Chemecon: Ο δραστήριος φοιτητικός σύλλογος

της Μυρτώς Υφαντή

Μια εργασία ήταν αρκετή για να γεννηθεί η ιδέα της δημιουργίας του καινοτόμου και δυναμικού συλλόγου.

Το Chemecon είναι ένας εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός σύλλογος, ο οποίος δραστηριοποιείται στο τμήμα των Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πρωταρχικό του μέλημα είναι να ενημερώνει, να εξοικειώνει περαιτέρω τους φοιτητές της σχολής με το επάγγελμά τους και να τους κρατά σε εγρήγορση για τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους.

Η γέννηση της ιδέας

Η ιδέα γεννήθηκε το 2013 στο πλαίσιο του μαθήματος “Ανάλυση ανταγωνισμού και έρευνα αγοράς” και αποτέλεσε υπόθεση εργασίας των ιδρυτικών μελών, Δέσποινας Ζυμπελούδη, Εμμανουέλας Γρατσία και Χριστιάνας Τσιλιγιάννη. Όταν ολοκληρώθηκε αυτή η εργασία, προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η ύπαρξη ενός οργανισμού με καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που θα στόχευε στη συσπείρωση των φοιτητών της σχολής γύρω από το επάγγελμά τους. Έτσι, και με την υποστήριξη του διδάσκοντα, Καθηγητή ΕΜΠ Γιάννη Καλογήρου, κατάφερε να δημιουργηθεί το Chemecon.

Οι δράσεις του συλλόγου

Ενημέρωση

Ο σύλλογος Chemecon φροντίζει να ενημερώνει τους υποψήφιους χημικούς μηχανικούς για το αντικείμενο των σπουδών τους και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Μάλιστα, προκειμένου να πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι για τις εξελίξεις στον τομέα, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Chemecon άρθρα των εθελοντών του συλλόγου, καθώς επίσης και συνεντεύξεις από σημαντικά πρόσωπα. Τέλος, το Chemecon μεριμνά για την ενημέρωση των φοιτητών μέσω αποστολής newsletter.

Επισκέψεις σε βιομηχανίες

Ταυτόχρονα, ο σύλλογος φέρνει σε επαφή τους φοιτητές με εταιρείες και πρόσωπα που μπορούν να τους καθοδηγήσουν αναφορικά με τη μελλοντική τους εξέλιξη. Από τον Ιούνιο του 2014 έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις στην βιομηχανία αρωμάτων Vioryl, στην βιομηχανία σαπουνιών Papoutsanis, στην Apivita, την Παπαδοπούλου, την ELPEN, την ΤΙΤΑΝ και την AirLiquide. Σκοπός των επισκέψεων; Οι φοιτητές να αντιληφθούν επακριβώς τον ρόλο ενός Χημικού Μηχανικού σε μια εταιρεία παγκόσμιας δυναμικής.

Workshops

Το Chemecon επιχειρεί να καλλιεργήσει στους φοιτητές τα κατάλληλα χαρακτηριστικά που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας, μέσω της διεξαγωγής εκπαιδευτικών εργαστηρίων και σεμιναρίων. “Product development with Mondelez”, “Soft Skills seminar for Engineers” και “Workshop for Softskills by Nestle & Αέλια” είναι κάποια από τα workshops που έχουν πραγματοποιηθεί.

Επιπλέον, ο σύλλογος, αναγνωρίζοντας τον ανταγωνισμό που επικρατεί στην αγορά εργασίας, διοργάνωσε 4 νέα workshops με θέματα: CV for Chemical Engineers, Presentation Skills (Content), Marketing & Sales Webinar και Presentation Skills (Delivery).

Το Chemecon, λοιπόν, στοχεύει στη δημιουργία μίας διαρκώς αυξανόμενης ομάδας που θα μεριμνά για τη βελτίωση του ακαδημαϊκού χώρου και την ανάπτυξη ολοένα προσφορότερων συνθηκών για την άνθιση και αναγνώριση του επαγγέλματος του χημικού μηχανικού στην Ελλάδα.

Πώς θα γίνεις μέλος της ομάδας τους;
Πατώντας εδώ! Το πέμπτο volunteer call είναι γεγονός!

Δείτε εδώ την ιστοσελίδα τους.
Βρείτε το Chemecon στο Facebook εδώ.
Ακολουθήστε τους στο Twitter πατώντας εδώ.
Το Instagram τους εδώ.
Κάντε εγγραφή στο κανάλι τους στο Youtube εδώ.

Chemical Engineers Connected!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!