Athens Science Festival 2017: «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας»

Της Κατερίνας Χριστοδούλου

Με αυτό το σύνθημα αποφασίζει φέτος να μας υποδεχθεί το φεστιβάλ επιστήμης Athens Science Festival, το οποίο επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου. Μία γιορτή για την επιστήμη, την τεχνολογία και την τέχνη που προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να μάθουν, να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν.

Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία, Χημεία, Τεχνητή Νοημοσύνη, Μεγάλα Δεδομένα, Προγραμματισμός, Γενετική και Γνωσιακή Επιστήμη είναι μερικές μόνο από τις επιστήμες που καθορίζουν λίγο ως πολύ την ζωή μας και που ταχύτατα αναπτύσσονται στους ακαδημαϊκούς κλάδους. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι οι επιστήμες αυτές δεν αποτελούν μονάχα ένα κομμάτι αποστειρωμένο, το οποίο μελετάται αυστηρά μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα σαν κάτι απόμακρο και ξένο από τον καθημερινό άνθρωπο. Αντιθέτως, οι επιστήμες αυτές εξερευνούν τις εμπειρίες της ζωής, οι οποίες συμβαίνουν είτε στο εξωτερικό μας περιβάλλον είτε μέσα σε εμάς τους ίδιους.

Από το εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει μέχρι τα φυσικά φαινόμενα, η επιστήμη είναι παρούσα να παρατηρήσει με προσοχή, να καταγράψει, να μελετήσει και να πειραματιστεί ώστε να εξηγήσει την πραγματικότητα που διαδραματίζεται γύρω μας και να μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε καλύτερα σε αυτήν.

Θέματα θεμελιώδη, νέοι τομείς προόδου, ανεξερεύνητα μονοπάτια της ζωής έρχονται στο φως μέσα από την επιστήμη. Αναδεικνύονται, έτσι σε αυτήν την έκθεση με σκοπό να καταδείξουν τη σημαντικότητα καθενός τομέα της επιστήμης και τον τρόπο που τελικά η γνώση αυτή μας οδηγεί στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας. Ενός μέλλοντος για εμάς από εμάς!

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, και μόνο για την Πρωταπριλιά, θα υπάρξει ειδική έκθεση, στην οποία θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τις “ψευδοεπιστήμες” καθώς και όλα τα τρικ που μας παίζει ο εγκέφαλός μας! Τι και πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε; Το νου σου στο νου σου !

Στην έκθεση θα συμμετέχουν 130 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί οι οποίοι διοργανώνουν 90 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 40 εργαστήρια για παιδιά, 20 workshops, 40 ομιλίες, 5 εκθέσεις Τέχνης και Επιστήμης, ντοκιμαντέρ, συναυλίες, διαγωνισμοί, Stand Up Science και ποικίλες δράσεις για κάθε ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση καλύπτει τη θεματολογία:

 • Αστρονομία και Διάστημα
 • Φυσική, Χημεία
 • Βιολογία και Βιοεπιστήμες
 • Επιστήμες Υγείας
 • Επιστήμες περιβάλλοντος
 • Αειφόρος Ανάπτυξη
 • Πληροφορική και Ψηφιακή Τεχνολογία
 • Ρομποτική
 • Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα
 • Μαθηματικά
 • Γεωλογία,
 • Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης
 • Επιστήμες Εκπαίδευσης
 • Τέχνη και Επιστήμη

Σπουδαίοι και καταξιωμένοι επιστήμονες από όλες της χώρες του κόσμου θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ. Παιδιά, φοιτητές και ενήλικοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες τους, να λάβουν μέρος σε ποικίλες διαδραστικές παρουσιάσεις και να μάθουν τα πάντα για τις επιστήμες.

Μερικά παραδείγματα των εκθέσεων και των ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια αυτής της διεπιστημονικής γιορτής παρουσιάζονται παρακάτω:

Ο συναρπαστικός κόσμος του νου αποκαλύπτει τα μυστικά του!Μία από τις παρουσιαζόμενες εκθέσεις θα αφορά φαινόμενα οπτικής και πολυαισθητηριακής αντίληψης, μνήμης, προσοχής και παραγωγής λόγου, μέσα από μία σειρά διαδραστικών δραστηριοτήτων που θα παρουσιαστούν από το Μεταπτυχιακό Τμήμα Γνωσιακής Επιστήμης του ΜΙΘΕ (Μεθοδολογία, Ιστορία και Θεωρία της Επιστήμης) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Σκοπός τους…να μας παραπλανήσουν, να μας εντυπωσιάζουν και μας μάθουν όλα όσα δεν γνωρίζουμε για τα “καπρίτσια” του εγκεφάλου μας. Δεν γίνεται να χάσεις κάτι τέτοιο !

