οδηγός υποτροφιών

Συνήθως ο πρωτοετής φοιτητής καλείται για πρώτη φορά στη ζωή του να διαχειριστεί μόνος του τα χρήματα που διαθέτει. Καλείται να επιμερίσει τα έξοδα στις ανάγκες που προκύπτουν και αναγκάζεται πολλές φορές να ζητάει έκτακτη οικονομική υποστήριξη από τους γονείς και άλλους συγγενείς.Ένας οδηγός πρωτοετών δεν πρέπει να παραλείπει συμβουλές και για αυτό το ζήτημα!

Η σωστή διαχείριση είναι θέμα εμπειρίας περισσότερο παρά νοοτροπίας. Όποιος θέλει να κάνει οικονομία αντιμετωπίζει όχι την ιδεολογία του αλλά την έλλειψη εμπειρίας να το κάνει.

Και όμως, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να οδηγήσουν στην εξοικονόμηση αρκετών εκατοντάδων ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, χωρίς παράλληλη μείωση του επιπέδου διαβίωσης, μιας και διασκέδαση μπορεί να υπάρξει και πολλά άλλα. Ακολουθήστε, λοιπόν, τις οδηγίες και καλή… αποταμίευση.

Συμβουλές για φοιτητική οικονομία

1.  Οικονομία στα μεταφορικά μέσα. Αν παίρνετε λεωφορείο σε καθημερινή βάση σκεφτείτε να το αξιοποιήσετε με το να διαθέσετε 25 ευρώ και να πάρετε μηνιαία κάρτα. Αν έχετε αυτοκίνητο,  θα το χρησιμοποιήσετε στις μετακινήσεις σας εκτός πόλης (και πάλι με μέτρο), ενώ για μέσα στην πόλη θα χρησιμοποιείτε μόνο την κάρτα και τα λεωφορεία. Έτσι γλιτώνετε από την κίνηση, τον πονοκέφαλο του πάρκινγκ αλλά και από την ακρίβεια της βενζίνης. Πάντως δεν μας ξεφεύγει από το μυαλό ότι ένα ποδήλατο είναι η καλύτερη λύση. Γυμνάζεστε και δεν πληρώνετε τίποτα. Επίσης η επιλογή ενός σπιτιού κοντά στη σχολή εξοικονομεί ακόμα περισσότερα χρήματα.

2. Οικονομία στα έξοδα για φαγητό. Μαγειρεύετε σπίτι και κόψτε τα ανθυγιεινά delivery. Είναι πολύ πιο οικονομικό αλλά και υγιεινό να μαγειρεύετε στο σπίτι από το να παραγγέλνετε ή να τρώτε έξω. Μια φορά στο τόσο πηγαίνετε σε κάποιο εστιατόριο για την έξοδο, αλλά όχι σε εβδομαδιαία βάση. Αν είστε μόνοι σας και δεν έχετε πολύ χρόνο, το Σαββατοκύριακο μπορείτε να μαγειρέψετε διάφορα φαγητά και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Ακόμη στο super market αγοράζετε μόνο αυτά που σας χρειάζονται και όχι παχυντικά σνακ που φουσκώνουν και τον λογαριασμό στο ταμείο αλλά και το σώμα σας. Μια συμβουλή που έλεγαν οι παλαιότεροι: μην ψωνίζετε πεινασμένοι.

3. Οικονομία από τα έξοδα του κυλικείου. Πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραγγέλνουμε καφέδες από το κυλικείο, γιατί όλα τα είδη καφέ μπορούμε να τα φτιάξουμε και μόνοι μας, καθώς κυκλοφορούν σε συσκευασίες στα super market. Μια καλή λύση λοιπόν είναι να το προετοιμάζετε στο σπίτι και να το φέρνετε στο πανεπιστήμιο μαζί σας στο θερμός.

4. Οικονομία στις εξόδους διασκέδασης και στο σινεμά. Διοργανώστε βραδιές φεστιβάλ κινηματογράφου στο σπίτι σας. Δηλαδή συμφωνήστε με τους φίλους σας για ένα είδος ταινιών ή για κάποιους ηθοποιούς που σας αρέσουν και αφιερώστε μια εβδομάδα οικιακών προβολών σε αυτούς. Συμφωνήστε με τους φίλους σας ότι κάθε μέρα θα φέρνει ο καθένας και από μια ταινία με τον ηθοποιό, το σκηνοθέτη ή το είδος ταινίας που επιλέξατε να αφιερώσετε το μίνι φεστιβάλ σας και παρακολουθήστε την όλοι μαζί με σπιτικό ποπ-κορν και αναψυκτικά από το super market που θα τα αγοράσετε με κοινή δαπάνη.

5. Έξοδα για μικροδουλειές του σπιτιού. Γιατί λοιπόν να προσλάβετε μπογιατζήδες για να βάψετε το σπίτι σας, όταν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας και μάλιστα με μεγαλύτερη προσοχή για να μη λερώσετε τα έπιπλα; Εξοπλισμούς για να βάψετε το σπίτι σας μπορείτε να νοικιάσετε είτε από τις αγγελίες είτε από κάποιο κατάστημα και ακόμη τα νέας τεχνολογίας χρώματα είναι πολύ εύκολα στη χρήση και δίνουν ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Άρα, λοιπόν, γιατί να δαπανήσετε εκείνα τα έξτρα ευρώ για το βάψιμο του σπιτιού όταν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας με το μισό κόστος;

6. Μόδα και ρούχα. Τώρα που ήρθαν οι καινούριες φθινοπωρινές κολεξιόν είναι δύσκολο να κρατηθείτε αλλά θυμηθείτε ότι μετά θα κλαίγεστε, γιατί παρασυρθήκατε και ξοδέψατε πολλά. Για αυτό λοιπόν αγοράστε μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο, για τα υπόλοιπα περιμένετε τις εκπτώσεις. Ακόμη στις εκπτώσεις αγοράστε κομμάτια που είναι πιο κλασσικά για να μπορέσετε να φορέσετε και την επόμενη χρονιά. Φτιάξτε μόνοι σας τα κοσμήματα σας με χάντρες και πούλιες έτσι και θα διασκεδάσετε κατά τη διαδικασία αλλά και θα παρασκευάσετε αυτό που ακριβώς χρειαζόσασταν για να συμπληρώστε την εμφάνισή σας.

7. Προσοχή στις πιστωτικές κάρτες. Το πλαστικό χρήμα είναι για μια ώρα ανάγκης και όχι για μια ώρα υπερκατανάλωσης. Μπορεί να μη συνειδητοποιείτε τι ξοδεύετε όταν κάνετε αγορές με πιστωτικές κάρτες αλλά στην ουσία όταν θα πληρώνετε ένα μπλουζάκι για ενάμιση χρόνο κάθε μήνα τότε θα το καταλάβετε. Σκεφτείτε λοιπόν πριν πείτε τη χιλιοειπωμένη ατάκα «θα το αγοράσω και αυτό και θα το βάλω στην κάρτα» πως αυτό το ένα ακόμη μπλουζάκι θα έχει καταστραφεί και εσείς ακόμη θα το πληρώνετε. Αν δεν έχετε χρήματα, δεν μπορείτε να κάνετε αλόγιστες αγορές με την δικαιολογία ότι θα τα δίνετε σιγά σιγά. Πάντως, προσωπική συμβουλή: καλύτερα να μην έχετε πιστωτικές κάρτες.

To be continued…

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.