και των τριων φορέων: Acta – Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, citycampus.gr και Διάδραση – Ινστιτούτο Μελέτης της Ανθρώπινης Επικοινωνίας μαζί με αναλυτική κατάσταση θεματολογίας και άρθρων που θα συγγράψουν.

Οι αιτούμενοι θα κληθούν σε προσωπική συνέντευξη.

Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου 2023 και θα λαμβάνουν χώρα σε μέρα και ώρα που θα αποφασισθεί από το σύνολο της ομάδας που θα συγκροτηθεί.

Η συνεισφορά των συμμετεχόντων στη Διάδραση καθορίζεται στα 360 ευρώ σύνολο. Για τους φοιτητές έως 30 ετών η συνεισφορά ορίζεται στα 300 ευρώ σύνολο.

Σε περίπτωση εξόφλησης μέχρι την έναρξη του Σεμιναρίου η συνεισφορά καθορίζεται σε 310 και 250 ευρώ αντίστοιχα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, φοιτητές με εξαιρετικές διακρίσεις ή επιδόσεις) προβλέπεται έκπτωση από το αρχικό ποσό, κατόπιν έγκρισης από το site.

Έγραψαν, επίσης, για το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του citycampus:

“Πολύ καλές σημειώσεις, άρθρα που έδιναν τροφή για σκέψη και εξαιρετικό κλίμα μεταξύ μας.”

“Προσεγγίστηκαν αρκετές θεματικές…”

“Ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι το citycampus κοινοποιούσε τα άρθρα των μελών.”

“Δυνατό σημείο του σεμιναρίου ήταν η συζήτηση που διεξαγόταν… η εμβάθυνση σε ορισμένα ζητήματα και η δυνατότητα συγγραφής άρθρων που μας δόθηκε.”

“Έγινε εμβάθυνση σε τεχνικούς όρους και μύηση στην κρυφή πλευρά της δημοσιογραφίας.”

“Πολύ καλό το μάθημα για τη δημιουργία δικής μας ιστοσελίδας.”

“Το πιο δυνατό σημείο του σεμιναρίου ήταν η διαδραστικότητα.”

“Πολύ ενδιαφέρον ήταν το μάθημα περί αντικειμενικότητας και αλήθειας.”

“Από το πρώτο μάθημα αρχίζεις να καταλαβαίνεις άμεσα πως θα εξελιχθείς…”

*Η συμμετοχή στο Σεμινάριο συνιστά ανεπιφύλακτη αποδοχή ότι για την απόκτηση της βεβαίωσης οι συμμετέχοντες οφείλουν να καταβάλουν το ποσό που προβλέπεται και να αξιολογηθούν θετικά. Καταβληθείσα συνεισφορά δεν επιστρέφεται, παρά μόνο και για το μέρος που αντιστοιχεί, αν ακυρωθούν οι διαδικασίες του Σεμιναρίου λόγω ανωτέρας βίας.