Παγκόσμια καινοτομία από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Σύστημα Blindexams για τους φοιτητές με προβλήματα όρασης

Της Μυρτώς Υφαντή*

Blindexams

Blindexams: Δώδεκα χρόνια μετά τη σύλληψη της ιδέας, το όραμα έλαβε σάρκα και οστά. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δημιούργησε ένα εξαιρετικά υποσχόμενο πρόγραμμα γραπτών εξετάσεων για τυφλούς φοιτητές και φοιτητές με περιορισμένη όραση, που θα εκπλήξει.

Οι δηλώσεις του κύριου Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επικεφαλής της ομάδας δημιουργίας του BlindExams, είναι εντυπωσιακές. Σε τηλεφωνική μας συνομιλία δήλωσε: «Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπάρχουν 15 τυφλά άτομα και άλλα με περιορισμένη όραση. Η πρώτη προσπάθεια για υλοποίηση του εγχειρήματος έγινε το 2004, όμως δεν υπήρχε ούτε κατάλληλο λογισμικό ούτε οικονομική υποστήριξη. Τώρα, το σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο. Οι υπολογιστές θα συνδέονται στο διαδίκτυο και οι φοιτητές θα φορούν ακουστικά, ούτως ώστε να μην ενοχλούν τους υπολοίπους, θα ακούν τις ερωτήσεις και θα απαντούν με κανονικό πληκτρολόγιο. Στη συνέχεια, ειδικό πρόγραμμα θα μετατρέπει το κείμενο σε ομιλία κι έτσι, θα ακούν οι φοιτητές εάν έχουν κάνει κάποιο λάθος στην πληκτρολόγηση. Διευκολύνσεις θα υπάρχουν και για όσους έχουν μειωμένη όραση. Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για εφαρμογή μεγεθύνσεων και αντιθέσεων. Παραδείγματος χάρη, μαύρο με λευκά γράμματα, λευκό με μαύρα γράμματα, μπλε με λευκά γράμματα κ.λπ.».

“Οι προφορικές εξετάσεις δημιουργούν πειρασμό στον εξετάζοντα. Όταν βλέπει ο καθηγητής έναν άνθρωπο που μπορεί να αποδώσει, προσπαθεί να μετρήσει το βάθος των γνώσεών του, κάτι που δε συμβαίνει με τις γραπτές εξετάσεις.”

Μέχρι στιγμής, ο μόνος τρόπος εξέτασης των τυφλών φοιτητών ήταν οι προφορικές εξετάσεις. Η προφορική εξέταση, όμως, έχει πολλά μειονεκτήματα. Ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ενδεικτικά πως «είναι άλλη η επαφή, μπορεί ο φοιτητής να είναι ξεκομμένος, υπάρχει λίγος χρόνος να σκεφτείς συνήθως και γενικά, είναι διαφορετικός ο τρόπος μεταχείρισης».

Της ίδιας άποψης είναι και ο κύριος Αντώνιος Παναγιώτου, καθηγητής Βυζαντινολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Τυφλός ο ίδιος και έχοντας περάσει από τη θέση του φοιτητή, θυμάται την ταλαιπωρία που είχε υποστεί: «Οι προφορικές εξετάσεις δημιουργούν πειρασμό στον εξετάζοντα. Όταν βλέπει ο καθηγητής έναν άνθρωπο που μπορεί να αποδώσει, προσπαθεί να μετρήσει το βάθος των γνώσεών του, κάτι που δε συμβαίνει με τις γραπτές εξετάσεις. Εμένα καθηγητής μου έχει κάνει 40 ερωτήσεις σε προφορική εξέταση. Είναι μεγάλη η επίπτωση στην ψυχολογία του φοιτητή. Γι’ αυτό κι εγώ, όταν εξετάζω προφορικά, κάνω μέχρι δύο ερωτήσεις».

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει επιδείξει κι άλλες φορές το ενδιαφέρον του προς τα άτομα με προβλήματα όρασης πριν το  Blindexams. Πολύ πρόσφατα, ο υποψήφιος διδάκτωρ και μέλος του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κύριος Παύλος Χατζηγιαννάκογλου και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια, κυρία Μαρία Καμπουράκη δημιούργησαν την εφαρμογή δωρεάν εκμάθησης της γραφής Braille, “ΜάθεBraille”, αλλά και το “BrailleOne”, μια εφαρμογή που περιλαμβάνει ένα εναλλακτικό πληκτρολόγιο για συσκευές android και επιτρέπει στα άτομα με προβλήματα όρασης να στείλουν γραπτά μηνύματα. Η συγκεκριμένη εφαρμογή βραβεύτηκε, μάλιστα, σε διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό.

http://www.uom.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&tmima=1&categorymenu=7&sid=7352

“Πώς ένας τυφλός φοιτητής θα μπορέσει να αναλύσει ένα κείμενο σε πολυτονικό; Σαφώς και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει θετικό προσανατολισμό, αλλά τα τυφλά άτομα στρέφονται κυρίως σε ανθρωπιστικές επιστήμες.”

Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια; Μπορεί το πρόγραμμα BlindExams να επεκταθεί; Ο κύριος Παναγιώτου διατυπώνει τις ενστάσεις του. «Το πρόγραμμα είναι αξιέπαινο. Όμως, δεν καλλιεργεί τις φιλολογικές σπουδές. Δηλαδή, πώς ένας τυφλός φοιτητής θα μπορέσει να αναλύσει ένα κείμενο σε πολυτονικό; Σαφώς και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει θετικό προσανατολισμό, αλλά τα τυφλά άτομα στρέφονται κυρίως σε ανθρωπιστικές επιστήμες. Δεν είναι δύσκολο να λυθεί το θέμα. Πρέπει απλά να σταθεί ένας προγραμματιστής με προσοχή. Για παράδειγμα, εγώ παρακίνησα άτομα στο τμήμα Πληροφορικής εδώ και δημιουργήσαμε ένα σύστημα, όπου ο τυφλός μπορεί να διαβάζει με Braille το πολυτονικό». Εξάλλου, ο ίδιος ο κύριος Παναγιώτου, εξαίρετος καθηγητής, χρησιμοποιεί ένα πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερο σύστημα την ώρα της διδασκαλίας του, αφού είναι σε θέση να αναλύει με μοναδικό τρόπο κείμενα της Βυζαντινής Φιλολογίας, να τα παρουσιάζει σε προτζέκτορα και να γράφει παρατηρήσεις, τις οποίες μάλιστα μπορεί και να ακούει.

“Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους, ώστε να εφαρμοστεί το σύστημα και σε άλλα πανεπιστήμια.”

Η αξιέπαινη αυτή δράση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μπορεί να φτάσει στο αποκορύφωμά της με τη συνάντηση ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικά πεδία, ώστε ο καθένας να εκφράσει τις ανάγκες του τομέα του. Ο κύριος Παπαδόπουλος, άλλωστε, ανέφερε: «Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους, ώστε να εφαρμοστεί το σύστημα και σε άλλα πανεπιστήμια, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου γενικότερα και γι’ αυτό, θέλουμε να το βγάλουμε και στα αγγλικά».

* Η Μυρτώ Υφαντή παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!