#FoitiTrips: Disneyland

Ένας πρωτόγνωρος κόσμος

Της Πένυς Κουφονικολάκου

Στο άκουσμα της πόλης του φωτός, έρχεται στο μυαλό μας ο εντυπωσιακός Πύργος του Άιφελ, σήμα κατατεθέν για τη γαλλική πρωτεύουσα, το μοναδικό μουσείο του Λούβρου, που φιλοξενεί περισσότερα από 400.000 εκθέματα, η αψίδα του θριάμβου, με την κολοσσιαία ιστορική σημασία που κοσμεί την πλατεία Σαρλ Ντε Γκωλ. Αυτά κι άλλα πολλά αξιοθέατα που αναβιώνουν μέσα από στάχτες τις γαλλικής ιστορίας επιβάλλεται να επισκεφτεί κάθε ταξιδιώτης. Ωστόσο, δεν μπορεί να στερήσει στον εαυτό του την μεταφορά σε έναν κόσμο που δεν συνάδει με τον πραγματικό, έναν κόσμο που οι έννοιες «γήινο» και «ρεαλιστικό» δεν έχουν θέση.

Στο προάστιο Marne-la-Vallée, 30 χλμ έξω από το γραφικό Παρίσι, δημιουργήθηκε το 1992 η ευρωπαϊκή Disneyland, η οποία αποτελείται από δύο μεγάλα πάρκα, το Disneyland Park και το Walt Disney Studios Park. Μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε είδους προτιμήσεις, όσο απαιτητικές κι αν είναι. Οι λάτρεις τις περιπέτειας θα μείνουν αποσβολωμένοι μπροστά στα έντονα και πρωτόγνωρα γεγονότα που θα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους, την ίδια ώρα που όσοι θέλουν να ελπίζουν ακόμα στο όνειρο, θα πιστέψουν σε αυτό, αφού θα γίνουν «κομμάτι» του.

Κατά την είσοδό μας στο Disneyland Park, βρισκόμαστε στη Fantasyland, όνομα που ταιριάζει απόλυτα στο τι πρόκειται να δει και ζήσει κανείς εκεί. Το κυρίαρχο στοιχείο είναι το επιβλητικό κάστρο, το οποίο φιλοξενεί στα υπόγεια του τον κοιμώμενο δράκο, ένα ρομποτικό animated που θα σας προβληματίσει για το αν βλέπετε ή εξαπατάσθε. Το κάστρο φαίνεται από πολλά σημεία του πάρκου και σίγουρα θα υπάρξει η στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε ότι περπατάτε με την όπισθεν στη  προσπάθειά σας να το δείτε πάλι και πάλι…

Στη Fantasyland μπορεί να παρακολουθήσει κανείς μια σειρά εκδηλώσεων, καθώς οι παρελάσεις και οι επιδείξεις στην Disneyland δεν σταματούν ποτέ! Οι ευκαιρίες για φωτογραφίες μου τους αγαπημένους ήρωες είναι πολλές, ενώ αυτό που αδιαμφισβήτητα κινεί την περιέργεια είναι ότι ο κάθε εργαζόμενος συγχρόνως με τις αρμοδιότητες του αναλαμβάνει κι ένα ρόλο, με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση στον επισκέπτη πως δεν τον περιβάλλει κανείς κοινός θνητός. Τα παιχνίδια ποικίλουν και όλα χαρακτηρίζονται για το μοναδικό θέαμα που προσφέρουν. Ξαφνικά γίνεσαι φίλος του Peter Pan και πετάς πάνω από το φωτισμένο Λονδίνο, ενώ συγχρόνως πρέπει να παρέχεις τις ενισχύσεις σου στον απειλούμενο Baz light year!

Προχωράμε προς την ανεπανάληπτη Adventureland! Εκεί που είτε είσαι δέκα, είκοσι ή τριάντα νιώθεις πως είσαι πειρατής, φίλος του Indiana Jones με κατοικίδια τον  Timon και τον Pumba. Τα παιχνίδια εδώ δεν διακρίνονται τόσο για το θέαμα όσο για το πόσο ικανά είναι να εκτοξεύσουν στα ύψη την αδρεναλίνη ακόμη και του πιο απαιτητικού παίκτη! Τρενάκια με απίστευτες ταχύτητες κάνουν τις φωνές των επιβατών να ακούγονται σε ακτίνα πολλών μέτρων, ενώ οι στροφές είναι τέτοιες, που σίγουρα τον έντρομο φίλο που δεν σας ακολούθησε στην περιπετειώδη διαδρομή σας και έμεινε έξω να σας παρακολουθεί, θα τον δείτε… ανάποδα! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως πολλά παιχνίδια προειδοποιούν με το χαρακτηριστικό κόκκινο τρίγωνο (WARNING) σε περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Adventureland υπάρχουν τα πιο αξιοπρεπή εστιατόρια της Disneyland.

Τα εντυπωσιακά γεγονότα λαμβάνουν χώρα παντού, ωστόσο εκεί που υπάρχει το θέαμα σε όλο του το μεγαλείο είναι στα Walt Disney Studios, δηλαδή στο δεύτερο πάρκο της Disneyland. Εδώ χαρίζεται απλόχερα η ευκαιρία να αντιληφθεί κανείς πως δημιουργείται μια ταινία. Οι επισκέπτες γίνονται μέρος των special effects, καθώς έρχονται κοντά με τεχνητές φλόγες, βροχές και σεισμούς, ενώ συγχρόνως αντιλαμβάνονται πως «αποκτά ζωή» ένα σχέδιο και μεταβάλλεται σε κινούμενο! Απόδειξη πως η επίσκεψη ή και η διαμονή στη Eurodisney δεν έχει όριο ηλικίας, είναι πως ιδίως το πάρκο των Studios αφορά περισσότερο τους ενηλίκους, κατά την άποψή μου. Τα θεάματα άλλωστε, στο σύνολό τους, είναι ικανά να αποτελέσουν εμπειρία ζωής.

Τα μειονεκτήματα όμως δεν εκλείπουν. Η οργάνωση του πάρκου χωλαίνει σε πολλά σημεία. Τα παιχνίδια είναι δυνατόν να σταματήσουν απροειδοποίητα για μερικές ώρες, χωρίς να υπάρξει καμία μέριμνα για τους ανθρώπους που περίμεναν αδίκως. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί πως είναι ένα ιδιαίτερα πολυέξοδο ταξίδι και η ποιότητα εν τέλει δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην τιμή. Ωστόσο, η μαγεία που θα ζήσει κανείς στη Disneyland αρκεί για να κάνει τα «στραβά μάτια» σε ορισμένες αστοχίες.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!