“Her” (Δικός της)

της Άννας Τριανταφύλλου

Θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για μια ιστορία από το πολύ κοντινό μας μέλλον. Το “her” (Δικός της) είναι μια δραματική ταινία επιστημονικής φαντασίας με έντονα ρομαντική διάθεση. Ο Χοακίν Φίνιξ (Joaquin Phoenix), ο πρωταγωνιστής, ενσαρκώνει το ρόλο του Θίοντορ Τουόμπλι (Theodore Twombly), ενός μοναχικού ανθρώπου που ζει στο Λος Άντζελες και εργάζεται ως συγγραφέας γραμμάτων. Η ζωή του το τελευταίο διάστημα έχει πάψει να αποκτά σημασία από τότε που έχει χωρίσει από τον παιδικό του έρωτα, την Κάθριν (Rooney Mara). Ο Θίοντορ, όντας ακόμη ερωτευμένος μαζί της, δυσκολεύεται να συναινέσει στην υπογραφή του διαζυγίου τους. Πλέον, η ζωή του κυλά πολύ ήρεμα και φυσιολογικά. Ώσπου, η καθημερινότητά του παίρνει μια παράξενη τροπή όταν αποφασίζει να αγοράσει το καινούργιο, προηγμένο λογισμικό σύστημα φωνητικών εντολών με τη γυναικεία φωνή της Samantha (Scarlett Johansson), μια γλυκιά, ευαίσθητη και διορατική οντότητα που «ήρθε» στη ζωή του σαν από «μηχανής θεός».

Αυτή η ανανέωση του λογισμικού θα αποτελέσει και την μετέπειτα ανανέωση του κεντρικού χαρακτήρα της ταινίας. Η Σαμάνθα , όντας κάτι πολύ περισσότερο από ένας απλός υπολογιστής, έχει υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης. Καταφέρνει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο να επαναφέρει τον Θίοντορ από την ανιαρή του πραγματικότητα σε μια πιο αισιόδοξη κατάσταση. Γρήγορα αυτή η σχέση ανεβαίνει επίπεδο και αποκτά ερωτικό χαρακτήρα, καθώς η έκφραση των σκέψεων και των ανησυχιών του πρωταγωνιστή δημιουργούν αυτή τη συναισθηματική πληρότητα. Η Σαμάνθα μοιάζει στα μάτια του ως η ιδανική σύντροφος, που τον καταλαβαίνει και επικοινωνεί συνεχώς μαζί του, με τη φυσική σωματική επαφή βέβαια να εκλείπει. Ωστόσο, ακόμη και όταν αυτά τα εμπόδια αίρονται, το πρόβλημα εντοπίζεται ξανά στον συναισθηματικό κόσμο του Θίοντορ. Η εσωτερική του ανεπάρκεια προκαλεί στην πορεία την αμφισβήτηση και τη ματαιότητα μιας τέτοιας σχέσης.

Βαθιά νοήματα

Όσον αφορά το πρωτότυπο αυτό σενάριο του Σπάικ Τζονζ, το ειδύλλιο που έχει δημιουργηθεί στην ταινία προκαλεί συγκίνηση και εξετάζεται σε βάθος η σημασία της επικοινωνίας. Είναι μία αυθεντική ταινία, στην οποία ο σκηνοθέτης δε διστάζει να προβάλλει την αβεβαιότητα που συντρέχει τον ψυχισμό όλων των ανθρώπων. Υπάρχει μια ξεκάθαρη προτίμηση σε αυτό που η τεχνολογία μας προβάλλει ως εύκολη λύση. Επηρεάζει σημαντικά τις ζωές μας και μάλιστα με τρόπο λανθάνοντα, ιδιαίτερα όταν οι ανθρώπινες σχέσεις ταυτίζονται και αντικαθιστώνται από αυτήν. Ο Θίοντορ αγκιστρώθηκε σε μια άλλη, φανταστική πραγματικότητα, η οποία τον εισήγαγε σε μια μοναδική, διαφορετική αλληλεπίδραση.

Το θέμα είναι πώς η Σαμάνθα, μια «φωνή», μπόρεσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του σε τέτοιο βαθμό; Ήταν κατασκευασμένη ώστε να μπορεί να βοηθήσει με τρόπους που οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν, αλλά πώς αυτό θα τον βοηθούσε να αντιμετωπίσει την εσωτερική αναστάτωση του Θίοντορ; Ο Τζονζ με κινηματογραφικό τρόπο φαίνεται ότι μας φέρνει αντιμέτωπους με την ουτοπία της αιώνιας αγάπης. Το ερώτημα είναι: πρόκειται για μια ιστορία του μέλλοντος ή μήπως του παρόντος;

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!