Επαγγελματική σταδιοδρομία σε δύσκολους καιρούς

του Ανδρέα Φράγκου

Επαγγελματική σταδιοδρομία ως πρόβλημα & ως ευκαιρία

Η επαγγελματική σταδιοδρομία μας είναι ένα τεράστιο θέμα, καθώς μας δίνει τα προς το ζην και μας απασχολεί πολλές ώρες κάθε 24ωρο. Από παιδιά μαθαίνουμε να προσπαθούμε και να κρινόμαστε για την επίδοση μας. Όλα αποσκοπούν στο να γίνουμε υπεύθυνοι και καλοί επαγγελματίες και να φέρουμε σε πέρας όλες τις απαιτούμενες εργασίες με βάση τη δική μας εξειδίκευση. Τελικά, η καριέρα μας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας αλλά και η καλύτερη ευκαιρία μας για να καλλιεργήσουμε και να δείξουμε τις ικανότητες μας και να ωριμάσουμε κοινωνικά.

Οι δύσκολες συνθήκες στην εργασία

  Η ζωή έχει πάντα τις δυσκολίες της. Η εργασία είναι ένας ανταγωνιστικός τομέας που μας ωθεί σε υψηλή παραγωγικότητα και προάγει τις ψυχολογικές μας ικανότητες για να ανταπεξέλθουμε σε προκλήσεις και έξωθεν απαιτήσεις. Οι εργοδότες περιμένουν έτοιμους επαγγελματίες και οι νόμοι της οικονομίας προϋποθέτουν επιτυχίες με ελάχιστες αποκλίσεις. Ό,τι και να έχουμε καταφέρει, κάθε μέρα ξεκινάμε από την αρχή, καθώς η επιχείρηση οφείλει να μεγαλώνει τον κύκλο εργασιών της και να διαφυλάσσει την κερδοφορία της.

Το προσωπικό κίνητρο

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε ένα ισχυρό κίνητρο για να πετύχουμε στην επαγγελματική σταδιοδρομία μας. Τα βασικά κίνητρα είναι η οικονομική επιβίωση και η προσωπική ευημερία. Πολλές φορές όμως δεν αρκούν. Η πολυπλοκότητα της επαγγελματικής ανέλιξης προϋποθέτει κι άλλα συμπληρωματικά κίνητρα που θα μας φορτίσουν θετικά σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μας. Το να σου αρέσει η δουλειά σου ή το να αγαπάς αυτό που κάνεις είναι μια σοφή επιλογή αλλά πρακτικά δεν ισχύει για όλους. Γι’ αυτό μια εναλλακτική θεώρηση είναι να αγαπήσεις αυτό που κάνεις και να προσπαθείς να πετύχεις πρώτα για τους άλλους και μετά και για σένα. Επιπλέον καλό κάνει να βρίσκεις κάποιο νόημα σε ό,τι κάνεις χωρίς να γίνεσαι ιδιαίτερα φανατικός ή μονομανής, καταστάσεις που προκαλούν άγχος και μεγαλοποιούν τα θετικά και τα αρνητικά.

Η συνεχής αξιολόγηση

Η διαρκής αυτοαξιολόγηση και η συγκριτική αξιολόγηση με αναφορά σε αποτελέσματα και ποσοτικά στοιχεία είναι απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας. Υπάρχουν και οι μοναχικοί καβαλάρηδες που με την αξία τους και χωρίς να πολυκαταλάβουν τι έκαναν έφτασαν στην κορυφή. Σε γενικές περιπτώσεις όμως βοηθάει εξαιρετικά να εκτιμούμε σωστά τις δυνάμεις μας και να σταθμίζουμε κάθε βήμα που κάνουμε με βάση την απήχηση σε άλλους και τη σύγκριση με τα δικά τους επιτεύγματα.

Το πλάνο της επιτυχίας

Τίποτα δε γίνεται τυχαία ή ξαφνικά. Χρειαζόμαστε πρόγραμμα με στόχους και μικρά καθημερινά βήματα με στρατηγική και εφαρμόσιμη πολιτική. Άρα θέλουμε μελέτη και την κατάστρωση ενός δυναμικού πλάνου που θα μας εξασφαλίσει τα ποθητά αποτελέσματα. Χρειάζεται πραότητα, χιούμορ και εξυπνάδα, στοιχεία που είναι πολύ χρήσιμα σε όλη τη σταδιοδρομία μας. Η αλληλεπίδραση με τους άλλους και η αναπροσαρμογή του πλάνου μας θα μας δώσουν σημαντικό προβάδισμα.

Η φροντίδα του εαυτού μας

Βέβαια το να βλέπεις προς την κορυφή δε σημαίνει ότι θα σε κάνει να φτάσεις και ως εκεί. Επειδή όμως οι επαγγελματικές απογοητεύσεις είναι συνήθως αρκετές και οι δυσκολίες είναι απρόβλεπτες, το να έχουμε υψηλούς στόχους μας διευκολύνει να δεχτούμε πιο ώριμα και τις αποτυχίες. Αυτό που δε χωράει αμφισβήτηση είναι να αγνοήσουμε τις ατομικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Η επαγγελματική επιτυχία επιβάλλει προσαρμοστικότητα και συμβιβασμούς. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να καταλαβαίνουμε καλά τι μας πάει και τι δε μας πάει και να φροντίζουμε τον εαυτό μας ο οποίος και είναι η μόνη πραγματικά δικιά μας πολεμική μηχανή στον ατέλειωτο πόλεμο συμφερόντων που υποβόσκει παντού και πάντοτε, απλά και μόνο λόγω του οικονομικού ανταγωνισμού. Εάν ακολουθήσουμε τις αρχές-κλειδιά που παρουσιάσαμε και τηρήσουμε κάποιες ισορροπίες και θεμιτές τακτικές, θα είναι θέμα χρόνου να ανέβουμε επαγγελματικά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και τελικά να προσφέρουμε με χαρά ένα πολύτιμο έργο στην κοινωνία.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!