Erasmus για την Επιχειρηματικότητα: Συνέντευξη με την Asset Τεχνολογική

 

Erasmus για την Επιχειρηματικότητα: Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων νέων. Τι ακριβώς είναι το Erasmus for Young Entrepreneurs; Πώς ωφελεί τους νέους και έμπειρους επιχειρηματίες και γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το χάσετε;

Ο Project Manager της Asset Τεχνολογικής, κ. Μάνος Ανδρεάδης, μιλά για τα πλεονεκτήματα, τις προοπτικές και τα νέα του προγράμματος. Η συνέντευξη δόθηκε στην ομάδα του Citycampus που αποτελείται από την Αρχισυντάκτρια, Μαίρη Παπαδογιαννάκη και την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Μυρτώ Υφαντή.

Γεώργιος Κουκλάκης- Διευθυντής Asset Τεχνολογικής, Μαίρη Παπαδογιαννάκη- Αρχισυντάκτρια Citycampus.gr, Μυρτώ Υφαντή- Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Citycampus.gr, Μάνος Ανδρεάδης- Project Manager Asset Τεχνολογικής.

 

Κύριε Ανδρεάδη, πώς θα μας περιγράφατε το πρόγραμμα «Erasmus για την Επιχειρηματικότητα»;

 

Το Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες είναι ένα πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής. Προσφέρει την ευκαιρία σε νέους ή φιλόδοξους επιχειρηματίες να συνεργαστούν με έμπειρους επιχειρηματίες, οι οποίοι διευθύνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κάποια από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες.

Η ανταλλαγή πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της παραμονής του νέου κοντά στον έμπειρο επιχειρηματία. Αυτό βοηθά τον πρώτο να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να ξεκινήσει να διευθύνει με επιτυχία τη δική του επιχείρηση. Ο/Η επιχειρηματίας υποδοχής ωφελείται από τις νέες προοπτικές που παρέχονται για την επιχείρησή του/της και αποκτά την ευκαιρία να συνεργαστεί με φιλόδοξους νέους από άλλες χώρες ή να ενημερωθεί για νέες αγορές.

Η τοποθέτηση διαρκεί για διάστημα από 1 έως 6 μήνες και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα;

 

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι δυνητικοί και υφιστάμενοι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως ηλικίας:

  • Φιλόδοξοι νέοι που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα και σχεδιάζουν να συστήσουν τη δική τους επιχείρηση ή επιχειρηματίες με λιγότερα από τρία έτη εμπειρίας μπορούν να συμμετάσχουν ως “Νέοι Επιχειρηματίες”.
  • Έμπειροι επιχειρηματίες με περισσότερα από τρία έτη εμπειρίας στη διοίκηση της δικής τους επιχείρησης μπορούν να συμμετάσχουν ως “Επιχειρηματίες Υποδοχής”.

 

Θα μπορούσατε να μας πληροφορήσετε για τη διαδικασία δήλωσης συμμετοχής;

 

Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει την αίτησή του ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο www.erasmus-entrepreneurs.eu. Εκεί συμπληρώνει την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και επισυνάπτει το Βιογραφικό του Σημείωμα. Για τους Νέους Επιχειρηματίες απαιτείται επίσης ένα σύντομο αλλά ολοκληρωμένο Επιχειρηματικό Σχέδιο.

 

Ποιος ο ρόλος της Asset Τεχνολογικής στην όλη διαδικασία;

 

Η Asset Τεχνολογική είναι από το 2011 Ενδιάμεσος Φορέας του προγράμματος για την Ελλάδα, επιλεγμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ρόλος της είναι να υποστηρίζει τους συμμετέχοντες παρέχοντας πληροφόρηση και καθοδήγηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας: τη σύνταξη και υποβολή της αίτησης, την επιλογή του κατάλληλου επιχειρηματία για την εδραίωση μίας επιτυχημένης συνεργασίας, τη χρηματοδότηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης της σχέσης. Σημειώνεται ότι η υποστήριξη παρέχεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον συμμετέχοντα.

