#FoitiTips: Αντιμετώπισε το άγχος στο Πανεπιστήμιο

της Αλεξάνδρας Παπαμανώλη

Η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο είναι το ξεκίνημα μίας συναρπαστικής καινούριας ζωής, γεμάτη εμπειρίες και εγχειρήματα, που σε ωθούν διαρκώς να ανακαλύψεις και να επαναπροσδιορίσεις τον εαυτό σου. Ωστόσο, η φοιτητική ζωή χαρακτηρίζεται από προκλήσεις που μπορούν να αποτελέσουν πηγή άγχους αν δεν τις διαχειριστείς. Εδώ θα βρεις μερικές συμβουλές-tips που μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε να κρατήσεις μόνο τα θετικά από τη φοιτητική ζωή, αποβάλλοντας το περιττό άγχος.

Δημιουργική ενασχόληση

Οι περισσότεροι φοιτητές συνδέουν το Πανεπιστήμιο με την εξεταστική, τη πίεση για καλές επιδόσεις και γενικώς αυτή η αποκλειστική προσήλωση στα μαθήματα, προκαλεί άγχος. Το Πανεπιστήμιο, εκτός από Ίδρυμα προαγωγής και διάδοσης γνώσης, συνιστά και πνευματικό κέντρο – forum ανταλλαγής ιδεών, καθώς και ένα ανοιχτό πεδίο για δημιουργική απασχόληση.

Για να μην καταβάλλεσαι από το άγχος μπορείς να αναζητήσεις διεξόδους στην καλλιέργεια δραστηριοτήτων και τη συμμετοχή σου σε ομάδες φοιτητών με τους οποίους μοιράζεσαι κοινά ενδιαφέροντα. Αν σου αρέσει το θέατρο, μπορείς να γίνεις μέλος της θεατρικής ομάδας, αν έχεις ταλέντο στη ζωγραφική, μπορείς να φτιάξεις μία ομάδα για την Τέχνη, οι επιλογές είναι πολλές και είναι στο χέρι σου να τις κυνηγήσεις.

Έτσι, θα μειώσεις το άγχος σου και παράλληλα θα προσθέσεις μία δραστηριότητα στο βιογραφικό σου, που θα σε καταστήσει αύριο πιο ενδιαφέροντα υποψήφιο στην αγορά εργασίας.

Παρακολούθηση – χρονοδιάγραμμα και..γυμναστική

Αντί να σπαταλάς ατέλειωτες άυπνες νύχτες σε μία υπερπροσπάθεια να κάνεις κτήμα σου μία ύλη που δε σχεδιάστηκε καν για ένα ολόκληρο εξάμηνο, δοκίμασε να οργανώσεις το διάβασμα σου με βάση αυτά που σημείωσες στις παραδόσεις και αφιερώνοντας καθημερινά (ή σχεδόν καθημερινά!) μία ώρα σε αυτά. Μπορεί καμιά φορά να βουίζει το κεφάλι σου από την υπερπληροφόρηση, όμως είναι βέβαιο πως κάθε μέρα που μπαίνεις στο αμφιθέατρο, «βγαίνεις πλουσιότερος», πιο έτοιμος να αντιμετωπίσεις τις εξετάσεις και σίγουρα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος.

Η γυμναστική τέλος, βοηθάει να διατηρείς μία καλή φυσική κατάσταση και είναι αποδεδειγμένο πως όταν είσαι σε καλή φυσική φόρμα, νιώθεις και καλύτερα και είσαι πιο παραγωγικός.

Η ψυχολογία είναι το παν!

Ήρθε η ώρα της εξεταστικής; Μην πανικοβάλλεσαι! Για την καταπολέμηση αυτού του άγχους, ίσως του μεγαλύτερου κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής, ο μεγαλύτερός σου σύμμαχος είναι «η καλλιέργεια θετικής διάθεσης». Όχι, δε θα σου συνιστούσα να ξενυχτάς καθημερινά με τους φίλους σου, βοηθάει όμως να κάνεις διαλείμματα, να πηγαίνεις βόλτες, και γενικά να αφιερώνεις χρόνο σε πράγματα που σε χαλαρώνουν.

Με το σωστό πρόγραμμα και κρατώντας ψηλά τα επίπεδα της θετικής σου ενέργειας, όλοι οι στόχοι είναι εφικτοί. Ακόμη και όταν αποτυγχάνεις, δες το σαν μία ευκαιρία, μην είσαι υπερβολικά αυστηρός με τον εαυτό σου. Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, αρκεί να πιστεύεις στον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου.

Ένας για όλους και όλοι για έναν;

Τα study groups είναι ευεργετικά για όσους χρειάζονται ένα κίνητρο, μπορούν όμως να γίνουν παγίδα και να σε κάνουν να αγχωθείς χωρίς λόγο. Για όσους κατακλύζουν τα καφέ, τις βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια, θα συνιστούσα προσοχή σ΄αυτά που ακούτε από φίλους και γνωστούς. Και εξηγούμαι. Ο καθένας έχει διαφορετικούς ρυθμούς αφομοίωσης και διαφορετικό τρόπο εμπέδωσης, οπότε, μην παρασύρεσαι από το πώς και πόσο διαβάζει ο διπλανός σου, αντίθετα επικεντρώσου στο πώς εσύ μπορείς να διαπρέψεις με ο,τι καταπιάνεσαι.

Το Πανεπιστήμιο, ως «μικρογραφία της κοινωνίας», εκλαμβάνεται ως αρένα  ανταγωνισμού, όπου δίνεις μία καθημερινή μάχη για τα εφόδια του μέλλοντος, είναι όμως και πολλά ακόμα: μία δημιουργική περίοδος, κατά την οποία έχεις στη διάθεσή σου μία μεγάλη πολυτέλεια, αυτήν του χρόνου, που μπορείς να αξιοποιήσεις όπως θέλεις, να κάνεις φίλους, να ταξιδέψεις, να εξερευνήσεις τη δυναμική σου, να χαράξεις την πορεία σου στο κατώφλι του δικού σου αύριο. Γι’ αυτό, λοιπόν, μην αφήνεις το άγχος να αποτελεί εμπόδιο στα σχέδιά σου.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!