episode 4

«Το δέκα είναι για το Θεό. Το εννέα για τον διδάσκοντα. Το οκτώ για τον άριστο.»

Ναι, η ατάκα αυτή έχει ειπωθεί σε αμφιθέατρο ελληνικού πανεπιστημίου· στο δικό μου. Και δεν πρόκειται για υπερβολή. Για του λόγου το αληθές, γνωρίζω μόνο ένα άτομο από το έτος μου που πέρασε το μάθημα με επτά – οι υπόλοιποι πήραμε από έξι και κάτω.

Σε άλλο τμήμα του Πανεπιστημίου μου, υπάρχει καθηγητής που βάζει θέματα που αθροίζουν εννιάμιση. Στο συγκεκριμένο τμήμα, βέβαια, το δέκα δε νοείται ως βαθμός, αλλά ας πούμε, φίλε συμφοιτητή, ότι είσαι μέλος της MENSA, νόθο παιδί του Einstein με τον Stephen Hawking ή ο Έλληνας Sheldon Cooper, το ίδιο ξινός και με τα όλα του – παρένθεση: αν είσαι, σε παντρεύομαι!, κλείνει παρένθεση – και έχεις βάλει σκοπό της φοιτητικής σου ζωής να αριστεύσεις και να πάρεις πτυχίο με καθαρό δεκάρι.

Λοιπόν, δεν μπορείς!

(Το να έχεις θέσει σκοπό της φοιτητικής σου ζωής κάτι τέτοιο με ξεπερνάει και αδυνατώ να το κατανοήσω, αλλά ποια είμαι εγώ και τι λόγος μου πέφτει;)

Όμως, τι σας λέω, τώρα… Είμαι σίγουρη ότι έχετε δεκάδες ανάλογα παραδείγματα από την προσωπική σας εμπειρία και από τα όσα ακούτε τριγύρω. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τον πιο μυστήριο καθηγητή της σχολής σας. Όχι, κατ’ ανάγκην τον πιο απαιτητικό ή εκείνον που κάνει το πιο δύσκολο μάθημα. Απλά, αυτόν που έχει τη λόξα να «μην περνάει». Αυτόν που θα σε κόψει επανειλημμένα με τεσσεράμισι, αυτόν που θα περιμένεις να πάρει σύνταξη για να περάσεις το μάθημά του, αυτόν που εάν του ζητήσεις να δεις  το γραπτό σου και τη βαθμολόγησή του αναλυτικά θα σου απαντήσει με ένα σύντομο «δεν είστε αρκετά καλός».

Συνήθως, έχει υφάκι χιλίων καρδιναλίων. Κάνει συχνά πυκνά αναφορές στο τάδε μεταπτυχιακό και στο δείνα διδακτορικό του. Είναι ανώτερος από σένα· είναι πιο μορφωμένος από σένα, είναι πιο έξυπνος από σένα, είναι ακαδημαϊκός και σου κάνει χάρη με το να σε διδάσκει και να προσπαθεί να σου μεταλαμπαδεύσει λίγες από τις γνώσεις του.

Αν έμπλεξες μαζί του… καλή τύχη!

Βέβαια, υπάρχουν και τα άλλα.

Θυμάμαι, πρώτο έτος, πρώτο εξάμηνο, είχα περάσει ένα από τα πιο δύσκολα μαθήματα και μάλιστα με βαθμάρα, έχοντας διαβάσει μόνο τα sos. Και δεν είμαι άνθρωπος που διαβάζει μόνο τα sos.

Όχι, γιατί είμαι πρότυπο φοιτήτριας. Απλά, γιατί είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που, αν διαβάσουν μόνο τα sos, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αυτά δε θα πέσουν. Είμαι εκείνος ο άνθρωπος που, αν από τα δέκα κεφάλαια ύλης, διαβάσει τα εννέα, θα πέσει το ένα, το αδιάβαστο. (Για να σας προλάβω, είμαι και Σαββατογεννημένη. Να μη με κάνετε παρέα.)

Για πρώτη και τελευταία, λοιπόν, φορά στη μαθητική/φοιτητική μου ζωή κατάφερα να περάσω μάθημα έχοντας διαβάσει μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Φεύγοντας, άκουσα μία κοπέλα να μιλάει με το φίλο της στο τηλέφωνο, σίγουρη πως είχε κοπεί για τέταρτη φορά!!

Και να που η ώρα της εξεταστικής έφθασε ξανά.

Δεν προμηνύεται καθόλου καλή, δεδομένου ότι μόλις τελείωσαν οι διακοπές των Χριστουγέννων και σαφώς θέλει κανείς το χρόνο του μέχρι να προσαρμοστεί στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Και σαφώς δε διάβασα τίποτα αυτό το διάστημα, γιατί προτίμησα να δω τους φίλους μου, που ήμασταν μακριά για μήνες. Και σαφώς τα λαμπάκια του δέντρου δεν είναι το ιδανικό φως για να διαβάσει κανείς και θα χαλούσα τα μάτια μου (αθροιστικά και στα δύο μάτια έχω γύρω στους οκτώ βαθμούς μυωπία· είναι ήδη χαλασμένα).

Και σαφώς μπορώ να σκεφτώ δεκάδες ακόμη δικαιολογίες για να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν πειράζει που αυτή η εξεταστική μυρίζει από τώρα… καμένη.

Μ.

ΥΓ. Καλή εξεταστική να έχουμε! Καλά επιτυχία!

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!