ελληνική γλώσσα

#Foititips: Ελληνική γλώσσα…Πώς ανταποκρινόμαστε στην εξέλιξή της;

της Ελένης Πετεινού

Χωρίς αμφιβολία, η ανθρώπινη γλώσσα πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι υπόκειται σε διαρκή εξέλιξη. Αυτό ισχύει, φυσικά και για την ελληνική γλώσσα, η οποία με την πάροδο των αιώνων έχει περάσει πολλά στάδια μεταβολών και εξέλιξης.

Στις μέρες μας, δημιουργούνται νέοι κώδικες επικοινωνίας, που εξυπηρετούν κάποιες από τις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών. H γλώσσα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (emojis/gifs, greeklish κ.α.) εξυπηρετεί την ανάγκη για σύντομη, γρήγορη και εύκολη έκφραση των σκέψεων και των ιδεών μας.
Ο νέος αυτός τρόπος επικοινωνίας όμως, ίσως και να έχει κάποιο αντίκτυπο στην ελληνική γλώσσα. Η ανορθογραφία, η αδυναμία έκφρασης με σαφή και κατανοητό τρόπο, το ελλιπές λεξιλόγιο είναι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η γλωσσική μας έκφραση.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι ώστε να ανταπεξέλθουμε στην εξέλιξη της γλώσσας μας χωρίς να χάσουμε πολύτιμες γλωσσικές δεξιότητες:

Ελληνική γλώσσα: Συχνότερο διάβασμα βιβλίων

Το διάβασμα έχει να μας προσφέρει πολλά οφέλη, καθώς είναι μια δημιουργική ασχολία, που ταυτόχρονα εμπλουτίζει το λεξιλόγιο και τις εκφράσεις μας.

Ελληνική γλώσσα: Γράψιμο ημερολογίου

Γράφοντας μερικές γραμμές σε ένα ημερολόγιο, προσπαθώντας να εκφράσουμε με λέξεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, εξασκούμε την έκφρασή μας.

Απενεργοποίηση της αυτόματης διόρθωσης στο κινητό μας

Αν και μας προσφέρει αρκετή ευκολία και ασφάλεια ότι το μήνυμά μας είναι σωστά ορθογραφημένο, η συχνή χρήση του, μπορεί να βλάψει την ορθογραφία μας και αυτό το συνειδητοποιούμε σε περιστάσεις, όπου δεν είναι δυνατόν να το χρησιμοποιήσουμε.

Αποφυγή της αντικατάστασης ελληνικών λέξεων με αγγλικές

Πρόκειται για την περισσότερο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο και η γνώση της είναι πολύ σημαντική. Συχνά, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο να χρησιμοποιούμε μια ξένη λέξη και να αδυνατούμε να θυμηθούμε την αντίστοιχη της ελληνική! Θα ήταν καλό, οπότε, συνειδητά να προσπαθούμε να μην αντικαθιστούμε λέξεις που ήδη υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα με αγγλικές.

Λιγότερη χρήση emojis

Η χρήση μιας εικόνας για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, αν και πιο παραστατική, μπορεί να βλάψει τη γλωσσική μας έκφραση. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι «μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις». Σε μεγάλο βαθμό, φυσικά, είναι εύστοχη. Αρκεί η φράση να μην μετατραπεί σε: «μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις που αδυνατούμε να θυμηθούμε».

Η εξέλιξη και η αλλαγή, η αναδιαμόρφωση είναι κάτι το φυσικό, το αναπόφευκτο και ως ένα βαθμό επιθυμητό. Το σημαντικό, όμως, είναι, να μην χάσουμε, κατά τη διάρκεια αυτής της εξέλιξης κομμάτια της ταυτότητάς μας που μας κάνουν αυτό που πραγματικά είμαστε.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!