5o Photonet Special Day
του Θανάση Βραχνή
Τι είδαμε στο Photonet Festival;
Στο φετινό “Photonet festival”, είδαμε πολλά και διαφορετικά πράγματα.
Αρχικά,παρουσιάστηκε μία πληθώρα νέων μοντέλων φωτογραφικών μηχανών από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές. Πάγκους στην έκθεση είχαν εταιρείες όπως η Fuji, η Kodak, η Canon, αλλά και πολλές ακόμα. Υπήρχαν, επίσης, αντιπρόσωποι με ανταλλακτικά, αξεσουάρ, και γενικά οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, που να αφορά τη φωτογραφία.
Πέραν από το υλικοτεχνικό κομμάτι, στην εκδήλωση έγιναν δύο σεμινάρια από δύο εξαίρετους και παγκόσμια αναγνωρισμένους φωτογράφους. Παρούσες ήταν επίσης και μικρές εκθέσεις από ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες φωτογράφους. Στους τοίχους, μπορούσε να δει κανείς και τις φωτογραφικές τους ιστορίες.
Διοργανωτής της εκδήλωσης, ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Βελιγραδίου, Μενέλαος Μελετζής, τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να συζητήσουμε μαζί του σχετικά με την τέχνη της φωτογραφίας.
Η συζήτηση περιστρέφηκε γύρω από την ίδια την εκδήλωση, αλλά άγγιξε και διάφορα άλλα θέματα. Μερικά από αυτά τα θέματα θα σας παρουσιάσουμε στη συνέχεια.
Tι αποκόμισε κάποιος που παρευρέθηκε στην εκδήλωση;
Μενέλαος Μελετζής: Όσοι ήρθαν στην εκδήλωση, είναι σίγουρο ότι βρέθηκαν κερδισμένοι. Οι αρχάριοι και ερασιτέχνες στον χώρο της φωτογραφίας, μπόρεσαν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να συζητήσουν με πιο έμπειρους του χώρου, να κοινωνικοποιηθούν και εν γένει, να βελτιωθούν. Πολλοί από τους επαγγελματίες ήρθαν να βρουν την επόμενη μηχανή τους, να δουν τα νέα προϊόντα της αγοράς, αλλά και να συναντήσουν φίλους και συνεργάτες σε αυτό το event που φαίνεται, μετά από πέντε χρονιές διοργάνωσης, να είναι ορόσημο στον κλάδο των οπτικών τεχνών.
Τι χρειάζεται για να ασχοληθεί κανείς με την φωτογραφία; Είναι ακριβή ενασχόληση;
Μ.Μ.: Στην εποχή που ζούμε, είναι πολύ εύκολο να ασχοληθεί κάποιος με την φωτογραφία. Οι περισσότεροι από εμάς, άλλωστε, έχουμε μια κάμερα στο κινητό μας τηλέφωνο. Πολλές φορές τα σύγχρονα κινητά μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες ισάξιες, ή ακόμη και καλύτερες, από κάποιες φωτογραφικές μηχανές. Αυτό σημαίνει ότι τα μόνα που χρειάζεται για να ξεκινήσει ο ενδιαφερόμενος να ασχολείται με την φωτογραφία είναι μεράκι, διάθεση και χρόνο. Αν αποφασίσει κανείς, όμως, να ασχοληθεί σοβαρά και θελήσει κάποια στιγμή να επεκτείνει τις δυνατότητές του, τότε, θα πρέπει να ξέρει πως ίσως χρειαστεί να αγοράσει μια φωτογραφική μηχανή και φακούς, που πολλές φορές μπορεί να κοστίζουν μέχρι και τετραψήφια νούμερα.
Πως επηρεάζουν τα social media την φωτογραφία;
Μ.Μ.: Tα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν την πιο “ωραία” επανάσταση των τελευταίων ετών.
Έχουν δώσει την δυνατότητα πρόσβασης στον καθένα από εμάς, να μοιραστούμε τις μοναδικές στιγμές που ζούμε καθημερινά, με όλους τους φίλους μας, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Συγκεκριμένα, η φωτογραφία ως τέχνη, έχει αναπτυχθεί ιδιαιτέρως χάρη σε αυτά (τα κοινωνικά δίκτυα) και υπάρχουν πλέον ολόκληρες πλατφόρμες αφοσιωμένες στις φωτογραφίες. Φωτογραφίες,πολλές φορές συνοδευόμενες από μια μικρή λεζάντα, δημιουργούν μια ολοκληρωμένη ιστορία. Όλο αυτό βοηθάει, από την μία, νέους καλλιτέχνες να προωθηθούν και να αναδείξουν την δουλειά τους, αλλά ταυτόχρονα, εμπνέει και τους υπόλοιπους να γίνονται ολοένα και πιο δημιουργικοί με τις λήψεις τους.
Στο τέλος της εκτενής συζήτησής μας με τον κύριο Μελετζή, ζητήσαμε και μερικές συμβουλές για όλους, όσοι σκέφτονται να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τη φωτογραφία, είτε ως χόμπι είτε επαγγελματικά.
Τρείς από αυτές τις συμβουλές ξεχώρισαν και αποτυπώθηκαν στο μυαλό μας.
- Η πρώτη -και ίσως η βασικότερη– είναι να είσαι σίγουρος ότι το θέλεις πραγματικά.
“Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα σε μια τέχνη από την αβεβαιότητα του καλλιτέχνη”.
- Η δεύτερη, αφορά το διάβασμα και την έρευνα.
“Δεν υπάρχει καλός και επιτυχημένος φωτογράφος που δεν έχει διαβάσει βιβλία και δεν έχει επενδύσει χρόνο στο να γίνει καλύτερος”
- Η τρίτη και τελευταία συμβουλή είναι “Να μην φοβάστε να ξεκινήσετε!”
Ο φόβος της αποτυχίας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο σε όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπου, πόσο μάλλον σε μια τόσο ελεύθερη τέχνη.
Μπορούμε με ευκολία να πούμε ότι αναμένουμε να παρευρεθούμε στην ίδια εκδήλωση και του χρόνου, καθώς οι άνθρωποι που γνωρίσαμε, οι γνώσεις που πήραμε αλλά και αυτά που είδαμε ήταν μοναδικά!
*Οι φωτογραφίες είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας του Περιοδικού Photonet.
https://www.nexusmedia.gr/5th-photonet-special-day/
©Περιοδικό Photonet