παραγωγικότητα

#Foititips: 4+1 Τρόποι να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου

της Μάγδας Τσόχα

Η άφιξη του φθινοπώρου και του χειμώνα σηματοδότησε τη νέα αρχή μιας χρονιάς πολλά υποσχόμενης ως προς τους στόχους που έχει ο καθένας θέσει. Η πίστη σε μια πιο παραγωγική καθημερινότητα με καλύτερους βαθμούς, καλύτερο σώμα, περισσότερο ελεύθερο χρόνο έπεται, τις περισσότερες φορές, από την απογοήτευση. Τι φταίει, λοιπόν, και δε μπόρεσα σήμερα να τελειώσω την εργασία, να ολοκληρώσω το κεφάλαιο ή να πλύνω εκείνη τη στοίβα με τα πιάτα; Πώς μπορώ να γίνω λίγο πιο παραγωγικός και αποτελεσματικός;

Κοιμήσου επιτέλους σαν άνθρωπος!

παραγωγικότηταΌσο φοβερή κι αν είναι η νέα σειρά που ανακάλυψες στο Netflix, οι ώρες που έφυγαν ανεπιστρεπτί θα μπορούσαν να έχουν επενδυθεί σε ύπνο, που θα εξασφάλιζε ένα γλυκό και ήρεμο πρωινό ξύπνημα και μια πολύ παραγωγική ημέρα. Βάλε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα σταθερού ωραρίου, τουλάχιστον τις καθημερινές, γιατί προφανώς τα ΠΣΚ εξαιρούνται, και θα δεις αξιοσημείωτη βελτίωση στην αποδοτικότητά σου! Η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σου εξαρτάται σχεδόν πλήρως από έναν καλό ύπνο ενώ αντίθετα η έλλειψη αυτού μπορεί να οδηγήσει σε στρες, κατάθλιψη και έντονο εκνευρισμό. Γρήγορα, λοιπόν, μπες σε πρόγραμμα και δοκίμασε πως είναι να ξυπνάς αναζωογονημένος και γεμάτος ενέργεια!

Διατροφή και άσκηση: Άχαστο δίπτυχο

Με τη δικαιολογία πως πλέον είσαι φοιτητής, είτε στην πόλη κατοικίας σου είτε όχι, επιδίδεσαι και ΄συ σε κραιπάλες άνευ προηγουμένου όσον αφορά το φαγητό, τις εξόδους και την κατανάλωση αλκοόλ. Ε λοιπόν, ήρθε η ώρα όλα αυτά να περιοριστούν, φυσικά όχι να εξαφανιστούν δια παντός, αλλά να μπει ένα μέτρο. Ξεκίνα με τα απλά: μείωσε σταδιακά τις παραγγελίες σου από ταχυφαγεία και μπες στον μικρό κόπο να μαγειρεύεις όσο συχνότερα είναι δυνατόν. Ακόμη, βάλε στόχο της ημέρας σου να κάνεις τουλάχιστον πέντε γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επιτυγχάνοντας αυτούς τους μικρούς στόχους ανοίγεις «το δρόμο» για την επίτευξη μεγαλύτερων, τροφοδοτώντας συγχρόνως σωστά τον οργανισμό σου! Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι να βάλεις την άθληση στη ζωή σου. Αποδεδειγμένα η άσκηση αυξάνει την παραγωγικότητα, τη γρήγορη εκμάθηση και καλλιεργεί τη δημιουργικότητα.

Συμμάζεψε το χώρο σου

Μπορεί αυτή η φράση να είναι μια από τις πιο γραφικές ατάκες της μαμάς σου αλλά δε θα πιστέψεις πόσο σημαντικό είναι για τη συγκέντρωση να βρίσκεσαι σε έναν καθαρό, περιποιημένο και ευχάριστο χώρο. Φτιάξε, λοιπόν, το γραφείο σου απαλλάσσοντας το από τα περιττά πράγματα που σε αποσπούν από την κυρίως διεργασία σου. Στρώσε το κρεβάτι, τακτοποίησε τα βιβλία στο ράφι και πλύνε και τα πιάτα. Τέλος, φρόντισε αν μπορείς να γεμίσεις το χώρο σου με φυσικό φως, ανοίγοντας παράθυρα, πράγμα που σίγουρα θα βοηθήσει στη συγκέντρωση. Θα εκπλαγείς ευχάριστα όταν θα συνειδητοποιήσεις πόσο σπουδαία είναι αυτά τα μικρά βήματα για τη μεγάλη αλλαγή που θέλεις να επιτύχεις!

Βάλε προτεραιότητες

Όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται πολλοί από εμάς κάνουμε το τραγικό λάθος να ξοδεύουμε πολύ χρόνο σε χαμηλής προτεραιότητας εργασίες, σπαταλώντας έτσι όλο το χρόνο αντιπαραγωγικά. Ξεχώρισε και κατηγοριοποίησε αυτά που έχεις να κάνεις. Φτιάξε μια λίστα και αφότου τα χωρίσεις, ξεκίνα με τα σημαντικότερα και δυσκολότερα για να τελειώνεις με τα βάσανα μια ώρα αρχύτερα. Μπορείς, φυσικά, να ξεκινήσεις και με τα ευκολότερα για να συνεχίσεις δυναμικά. Εξαρτάται πάντοτε από ΄σένα.

Προγραμμάτισε τις υποχρεώσεις σου από το προηγούμενο βράδυ

Οι λίστες αποτελούν ένα σωτήριο μέσο για την οργάνωση της καθημερινότητάς σου. Μέσα σε μια ημέρα γεμάτη υποχρεώσεις το τοπίο γίνεται χαώδες κι εσύ νιώθεις να πνίγεσαι. Αποβραδίς, κατάγραψε σε ένα κομμάτι χαρτί, ή για τους πιο οργανωμένους στο καρνέ ή σημειωματάριό σου, τα δύο με τρία πιο σημαντικά πράγματα που έχεις να κάνεις την επομένη. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο εξοικονομείς χρόνο για την ημέρα σου αλλά νιώθεις και πιο ήρεμος και χαλαρός αφού γνωρίζεις ήδη σε τι θα επικεντρωθείς..

Εάν, φυσικά, θέλεις φέτος η χρονιά να διαφέρει από τις προηγούμενες και επιτέλους να κατορθώσεις όλα εκείνα που είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι θα έκανες, μην αργείς! Οι λύσεις βρίσκονται μπροστά στα μάτια σου!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!