#Debate: Σχολή που μου αρέσει ή που προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση;

των Όλγα Ζώτου και Δέσποινα Μέγγιου

Καθώς πλησιάζει ο καιρός για τις πανελλήνιες δεκάδες παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με καίρια ερωτήματα. Οι υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε μια ευρεία γκάμα επιλογών και το ερώτημα που τους τριβελίζει το μυαλό είναι το εξής: Επιλέγω την σχολή που μου αρέσει η την σχολή που μου εγγυάται μια καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση; σχολή

#Σχολή που μου αρέσει

Είναι σαφές πως οι υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν το επάγγελμα που θα τους συντροφεύει για μια ζωή. Για αυτό, λοιπόν, δεν γίνεται να απασχολούνται με μια επιστήμη που δεν τους ενδιαφέρει αλλά τους εξασφαλίζει παχυλό μισθό. Αφού πρώτα ο νέος αντιληφθεί τις ιδιαίτερες κλίσεις του και αξιολογήσει της ικανότητες του, καλείται να βρει το επάγγελμα που ανταποκρίνεται σε αυτά. Έτσι το επάγγελμα του δεν θα αποτελεί μια βαρετή και μίζερη διαδικασία αλλά μια ευδιάθετη απασχόληση. Αδιαμφησβήτητα ο κάθε άνθρωπος όταν απασχολείται με ένα αντικείμενο που πράγματι τον γοητεύει, αποδίδει αποτελεσματικότερα. Η κινητήριος δύναμη που δεν είναι άλλη πέρα από το πραγματικό ενδιαφέρον, ωθούν τον νέο να εξελίσσεται διαρκώς και έτσι να μπορεί να διεκδικεί περισσότερα. σχολή

Είναι κατανοητό ότι η σημασία της εργασίας είναι και βιοποριστική, χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως είναι ο μοναδικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνει υπό όψη ο νέος. Σαφώς και οφείλει να γνωρίζει το αντίκρισμα των σπουδών αλλά πρέπει να το συνδυάζει με τις προτιμήσεις του. Οι νέοι που υποκύπτουν στον συμβιβασμό του επαγγέλματος που τους εξασφαλίζει ένα λαμπρότερο μέλλον, επί της ουσίας ακυρώνουν το όραμα και τις προσδοκίες τους. Είναι βέβαιο πως το κενό αυτό θα τους ακολουθεί μια ζωή και ένα απωθημένο πάντοτε θα παραμονεύει. Ταυτόχρονα, λόγω του ότι η εργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, διαδραματίζει ένα ρυθμιστικό ρόλο καθώς διαμορφώνει την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων και επηρεάζει τόσο έμμεσα όσο και άμεσα την συμπεριφορά και την ψυχολογική κατάσταση.

Είναι σαφές πως ο άνθρωπος διανύει πλέον τον αιώνα των μεγάλων προκλήσεων και των «σειρήνων» που τον καλούν να επιλέξει ανάμεσα στο δρόμο του συμβιβασμού η τον δρόμο της προσωπικής ελευθερίας. Σε αυτό το σταυροδρόμι ο νέος αφού πρώτα έχει συνυπολογίζει όλους τους παράγοντες καλείται να κάνει μια επιλογή, αυτήν που τον κάνει ευτυχισμένο.

#Η σχολή που μου προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση

Είναι γεγονός ότι η επιλογή μίας σχολής με μεγαλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης, ιδιαίτερα στους γρήγορα εναλλασσόμενους εργασιακούς καιρούς που ζούμε είναι μία καίρια απόφαση για το μέλλον.

Τείνοντας προς μία σχολή με επαγγελματική αποκατάσταση αυξάνονται οι πιθανότητες, να ενταθεί κανείς πιο γρήγορα σε χώρο εργασίας που σχετίζεται με το αντικείμενο των εκάστοτε σπουδών του. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στην εργασιακή κοινωνία του 2022, όπου η επαγγελματική εμπειρία κρίνεται απαραίτητη, θα υπάρχει ένα πλεονέκτημα. Με μία όσο το δυνατότερο άμεση επαγγελματική αποκατάσταση κάποιος αποκομίζει άμεσα, περισσότερη εργασιακή εμπειρία και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, με απότοκο την ταχύτερη επαγγελματική του ανέλιξη. Οι λέξεις “ταχύτητα” και “εμπειρία” είναι δίαυλος για τη σύγχρονη εργασία.

Ένα άλλο προτέρημα της επιλογής μίας σχoλής με περισσότερες πιθανότητες για επαγγελματική αποκατάσταση είναι ότι τον βοηθάει εξαρχής να θέσει ένα ξεκάθαρο στόχο, αυτόν της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Και επειδή λοιπόν, θα την έχει επιλέξει με ξεκάθαρα κριτήρια (και όχι γιατί έχει μια πιο ιδανική εικόνα για αυτήν, που ίσως αργότερα να τον απογοήτευε) θα μπορέσει να την αγαπήσει (ίσως όχι στην αρχή) και πιο εύκολα, καθώς θα τον φέρνει όλο και πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου του. Όλα αυτά θα συνδράμουν και σε έναν μετέπειτα καλύτερο προγραμματισμό της πορείας των σπουδών του.

Η πανδημία μας δίδαξε μ’ έναν σκληρό τρόπο, αλλά ίσως τελικά αποτελεσματικό ότι τίποτα δεν σίγουρο, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη και είναι στο χέρι όλων να είμαστε προετοιμασμένοι, επενδύοντας στα κατάλληλα εφόδια. Έτσι, γίνεται εύλογα αντιληπτό ότι μια σχολή με ισχυρές δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση-ασπίδα προετοιμασίας για την αβεβαιότητα του μέλλοντος.