City of God

Της Έλενας Σκούφου.

Πρωταγωνιστούν: Alexandre Rodrigues, MatheusNachtergaele, Leandro Firmino

Πρωτότυπο σενάριο: Paulo Lins

Κινηματογραφικό σενάριο: BráulioMantovani

Σκηνοθεσία: Fernando Meirelles, Kátia Lund

Βασισμένη στο βιβλίο του Paulo Lins, ο οποίος έζησε οχτώ χρόνια στις φτωχογειτονιές του Ρίο Ντε Τζανέιρο, «η πόλη του Θεού» αποτελεί μια αληθινή πόλη-γκέτο, στα προάστια του Ρίο, στην οποία η βία και τα ναρκωτικά κατέχουν τη πρώτη θέση.

Η ταινία έχοντας έναν βασικό αφηγητή, που εξιστορεί τα γεγονότα, παρουσιάζει τη δική του οπτική και τα βιώματα που είχε ως κάτοικος της «πόλης του Θεού». Ο μικρός Φουάζε λοιπόν, πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε ένα γκέτο που δεν πληρούσε ούτε τις βασικές συνθήκες διαβίωσης, μεταξύ των δεκαετιών ’60-’80.

Μέσα από τα μάτια του επιτυχημένου πλέον Βραζιλιάνου φωτογράφου Wilson Rodriguez, αντικρίζουμε μια καθημερινότητα πολύ διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Βλέπουμε συμμορίες να ληστεύουν, να διακινούν ναρκωτικά και να σκοτώνουν πολίτες, με την ανοχή των αστυνομικών αρχών, οι οποίοι αρκετές φορές είναι συνεργοί με τους γκάνγκστερς. Οι συμμορίες αυτές, τρομοκρατώντας τους κατοίκους, εξουσιάζουν μια περιοχή, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται υπό την κατοχή και τον έλεγχό τους. Η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται και η «παράδοση» περνά από γενιά σε γενιά. Παρακολουθούμε μικρά παιδιά να δημιουργούν ένοπλες συμμορίες, κάνοντας μικρο-ληστείες και θελήματα στους ανώτερούς τους, έως ότου ο ικανότερος και κατ’ επέκταση ο πιο αδίστακτος, αναλάβει αρχηγός της συμμορίας, με όλα τα «καθήκοντα» που αυτό συνεπάγεται.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, F. Meirelles, χρησιμοποιώντας ερασιτέχνες ηθοποιούς, μεγαλωμένους στη «πόλη του Θεού», δημιουργεί μια άκρως ρεαλιστική ταινία, που δεν υστερεί σε τίποτα από μια χολιγουντιανή παραγωγή. Πρόκειται για μια γκανγκστερική ταινία, με δραματικά στοιχεία, η οποία όμως δεν επιδιώκει να συγκινήσει το κοινό με μελοδραματισμούς, ούτε να δώσει ένα αισιόδοξο τέλος. Ωστόσο, έχει έντονη δράση και σασπένς.

Η ταινία “CityofGod” αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατούσε στις βραζιλιάνικες επαρχίες το ’60-’80. Η φτώχεια και η έλλειψη μόρφωσης, δημιουργούσαν ανεξέλεγκτες καταστάσεις με σκηνικά δολοφονιών και βίας σε καθημερινή βάση. Ο θάνατος του γείτονα δεν ήταν ένα γεγονός που εξέπτληττε τους γύρω, αλλά ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Η δημιουργία παρακρατικών ομάδων διακίνησης ναρκωτικών, ήταν η λύση στην ανεργία και στο γρήγορο χρήμα. Η πνευματική ανεπάρκεια, καλυπτόταν με γερές δόσεις κοκαϊνης και κάμποσα χρήματα από το εμπόριο, κάνοντας τους ανθρώπους ακόμη πιο απολίτιστους, ακόμη πιο βάρβαρους.

Με τον Θεό να απουσιάζει από την ίδια του τη πόλη, η επιβίωση των κατοίκων δοκιμαζόταν κάθε μέρα και ήταν καθαρά θέμα τύχης, αφού δεν υπήρχε ισχυρό κράτος για να βοηθήσει. Οι πολίτες έπαιρναν το νόμο στα χέρια τους, δίνοντας μια πρόσκαιρη λύση στα προβλήματά τους, με αποτέλεσμα να καταντήσουν την «πόλη του Θεού» ένα φρικιαστικό, αιματηρό τοπίο. Καμιά ελπίδα, καμιά σωτηρία, όποιος έφευγε από αυτή τη κόλαση ήταν απλά τυχερός…

Μια παραγωγή του βραζιλιάνικου κινηματογράφου, που έγινε για να μας θυμίζει πως η Ειρήνη και η καλλιέργεια δεν είναι δεδομένες, αλλά έννοιες ρευστές, που όχι μόνο δεν είναι αυτονόητες για κάθε γωνιά του κόσμου, αλλά αξίζει και οφείλουμε να παλεύουμε γι’ αυτές με κάθε μέσο!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!