Hemingway & Gellhorn

Της Έλενας Σκούφου

Πρωταγωνιστούν: Nicole Kidman, Clive Owen, David Strathairn

Σενάριο: Jerry Stahl, Barbara Turner

Σκηνοθεσία: Philip Kaufman

Στην καρδιά του ισπανικού εμφυλίου γεννιέται ο θυελλώδης έρωτας του γνωστού σε παγκόσμια κλίμακα συγγραφέα Ernest Hemingway και της Martha Gellhorn. Λίγοι  γνωρίζουν το πόσο σημαντική υπήρξε η συμβολή αυτής της γυναίκας στο πολεμικό ρεπορτάζ του 20ου αιώνα, μιας και ο τίτλος της ως τρίτης συζύγου του Hemingway επισκίασε την δική της προσωπικότητα, η οποία ήταν αναμφίβολα η σπουδαιότερη στον χώρο της ενημέρωσης και έβαλε ταυτόχρονα ένα λίθο στο οικοδόμημα της γυναικείας χειραφέτησης, λόγω της δυναμικότητάς της, που ξεχώριζε για εκείνη την εποχή.

Ο έρωτάς τους γεννήθηκε όσο ο Hemingway ήταν ήδη παντρεμένος με την δεύτερη σύζυγό του και εκδηλώθηκε στην Ισπανία, όπου ο πρώτος είχε βρεθεί για να συμβάλει στην κινηματογραφική παραγωγή “The Spanish earth” και η Gellhorn για να καλύψει δημοσιογραφικά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα του 1936. Συμμετέχοντας κι αυτοί με τον τρόπο τους στην ισπανική Επανάσταση, πέρασαν τη σχέση τους και από το πολεμικό μέτωπο της Νορμανδίας, ύστερα από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων και στη συνέχεια ταξιδεύοντας ως την Κίνα, βρέθηκαν σε μυστικές συναντήσεις τόσο με τον Αυτοκράτορα, όσο και με τις αντίρροπες κομμουνιστικές δυνάμεις, που σχεδίαζαν την ανατροπή του.

Hemingway & Gellhorn

Έχοντας ως βάση τους την Κούβα, η σχέση τους αν και έντονη, φάνηκε να μην αντέχει στον χρόνο, καθώς ο Hemingway ξελογιασμένος γι’ άλλη μια φορά από μια γυναίκα, έζησε ως το τέλος της ζωής του με τη νέα του κατάκτηση, αφήνοντας την Gellhorn να διαπρέπει στις πολεμικές ανταποκρίσεις και να καταξιώνεται ως τα βαθιά της γεράματα.

Η βιογραφική αυτή ταινία, βραβευμένη για το πρωταγωνιστικό δίδυμο Kidman-Owen στα Golden Globes και με πολλές ακόμα διακριθείσες συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, ξεχωρίζει για την καλοδουλεμένη της παραγωγή, που καταφέρνει να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή, μιας και οι εναλλαγές των αντιθέσεων ρομάντζου-πολέμου δεν αφήνουν περιθώρια κούρασης. Το ερωτικό μοτίβο απ’ τη μια και το θλιβερό πολεμικό τοπίο απ’ την άλλη ανεβάζουν την δραματικότητα της ταινίας ένα επίπεδο παραπάνω.

Ο συνδυασμός έρωτα-Επανάστασης δίνει φυσικά την συνταγή της επιτυχίας, αν και όπως προέβλεψε ο Hemingway και φαίνεται να επιβεβαιώνεται τόσο στο σινεμά, όσο και στη ζωή «αν δύο άνθρωποι αγαπιούνται, δεν μπορεί να υπάρξει ευτυχισμένο τέλος».

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!