Σπουδαίες προσωπικότητες του επιστημονικού χώρου, επίσης, θα μας ταξιδέψουν στα μονοπάτια της επιστήμης τους, όπως ο Γιώργος Παξινός,ο πρώτος επιστήμονας που χαρτογράφησε τον εγκέφαλο, αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ και επικεφαλής ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας στην ομιλία του «Γνώθι σαυτόν» θα μας κάνει να ξανανακαλύψουμε το «ποιοι είμαστε» και θα μας εξηγήσει ότι «ο νους δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ενέργεια του εγκεφάλου».

«Ο κβαντικός κόσμος είναι τόσο περίεργος, που ακόμη και οι ιστορίες για απαγωγές από εξωγήινους μοιάζουν απολύτως λογικές», ισχυρίζεται ο Jim Al-Khalili, ένας από τους πιο διάσημους επιστήμονες στη Μ. Βρετανία και ραδιοτηλεοπτικός παρουσιαστής του BBC. Με την δική του ομιλία θα προσπαθήσει να μας εισάγει στον ιδιαίτερο και πολύπλοκο κόσμο της Κβαντικής Βιολογίας.

Ο ιστορικός και αρχαιολόγος Vladislav Zhitenev από το Πανεπιστήμιο Lomonosov της Μόσχας θα μας παρασύρει σε ένα κυνήγι “τριχωτών γιγάντων”(μαμουθ) ως τις σκοτεινές σπηλιές της Ευρώπης χιλιάδες χρόνια πριν. Μέσα από τις τοιχογραφίες θα μάθουμε πως μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα για την παλαιολιθική εποχή και την ιστορία γενικότερα.

Ο σπουδαίος σχεδιαστής αυτοκινήτων Σωτήρης Κωβός είναι έτοιμος να μας εκμυστηρευτεί το μυστικό που κάνει ένα αυτοκίνητο αρεστό στο κοινό… “ο κώδικας των αξιών μας είναι αυτός που καθορίζει τις καταναλωτικές μας συνήθειες” , ενώ ο νευροεπιστήμονας Clifford Kentros Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας συνεργάτης των Νορβηγών May-Britt Moser και Edvard Moser, (βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2014), θα μας μιλήσει για την πολυπλοκότητα της ανατομίας του εγκεφάλου.

Ο Αθανάσιος Γιάννης, καθηγητής στο γερμανικό Ινστιτούτου Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Λειψίας, θα μας προσφέρει γλυκό…βιτριόλι, σε μία απόπειρα να μας δείξει πως τα εκρηκτικά και τα δηλητήρια , από εγκληματικά όπλα στα χέρια τιμωρών, έγιναν θεραπευτικά εργαλεία στα χέρια γιατρών!

Ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης, σχεδιαστής και δάσκαλος στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης, Βίκτωρ Κοέν, θα μας παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη και καλλιτεχνική γραμματοσειρά. Τα γράμματα γίνονται πολυδιάστατα και πολυσήμαντα απεικονίζοντας ποικίλα επιστημονικά εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν την φυσική, εκπαιδευτική τους ιδιότητα. Μια καλλιτεχνική έκθεση «Επιστηµογραφία» ουσιώδη σε κάθε της διάσταση.

Μόνο μερικά παραδείγματα των ερευνητών και επιστημόνων που θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ αυτό να μοιραστούν μαζί μας ελεύθερα τη γνώση τους, να μας μυήσουν στον μαγικό κόσμο τους και να μας προσκαλέσουν σε μια ανεπανάληπτη βιωματική εμπειρία!

Τέλος, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε και την σημαντική συμβολή των εθελοντών που βοήθησαν στο στήσιμο όλης της οργάνωσης και θα βοηθήσουν εξίσου στην ομαλότερη και καλύτερη διεκπεραίωση της έκθεσης!!!

Για περισσότερες πληροφορίες:

Website: http://www.athens-science-festival.gr/

Διοργάνωση: Sci-Co, British Council, Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, του Τομέα Έρευνας & Καινοτομίας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας

Γενικές Πληροφορίες:

Διάρκεια: 29 Μαρτίου – 2 Απριλίου

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη – Παρασκευή: 09.00 έως 22.00

Σάββατο & Κυριακή: 11.00 έως 22.00

Γενική Είσοδος: 3 ευρώ

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300, 213 0109324

press@athens-technopolis.grwww.technopolis-athens.com

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο» 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!