Η ηλεκτρονική ίδρυση εταιριών στην Ελλάδα είναι πλέον πραγματικότητα.

του Παναγιώτη Κακούρη

Μια πολύ σημαντική καινοτομία για το τοπίο της ελληνικής επιχειρηματικότητας η οποία υλοποιήθηκε πρόσφατα είναι γεγονός. Η Ηλεκτρονική Υπηρεσία μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) αποτελεί μια νέα εξελιγμένη πλατφόρμα μέσω της οποίας οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να ιδρύσει την δική του εταιρεία σε λίγα λεπτά. Με την θεσμοθέτηση του άρθρου 8 της υπ’ αριθ. 4441 νομοθεσίας, κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί πλέον να συστήσει την εταιρεία του εξ’ ολοκλήρου διαδυκτιακώς και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο.

Η πλατφόρμα έγινε γνωστή για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στις 11 Ιουλίου 2018. Τέθηκε σε λειτουργία, την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018, έχοντας ήδη απογράψει τις πρώτες εταιρείες που υπέβαλλαν δήλωση.

Στο παρόν δοκιμαστικό στάδιο λειτουργίας υπάρχει δυνατότητα σύστασης μόνο Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (Ι.Κ.Ε.). Ωστόσο έως το τέλος του 2019, θα επιτραπεί μέσω της πλατφόρμας η δυνατότητα ίδρυσης και των υπόλοιπων νομικών μορφών εταιρειών.

Σημαντικό κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους αποτελεί η σημαντική μείωση του κόστους, αφού αυτό είναι μειωμένο κατά 70% του κόστους σύστασης μέσω της συμβατικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (ΥΜΣ). Επιπλέον, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του συστήματος e-ΥΜΣ το κίνητρο θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς η σύσταση θα είναι δωρεάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • Η διαδικασία είναι ταχύτατη
  • Ο μέσος χρόνος σύστασης εκτιμάται κατά προσέγγιση σε 13 λεπτά
  • Η πλατφόρμα ενημερώνει αυτόματα για τα στοιχεία της νεοϊδρυόμενης εταιρίας σε όλους του κρατικούς φορείς όπως ΕΦΚΑ και TAXIS, καθώς και τα αρμόδια επιμελητήρια.

Συνεπώς, υπάρχει ιδιαίτερο όφελος για τον ενδιαφερόμενο, που εξοικονομεί χρόνο και χρήματα. 

Πέραν των ανωτέρω ωφελειών θα πρέπει να επισημανθεί η σημαντικότητα αυτής της μεταρρύθμισης, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Η ίδρυση των εταιριών γίνεται περισσότερο ευέλικτη. Νέοι επιχειρηματίες, έχουν κίνητρο να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και ξένοι επενδυτές, να προχωρήσουν σε υλοποίηση ιδεών, μη εμποδιζόμενοι από ένα δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με:

  • την Ηλεκτρονική Υπηρεσία μιας Στάσης (e-ΥΜΣ)
  • το νομοθετικό πλαίσιο
  • ένα σχετικό αναλυτικό οδηγό

επισκεφτείτε, τον επίσημο σύνδεσμο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος: https://eyms.businessportal.gr/

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!