#Foititips: Το πρώτο μου βιογραφικό

Της Νατάσας Τζαβάρα

Η είσοδος στην αγορά εργασίας είναι ένα από τα πιο μεγάλα βήματα στην ζωή μας. Τα άγνωστα αυτά νερά μας προκαλούν λίγο άγχος ίσως και φόβο κυρίως από την στιγμή που δεν έχουμε προϋπηρεσία και δεν ξέρουμε πώς να παρουσιάσουμε ένα θελκτικό βιογραφικό για τον εκάστοτε εργοδότη. Η αλήθεια είναι ότι ένας εργοδότης ξοδεύει κατά μέσο όρο 6 δευτερόλεπτα σε κάθε βιογραφικό πριν αρχίσει να διαλέγει άτομα για συνέντευξη, οπότε ας έχεις αυτό στο μυαλό σου όταν ξεκινάς να φτιάχνεις το βιογραφικό σου έτσι ώστε να επικεντρωθείς στα πιο σημαντικά στοιχεία σου.

Αρχικά καλό θα ήταν να προσέξεις την γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιήσεις γιατί καθορίζει την εικόνα του βιογραφικού. Διάλεξε μία μεταξύ των Arial, Times New Roman και Calibri και μέγεθος γραμματοσειράς 10, όχι 9 γιατί μπορεί να γίνει δυσανάγνωστο ούτε 12 επειδή τα γράμματα μπορεί να δείχνουν μεγάλα και ενδεχομένως να δώσεις την εντύπωση ότι θες να καλύψεις το κενό στην προϋπηρεσία μεγαλώνοντας το μέγεθος των γραμμάτων. Επίσης στα στοιχεία επικοινωνίας κάνε έντονα τα γράμματα στο όνομά σου, συμπεριέλαβε τηλέφωνο, διεύθυνση και link από το προφίλ σου στο Linkedin. Προσοχή στο μέιλ που θα βάλεις το οποίο καλό θα ήταν να έχει μια επαγγελματική μορφή, δηλαδή να περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο ή έστω το αρχικό του ονόματός σου και το επώνυμό σου κι όχι κάποιο μέιλ που χρησιμοποιείς στα social media και περιέχει κάποιο αστείο χαρακτηρισμό. (π.χ. johnnytheleader@hotmail.com)

Λόγω της έλλειψης προϋπηρεσίας δώσε έμφαση στην ακαδημαϊκή σου εκπαίδευσή. Δεν αρκεί απλά να αναφέρεις τις σπουδές σου γι’ αυτό μπορείς να γράψεις κάποια μαθήματα τα οποία σχετίζονται με την θέση απασχόλησης που σε ενδιαφέρει για να δείξεις ότι έχεις γνώσεις πάνω στο αντικείμενο και αυτό θα σε διαφοροποιήσει από το 99% των υποψηφίων που γράφουν απλώς τον τίτλο πτυχίου. Περνώντας στην επαγγελματική εμπειρία μπορείς να αναφέρεις την πρακτική σου άσκηση. τις εθελοντικές εργασίες, τις εξωσχολικές δραστηριότητες ή ότι άλλο σχετικό έχεις πραγματοποιήσει στο παρελθόν, δείχνοντας ότι πέρα από τις σπουδές σου δραστηριοποιήθηκες σε τομείς, ήσουν μέλος κάποιας ομάδας και ανέπτυξες μια σειρά από δεξιότητες.

Οι δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές και καλό θα ήταν να έχεις ένα τμήμα μέσα στο βιογραφικό σου γι’ αυτές. Κάποια λογισμικά που μπορεί να ξέρεις να χειρίζεσαι και έμαθες κατά την διάρκεια των σπουδών σου ή η γνώση υπολογιστών και άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να αναφερθούν για να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα ο εργοδότης για τις γνώσεις σου.

Η σύνταξη ενός βιογραφικού δεν είναι απλή υπόθεση και πρέπει να δώσεις έμφαση στις λεπτομέρειες οι οποίες θα σε διαφοροποιήσουν από τους υπόλοιπους και θα σε φέρουν κοντά σε συνέντευξη για την θέση εργασίας που θέλεις. Μην φοβάσαι την έλλειψη προϋπηρεσίας, το πιο σημαντικό είναι να δείξεις ενθουσιασμό, θέληση για δουλειά κι εξέλιξη και φυσικά πίστη στον εαυτό σου. Φρόντισε να εξελίσσεσαι σε κάθε επίπεδο μέσα από δραστηριότητες, σεμινάρια και εξειδικεύσεις και η επαγγελματική αποκατάσταση δεν θα αργήσει να έρθει.

Καλή επιτυχία!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!