Fair Trade Hellas: Μια εναλλακτική πρόταση… δίκαιου εμπορίου
Της Αργυρώς Κασώτη
Κάθε καταναλωτής έχει στα χέρια του τη δύναμη να επιλέγει τι θα αγοράσει. Οι καταναλωτικές μας επιλογές συνδέονται άμεσα με τον τρόπο παραγωγής ενός προϊόντος καθώς και με τη στήριξη ενός βιώσιμου τρόπου ζωής, καταπολεμώντας την φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.
“Τι σημαίνει δίκαιο εμπόριο;” αυτή η ερώτηση γεννιέται κάθε φορά που κάποιος συναντά για πρώτη φορά κάποιο προϊόν που φέρει την πιστοποίηση “fairtrade”. Το δίκαιο εμπόριο ξεκίνησε ως ένα κοινωνικό κίνημα που θέλησε να προσεγγίσει με έναν εναλλακτικό τρόπο την οικονομία της αγοράς. Πλέον αποτελεί έναν εμπορικό συνεταιρισμό που είναι βασισμένος στο διάλογο, στη διαφάνεια και το σεβασμό στις εμπορικές σχέσεις. Η εξασφάλιση μίας δίκαιης τιμής για τους παραγωγούς, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, η κατάργηση της παιδικής εργασίας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι μερικά από τα κριτήρια που τον διέπουν. Πρωταρχικός του στόχος είναι να βοηθήσει μικρούς παραγωγούς στις αναπτυσσόμενες χώρες να συνάπτουν δίκαιες εμπορικές συνεργασίες, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα και να αναπτύσσεται μία βιώσιμη οικονομία.
Το 2004 ιδρύεται η Fair Trade Hellas, ο πρώτος φορέας που ασχολήθηκε με την προώθηση του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου στην Ελλάδα. Η δικαιοσύνη, η ισότητα και η διαφάνεια είναι μερικές από τις αξίες που συνάδουν με το όραμα και το έργο της. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση αποτελεί έναν από τους κύριους εκφραστές του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου στην χώρα μας, προωθώντας τις αξίες και την σημασία του μέσω ενημερωτικών εκστρατειών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων υπέρ του δίκαιου εμπορίου, της ηθικής κατανάλωσης, της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Μερικά από τα προγράμματα που τρέχει η Fair Trade Hellas είναι το SUSY (Sustainable and Solidarity Economy) μέσω του οποίου προωθείται η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ως μία εναλλακτική πρόταση οικονομίας. Το Food Smart Cities for Development το οποίο στοχεύει στην αλλαγή της αστικής παραγωγής τροφίμων (π.χ. αστικοί λαχανόκηποι) και του καταναλωτικού προτύπου. Το Supply Change στα πλαίσια του οποίου ασκείται πίεση στις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων να προμηθεύονται δίκαια προϊόντα για την ιδιωτική τους ετικέτα. Το Map Your Meal είναι μια εφαρμογή για smart phones μέσω της οποίας προωθείται ένας έξυπνος τρόπος να γνωρίζεις πόσο δίκαιο και πόσο πράσινο είναι το φαγητό που καταναλώνεις!
Από το Δεκέμβριο του 2016 λειτουργεί το μη κερδοσκοπικό ηλεκτρονικό κατάστημα της οργάνωσης, μέσω του οποίου διατίθενται στην αγορά προϊόντα δίκαιου εμπορίου. Με μια πληθώρα προϊόντων τοπικών μικρών παραγωγών από όλο τον κόσμο και με βασικό προμηθευτή το συνεταιρισμό CTM Altromercato στην Ιταλία, η Fair Trade Hellas μας φέρνει πιο κοντά στο πνεύμα αλληλεγγύης, στήριξης των ανθρώπινων και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων και καταπολέμησης της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τις αγοραστικές μας επιλογές.
Ανακαλύψτε την Fair Trade Hellas στο https://www.fairtrade.gr και μάθετε περισσότερα για το e-shop της https://www.fairtrade.gr/store.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!