Ολυμπιακοί Αγώνες: όταν οι πόλεις αλλάζουν όψη

Της Λαμπρινής Πλιάτσικα

Οι Ολυμπιακοί του Ρίο αποτελούν εδώ και πολύ καιρό ανάμνηση και το κοινό στρέφει τα μάτια του στο Τόκιο. Αν κρίνουμε πόσο εντυπωσιακά ανέλαβε στην τελετή λήξης το χρίσμα δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα μεταμορφωθεί το Τόκιο ως το 2020, δεδομένου ότι ήδη η πόλη μοιάζει να έχει βγει από ταινία φαντασίας. Το φαντασμαγορικό θέαμα που θα δούμε το προμηνύει ακόμα και η μασκότ των Αγώνων, ο αγαπημένος μας Super Mario!

Εμείς, ωστόσο, ανοίξαμε το βιβλίο των αναμνήσεων για να δούμε πώς οι πόλεις άλλαξαν όψεις για τους ολυμπιακούς αγώνες και πώς είναι σήμερα. Αφορμή στάθηκε το Ρίο. Όταν η φλόγα έσβησε στο Μαρακανά, φάνηκε ξανά η σκοτεινή πλευρά της πόλης με τις φτωχογειτονιές (φαβέλες), ενώ η εγκληματικότητα και η κοινωνική ανισότητα ξανάγιναν καθημερινό βίωμα.

Αθήνα 2004

Τεράστια ήταν η μεταμόρφωση της πρωτεύουσάς μας για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2004. Τόσο πολύ, που έγινε αγαπημένο θέμα συζήτησης πόσα χρήματα σπαταλήθηκαν για να αποκτήσουμε όλες τις αναγκαίες υποδομές. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν αναμφίβολα εντυπωσιακό. Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 προσέφεραν αξέχαστες αναμνήσεις σε αυτούς που συμμετείχαν ή τους παρακολούθησαν. Ωστόσο, στη λήθη φαίνεται να πέρασαν πολλές από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν τότε. Εργασίες συντήρησης δεν έγιναν ποτέ και πολλά στάδια είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα.

Το στάδιο beach volley στην παραλιακή ζώνη του Φαλήρου τότε και σήμερα:

      

Σαράγεβο 1984 (Χειμερινοί)

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες στο Σαράγεβο έλαβαν χώρα τουλάχιστον μια δεκαετία από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Αναμενόμενο ήταν πολλές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις να καταστραφούν, ολοσχερώς ή εν μέρει. Σήμερα η πόλη προσπαθεί να ανακάμψει από τον πόλεμο, ενώ τα ολυμπιακά μνημεία στη σημερινή τους κατάσταση έγιναν πλέον αναμνήσεις των δεινών του πολέμου.

Ο χώρος όπου γίνονταν τα άλματα σκι τότε και τώρα:

 

Πεκίνο 2008

Ακόμα και στο Πεκίνο, όπου οι αγώνες έγιναν πιο πρόσφατα, είναι φανερά τα σημάδια εγκατάλειψης των κτιρίων. Κτίσματα που κόστισαν μια περιουσία παραμένουν κλειστά για το ευρύ κοινό. Μόνο το National Stadium θα ξαναχρησιμοποιηθεί για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2022, ενώ ορισμένες υποδομές με πισίνες μετατράπηκαν σε υδάτινα κέντρα.

Το γήπεδο beach volley κατάμεστο από κόσμο τότε και σήμερα:

Λονδίνο 2012

Το Λονδίνο πάλι αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, αφού αξιοποίησε σε τεράστιο ποσοστό τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Τα κτίρια στο ολυμπιακό χωριό έγιναν διαμερίσματα, ενώ το Olympic Stadium θα είναι το νέο σπίτι της West Ham United Football Club.

Στο Ρίο οι περισσότερες εγκαταστάσεις, όπως του γηπέδου beach volley στην Copacabana, αποσυναρμολογήθηκαν και δεν υπάρχουν πια, ενώ το Maracana εξακολουθεί να είναι από τα πιο δημοφιλή στάδια στον κόσμο. Αναμένουμε τώρα να δούμε πώς θα μεταμορφωθεί η πόλη του Τόκιο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://www.olympic.org/tokyo-2020.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!