Αφιέρωμα στον Μπουκόβσκι

της Στέφι Ράσκοβα

Χένρι Τσαρλς Μπουκόβσκι

(Heinrich Karl Bukowski, 16 Αυγούστου 1920 — 9 Μαρτίου 1994)

Ο Μπουκόβσκι γεννήθηκε στη Γερμανία και μετακόμισε στο Λος Άντζελες σε ηλικία δύο ετών. Ο πατέρας του συχνά τον χτυπούσε και όντας πρώην στρατιώτης, προσπαθούσε να επιβάλλει στον Τσαρλς έναν παρόμοιο τρόπο ζωής. Γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας. Η αντίδραση της μητέρας του, μόλις είδε τα γραπτά του υιού της ήταν να τα καταστρέψει. Γιατί ο Τσαρλς ήξερε πως ήθελε να γίνει συγγραφέας. Η δική του αντίδραση ήταν να φύγει στην Ατλάντα και να ζήσει σαν αλήτης σε μια παράγκα, τρώγοντας όλη μέρα σοκολάτες! Όταν κλήθηκε να υπηρετήσει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, περιφερόταν άστεγος, μέχρι που τέλος, κρίθηκε ακατάλληλος. Όταν δεν είχε πού να πάει, επέστρεφε στο πατρικό του.

Επιρροές

Έγραψε πάνω από 50 βιβλία. Γεγονότα που τον σημάδεψαν και επηρέασαν ήταν τα βίαια ξεσπάσματα του πατέρα του. Τον οδήγησαν σε δρόμους μοναξιάς, απομόνωσης και εγκατάλειψης. Αυτό συχνά εκφράζεται ως μία γενική εναντίωση απέναντι στην κοινωνία. Επίσης, επηρεάστηκε από την πόλη στην οποία μεγάλωσε. Σημαντικές επιρροές δέχθηκε και από άλλα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Άντον Τσέχοφ, Φίοντορ Ντοστογιέφσκι και άλλους. Τα περισσότερα έργα του είναι αυτοβιογραφικά με κάποια φανταστικά στοιχεία. Ο Μπουκόβσκι ήξερε καλά να διεισδύει στις βασανισμένες ψυχές των παραγκωνισμένων και ξεχασμένων από την κοινωνία ανθρώπων.

Το έργο του

Στη Νέα Υόρκη εξέδωσε το πρώτο του διήγημα “Aftermath of a Lengthy Rejection Slip”, το 1944. Το κοινό όμως στάθηκε σκληρό απέναντί του και λόγω της μεγάλης του απογοήτευσης, σταμάτησε να γράφει για δέκα χρόνια. Έζησε μία πολυτάραχη και γεμάτη εντάσεις ζωή, που τον οδήγησε το 1955 στο νοσοκομείο. Εκεί ξεκίνησε να γράφει ποίηση. Ήταν από τους σπουδαιότερους μεταπολεμικούς ποιητές. Ωστόσο, δε συγκίνησε το αμερικανικό κοινό. Αναγνωρίστηκε, όμως, σε πολλές άλλες χώρες και κυρίως στη Γερμανία.

Το 1957 παντρεύεται και χωρίζει δύο χρόνια αργότερα. Η καθημερινότητά του: ποτό, ποίηση και δουλειά ταμία στο ταχυδρομείο. Σταδιακά, ποιήματά του αρχίζουν να δημοσιεύονται σε underground περιοδικά και εφημερίδες. Αποκτά φήμη κυρίως με τις “Σημειώσεις ενός πορνόγερου”. Στα τέλη του ‘70 είναι γνωστός σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Προκαλεί, οι αρνητικές κριτικές διαδέχονται η μία την άλλη και κάπως έτσι γίνεται διαβόητος!

Η ζωή των 100$

Η ζωή του μοιάζει πολύ με ταινία. Το 1969, ο Τζον Μάρτιν (John Martin), εκδότης των Black Sparrow Press, κάνει μια συμφωνία με τον Μπουκόβσκι. Έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στη δουλειά του στο ταχυδρομείο και σε 100$ το μήνα με μόνη προϋπόθεση να γράφει κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής του. Οπότε… συγγραφή και ξερό ψωμί κυριολεκτικά! Γιατί, όπως είπε και ο ίδιος, “Έχω μία από τις δύο επιλογές – να παραμείνω στο ταχυδρομείο και να τρελαθώ… ή να μείνω εκεί έξω, να το παίξω συγγραφέας και να πεθάνω της πείνας. Αποφάσισα να πεθάνω της πείνας.” Σε λιγότερο από έναν χρόνο, έγραψε το Ταχυδρομείο, το πρώτο του βιβλίο.

Το 1985 ξαναπαντρεύεται. Το 1994 πεθαίνει από λευχαιμία σε ηλικία 73 ετών. Είχε προλάβει να ολοκληρώσει το τελευταίο βιβλίο του “Pulp”, που μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο. Στον τάφο του γράφει “Μην προσπαθείς”. Σύμφωνα με τη γυναίκα του, είναι μέρος της ευρύτερης φράσης: “Εάν σπαταλάς όλη σου την ώρα προσπαθώντας, τότε, το μόνο που πράττεις είναι να προσπαθείς. Γι’ αυτό μην προσπαθείς. Πράξε”. Σοφά λόγια από τον αποκαλούμενο “συγγραφέα του περιθωρίου”.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!