Extreme Sports for all

Της Κωνσταντίνας Γκολφομήτσου

Vivere pericolosamente” (μτφ: ζήσε επικινδύνως): όταν η συγκεκριμένη ιταλική φράση ακούστηκε για πρώτη φορά δεν είχαν ακριβώς στο μυαλό τους τα extreme sports!  Ωστόσο, είναι στη φύση του ανθρώπου να εξερευνά τα όριά του, είτε σκαρφαλώνοντας σε απόκρημνες πλαγιές, είτε βουτώντας στο κενό από τεράστια ύψη, είτε τρέχοντας με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Η ποικιλία των extreme sports είναι τόσο ανεξάντλητη όσο και η διάθεση των ατόμων που τα προτιμούν για αύξηση της αδρεναλίνης και των καρδιακών παλμών και κατάργηση των ορίων τους.

Τα extreme sports χωρίζονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: σε αυτά που γίνονται στο νερό, σε αυτά που γίνονται στον αέρα και σε αυτά που γίνονται στο έδαφος. Δείτε, διαβάστε, συγκρίνετε και η επιλογή δική σας. (Αν φυσικά αντέχετε!)

Bungee Jumping

Τι είναι;

Ίσως το πιο γνωστό extreme sport για το ευρύ κοινό. Πρόκειται για άλμα από ψηλή κατασκευή, όπως γέφυρα, γερανό, κτήριο, ακόμα και αερόστατο ή ελικόπτερο (!), όπου ο αθλητής είναι δεμένος συνήθως από τα πόδια, με ελαστικό σχοινί. Αρχικά πραγματοποιείται ελεύθερη πτώση, μετά αναπήδηση του ελαστικού σχοινιού και τέλος ταλάντωση. Δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός ή εκπαίδευση.

Πού το βρίσκω;

Σήμερα υπάρχουν 2 μέρη στην Ελλάδα που μπορείς να τολμήσεις το δημοφιλές extreme sport. Σε μόλις 75χλμ από την Αθήνα, στον Ισθμό της Κορίνθου βρίσκεται η 78 μέτρων γέφυρα που σας εγγυάται ένα μοναδικό άλμα σε ένα πολύ ξεχωριστό τοπίο. Αν πάλι τα 78 μέτρα δε σας φαίνονται αρκετά, μπορείτε να δοκιμάσετε τα 138 μέτρα της γέφυρας που ενώνει το φαράγγι της Αράδαινας στην Κρήτη.

Από ασφάλεια;

Το bungee jumping γενικά θεωρείται ένα ασφαλές sport, εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Skydiving/ Parachuting

Τι είναι;

Αφορά ελεύθερη πτώση από αεροσκάφος με τη βοήθεια της βαρύτητας και χρήση αλεξίπτωτου. Ίσως το αρχαιότερο extreme sport αφού η πρώτη ελεύθερη πτώση πραγματοποιήθηκε το 1797 από τον Andre-Jacques Garnerin, εφευρέτη του αλεξίπτωτου. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εκπαίδευση. Ύστερα από μια σύντομη εκπαίδευση στο έδαφος ο αθλητής πραγματοποιεί το πρώτο του άλμα συνήθως με τη μέθοδο tandem, δηλαδή προσδεμένος στον εκπαιδευτή.

Πού το βρίσκω;

Στην Ελλάδα υπάρχουν 2 σχολές ελεύθερης πτώσης και 3 ζώνες ρίψης. Η πρώτη στο Εθνική Αθηνών-Λαμίας, έξοδος προς Κάστρο-Λιβαδειά με αντίστοιχη ζώνη ρίψης. Η δεύτερη έχε κάνει ρίψης πάνω από την Πάχη Μεγάρων αλλά και στο Πολύκαστρο Θεσσαλονίκης για τη Βόρεια Ελλάδα.

Από ασφάλεια;

Αν και φαίνεται εξαιρετικά παράτολμο το skydiving θεωρείται από τα πιο ασφαλή extreme sport καθώς οι πιθανότητες να μην ανοίξουν τα 2 αερόστατα που φέρει ο αθλητής είναι μηδαμινές.

Rafting

Τι είναι;

Το Rafting είναι ένα ομαδικό σπορ που σου δίνει κάθε δυνατότητα να βρεθείς σε μέρη μοναδικής ομορφιάς. Γίνεται σε ειδικές λέμβους από 4 έως 12 άτομα ανάλογα τον βαθμό δυσκολίας. Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα και δίνει τις ανάλογες εντολές για να κωπηλατεί, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φυσικά εμπόδια που συναντώνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης.

Πού το βρίσκω; 

Στην χώρα μας το rafting ευδοκιμεί μιας και τα ποτάμια μας προσφέρονται. Ο Αώος, το πανέμορφο ελληνικό ποτάμι για μια εμπειρία rafting. Ο Βοϊδομάτης, που περνά από την καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, ο Άραχθος με το άγριο φαράγγι του και δύο από τα πιο ονομαστά γεφύρια της Ηπείρου και ο Καλαμάς, ένα εύκολο ποτάμι για rafting, που ακόμη και οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν για τις πλωτές μετακινήσεις τους.

Από ασφάλεια;

Ένα σπορ που απευθύνετε σε όλους χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και μυϊκή δύναμη. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα δυσκολίας σε μια κλίμακα από το ένα μέχρι το έξι. Σε διαδρομές μέχρι και τρίτου βαθμού δυσκολίας μπορεί να συμμετέχει ο καθένας.

Trekking

Τι είναι;

Το trekking είναι η γνωστή σε όλους μας πεζοπορία, η οποία διακρίνεται σε απλή και ορεινή. Στην απλή πεζοπορία, η ελάχιστη διανυόμενη απόσταση είναι 5 χλμ (δηλ. περίπου 1-2 ώρες) και πραγματοποιείται σε εδάφη με πολύ μικρή κλίση (χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά) και ελαφρύ εξοπλισμό. Ενώ στην ορεινή, η απόσταση είναι περίπου 15-20 χλμ., διάρκεια της 5-8 ώρες πορείας και ο εξοπλισμός είναι εξειδικευμένος. Trekking μπορεί να κάνει ο καθ’ ένας από εμάς μιας και για τους αρχάριος τα μονοπάτια που επιλέγονται είναι βατά και μικρής διάρκειας.

Πού το βρίσκω; 

Trekking  μπορείς να κάνεις και εντός Αττικής μιας και η Πάρνηθα έχει ειδική οργανωμένη ομάδα trekking άλλα και εκτός. Πολλοί προτιμούν τα Ιωάννινα που μπορείς να βρεις όλα τα επίπεδα δυσκολίας αλλά και τα Τζουμέρκα. Κυρίως προτιμάται η Βόρεια Ελλάδα λόγω των όμορφων τοπίων της και των εύκολα προσβάσιμων μονοπατιών της.

Από ασφάλεια;

Ο εξοπλισμός για τις δραστηριότητες παρέχεται από την Trekking Hellas και αυτό που χρειάζεται να έχετε μαζί σας πέραν από αθλητικό ντύσιμο είναι ένα σακίδιο πλάτης με τα  προσωπικά σας είδη.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!