Μέχρι στιγμής ο φορέας μας έχει παράσχει προσωπική πληροφόρηση, συμβουλευτική υποστήριξη και τεχνική βοήθεια σε περισσότερους από 750 Νέους Επιχειρηματίες και Επιχειρηματίες Υποδοχής. Επίσης, έχει υλοποιήσει περισσότερες από 200 επιτυχημένες ανταλλαγές.

 

Από ποιες χώρες προέρχονται οι περισσότερες αιτήσεις και, αντίστροφα, σε ποιες χώρες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση οι Έλληνες;

 

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή επιχειρηματιών στο πρόγραμμα είναι η Ισπανία και η Ιταλία, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία να ακολουθούν. Η χώρα μας, από πλευράς συμμετοχών, βρίσκεται στην 5η θέση, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες Νέοι Επιχειρηματίες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση για ανάπτυξη συνεργασίας με επιχειρηματίες σε Κύπρο, Γερμανία, Η.Β., Ολλανδία και Ιταλία. Οι Νέοι Επιχειρηματίες από το εξωτερικό που επιλέγουν τη χώρας μας για την τοποθέτησή τους προέρχονται κυρίως από την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ροές υπάρχουν από και προς όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα!

Πού αντιμετωπίζουν οι νέοι τις περισσότερες δυσκολίες; Σε ποιον τομέα εκδηλώνουν την ανάγκη να σας συμβουλεύονται περισσότερο;

 

Τα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας για τα οποία οι νέοι ζητούν την υποστήριξή μας είναι κυρίως δύο. Το πρώτο αφορά τη σύνταξη της αίτησης συμμετοχής και ειδικά του Επιχειρηματικού Σχεδίου, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια και οι απαιτήσεις του προγράμματος. Το δεύτερο είναι η επιλογή του επιχειρηματία με τον οποίο θα γίνει η συνεργασία. Ο Νέος Επιχειρηματίας έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μία φορά. Έτσι, είναι σημαντικό να υποβάλει μία καλή αίτηση και να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή (match) επιχειρηματία για να επιτύχει τα μέγιστα οφέλη.

 

Για ποιους λόγους αξίζει, κατά τη γνώμη σας, να συμμετάσχουν οι νέοι στο πρόγραμμα;

 

Το Erasmus για Επιχειρηματίες δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ή πρακτικής άσκησης. Είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των επιχειρηματιών (υποψήφιου και έμπειρου), οι οποίοι διαμορφώνουν το δικό τους πλάνο συνεργασίας ανάλογα με τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία συνεργασία με αμοιβαία οφέλη, ιδιαίτερα για τους νέους οι οποίοι θα θητεύσουν δίπλα σε έναν έμπειρο επιχειρηματία και θα βοηθηθούν να μετουσιώσουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε πράξη.

 

Ποια είναι τα τελευταία νέα του προγράμματος; Υπάρχουν εξελίξεις και νέες προοπτικές;

 

Σημαντική εξέλιξη του προγράμματος είναι ότι από φέτος δίνεται η δυνατότητα στους Νέους Επιχειρηματίες να επιλέξουν προορισμούς εκτός Ευρώπης. Έτσι, τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν συνεργασία με επιχειρηματίες υποδοχείς σε Η.Π.Α. (Πολιτείες Νέας Υόρκης και Πενσυλβάνια), Σιγκαπούρη ή Ισραήλ για διάστημα από 1 έως 3 μήνες. Η επέκταση των χωρών με τις σημαντικές αυτές αγορές ανοίγει νέες προοπτικές για τους νέους.

 

Τι θα συμβουλεύατε τον νέο που διστάζει να λάβει μέρος στο Erasmus for Young Entrerpreneurs; Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε;

 

Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από το Erasmus for Young Entrerpreneurs είναι πολλά. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τους νέους ανθρώπους, ώστε να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν στην επαγγελματική και επιχειρηματική τους σταδιοδρομία. Είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Asset Τεχνολογική, Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης/ Εθνικό Σημείο Επαφής του προγράμματος “Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες” (Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Μάνος Ανδρεάδης, 2109273118, asset@asset-tec.gr).

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!