χόμπι

#Foititips: Πώς να βρεις το δικό σου χόμπι οικονομικά

της Μυρτώς Ζάρα

Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας αναζητούν ένα χόμπι. Σαν νεαρός ή νεαρή ενήλικας καλείσαι, ίσως για πρώτη φορά, να διαχειριστείς μόνος ή μόνη τα χρήματά σου. Πέρα από τις βασικές σου ανάγκες, ίσως θέλεις να ξεκινήσεις κάποια παράλληλη δραστηριότητα σε συνδυασμό με τις σπουδές σου. Τι κάνεις όμως αν ο προϋπολογισμός σου είναι περιορισμένος ή μεταβλητός; Τι κάνεις αν δεν ξέρεις πώς να βρεις την πιο οικονομική επιλογή για εσένα; Αν αναρωτιέσαι, αυτό το άρθρο ίσως σου δώσει κάποιες ιδέες!

Οργανώσου

Αν δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, μία χρήσιμη κίνηση είναι να οργανώσεις τον προϋπολογισμό σου με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού εργαλείου ή εφαρμογής. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι το έγγραφο του Microsoft Excel ή ακόμα και το χαρτί με το μολύβι. Όρισε το μηνιαίο ποσό που μπορείς να διαθέσεις, έχοντας υπόψιν σου τα έκτακτα έξοδα που μπορεί να προκύψουν. Με βάση αυτό, μπορείς να ξεκινήσεις να αναζητάς τα χόμπι που σε ενδιαφέρουν έχοντας στο μυαλό σου το budget σου και όχι με αυτό ως περιορισμό.

Ρώτα το Πανεπιστήμιό σου

Τα περισσότερα πανεπιστήμια προσφέρουν ομάδες δραστηριοτήτων δωρεάν ή έναντι κάποιου συμβολικού ποσού. Τέτοιες είναι το θέατρο, οι χορευτικές ομάδες, το γυμναστήριο, τα μουσικά όργανα και η διδασκαλεία ξένων γλωσσών. Υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο να μην βρεις αυτό που σου ταιριάζει στο δικό σου εκπαιδευτικό ίδρυμα. Μπορείς να το αναζητήσεις λοιπόν σε άλλα τοπικά ιδρύματα καθώς συχνά δέχονται φοιτητές από οποιοδήποτε ίδρυμα.χόμπι

Αναζήτησε στο Δήμο σου

Ακόμα κι αν δεν εντοπίσεις αυτό που ψάχνεις στις παροχές του πανεπιστημίου σου, με μια αναζήτηση στο Δήμο όπου ανήκεις. Μπορεί να ανακαλύψεις πως οι τοπικές εγκαταστάσεις προσφέρουν αθλητικές αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες σε πολύ χαμηλό κόστος. Ακόμα, ορισμένοι σύλλογοι διαθέτουν ειδικές προσφορές για φοιτητές ή άλλες ομάδες νέων όπως τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Δήμου όπου κατοικείς και των συλλόγων, των ενώσεων και των σωματείων της περιοχής σου μπορεί να σου παρέχει περισσότερες πληροφορίες.

Εκμεταλλεύσου τις εκπτώσεις

Μια άλλη έξυπνη στρατηγική είναι να εκμεταλλευτείς τις εκπτώσεις που μπορείς να βρεις αν πραγματοποιήσεις την εγγραφή σου σε ένα χόμπι μαζί με κάποιον φίλο ή φίλη, ή μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους, ή ακόμα και με κάποιον εκπτωτικό κωδικό που μπορείς να βρεις. Πολλές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ιστότοποι προσφορών και ακόμη και η τράπεζα που χρησιμοποιείς μπορεί να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις ένα χόμπι με μειωμένα δίδακτρα ή ποσό εγγραφής.

Κάνε την έρευνά σου!

Το διαδίκτυο, οι φίλοι και οι γνωστοί σου, οι διάφορες ομάδες φοιτητών που μπορείς να βρεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σου δώσουν μια εικόνα για τα πιο οικονομικά μέρη όπου μπορείς να ξεκινήσεις το χόμπι που επιθυμείς. Κάνε την έρευνά σου στο διαδίκτυο, μπες σε φόρουμ και ομάδες και ζήτησε συστάσεις για το μέρος όπου μένεις. Μην διστάζεις πολλοί γνωστοί σου μπορεί ακόμη και να ξέρουν κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει!

Χρησιμοποίησε την εξ αποστάσεως μάθηση

Την εποχή μας, είναι πολύ εύκολο να βρεις ιστοτόπους και εφαρμογές που θα ακονίσουν τις δεξιότητές σου. Από μουσική μέχρι ξένες γλώσσες, προγράμματα γυμναστικής, βίντεο με κατασκευές και βήμα-βήμα οδηγίες για το πώς να δημιουργήσεις ό,τι μπορείς να φανταστείς, σεμινάρια για κάθε λογής αντικείμενο ακόμη κι από καταξιωμένους οργανισμούς, διαδικτυακά μαθήματα και επικοινωνία με ειδικούς, το ίντερνετ μπορεί να σου παρέχει τη γνώση με ένα κλικ. χόμπιΨάξε για δωρεάν σεμινάρια και μαθήματα, λίστες με τις καλύτερες εφαρμογές για εκμάθηση αυτού που σε ενδιαφέρει και απόλαυσε τη χαρά της αυτομόρφωσης από την άνεση του σπιτιού σου.

 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!