Athens Pride και αποδοχή του διαφορετικού

της Ευανθίας Νικολάου

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Athens Pride) αποτελεί μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στο κέντρο της Αθήνας. Φέτος, λόγω της πανδημίας, η διεξαγωγή του αναβλήθηκε και η φωνή για την LGBTQI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex) κοινότητα θα δοθεί στο Φεστιβάλ που φέτος λόγω κορωνοιού, πραγματοποιείται αποκλειστικά online σήμερα, 12 Σεπτέμβρη. Ας δούμε, λοιπόν, τι πραγματικά πρεσβεύει το Athens Pride και το κάθε Pride ανά τον κόσμο.

Τι είναι το Pride;

Το Pride είναι μια εθελοντική οργάνωση που βασίζεται στην έκφραση και την απελευθέρωση της LGBTQI κοινότητας. Ναι, σαφώς είναι μια μεγάλη γιορτή, διότι τα δικαιώματα της έχουν αρχίσει επιτέλους να αναγνωρίζονται. Αλλά κρύβει και μια βαρύγδουπη ιστορία από πίσω. Εν συντομία, αφορμή για αντιδράσεις ήταν μια επίθεση από ΜΑΤ σε δημοφιλές γκέι κλαμπ της Νέας Υόρκης, τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Ιουνίου 1969. Για την επίθεση αυτή μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στη σελίδα του Athens Pride. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 είχαν διεξαχθεί διάφορες εκδηλώσεις, αλλά το πρώτο Athens Pride πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005 με συμμετοχή 500 ατόμων.

Το Athens Pride ως εθελοντική οργάνωση δίνει τη δυνατότητα στους εθελοντές του να αισθανθούν ότι ανήκουν σε μια κοινότητα νέων. Η οργάνωση αυτή με τις δράσεις της δίνει το παρόν στην κοινωνία όλο το χρόνο και όχι μόνο την περίοδο του Φεστιβάλ. Προσπαθεί να δώσει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση (π.χ. άτομα με ειδικές ανάγκες), ώστε να έρθουν όλοι κοντά σαν ένα σύνολο. Έτσι, φαίνεται ότι δεν εστιάζει μόνο στην LGBTQI κοινότητα, αλλά σε όλους όσους θέλουν να ακουστεί η φωνή τους. Ακόμη, φιλοξενεί οργανώσεις για την υγεία, οι οποίες ενημερώνουν των κόσμο για ζητήματα ζωτικής σημασίας και πραγματοποιούνται και τεστ για τον ιό του HIV και για άλλα ΣΜΝ.

Η ομοφοβία καλά κρατεί…

Όσο κι αν νομίζουμε ότι έχουμε προοδεύσει (που ναι, προφανώς υπάρχει μεγάλη πρόοδος και αποδοχή από παλαιότερα που όσοι ήταν ομοφυλόφιλοι κατέληγαν μέχρι και σε θάνατο), ακόμα υπάρχουν πολλοί που λένε «Το να είσαι τρανσέξουαλ είναι άρρωστο», «Είναι ανωμαλία ένας άντρας να θέλει έναν άλλον άντρα» κ.λπ. Ή ακόμα και να αηδιάζουν όταν βλέπουν δύο άντρες να φιλιούνται. Σίγουρα, όταν δεν ανήκεις σε αυτά τα άτομα, δεν το έχεις συνηθίσει σαν θέαμα και δε σε αδικώ για αυτό.

Ίσως το Pride είναι μια ευκαιρία να προβληθεί περισσότερο η LGBTQI κοινότητα και το δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι θέλουν. Χωρίς να ακούνε «Δεν είμαι ομοφοβικός, ΑΛΛΑ οι γκέι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στο κρεβάτι τους». Οι ετεροφυλόφιλοι γιατί δεν περιορίζουν τη σεξουαλικότητα τους στο κρεβάτι τους, αλλά νιώθουν άνετα να δώσουν ένα φιλί σε μια καφετέρια, χωρίς να τους κοιτάνε στραβά; Και αυτή δεν είναι η μόνη ερώτηση που ακούγεται. «Ναι, αλλά γιατί δεν έχουμε και ένα Pride για τους ετεροφυλόφιλους; Αυτοί δεν νιώθουν περήφανοι για τη σεξουαλικότητα τους;». Μπορείς αν θες να βγεις και να γιορτάσεις κι εσύ με όσους παρευρίσκονται στο Pride. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να φτιάξουμε μια παρέλαση και για εσένα. Δημιουργήθηκε ποτέ πορεία ή φεστιβάλ για τους λευκούς ανθρώπους; Όχι. Γιατί; Γιατί δεν καταπατήθηκαν ποτέ τα δικαιώματά τους, οπότε δεν χρειάστηκε. «Ναι, αλλά δεν υπάρχουν και άτομα τα οποία προκαλούν με το ντύσιμο τους στο φεστιβάλ αυτό;». Πώς επηρεάζει τη δική σου ζωή το ντύσιμο ενός άλλου ανθρώπου;

Γεννιόμαστε ελεύθεροι…

Η λεγόμενη «κατηγορία» «queer», δηλαδή «περίεργος», ξεκίνησε ως προσβολή απέναντι στα άτομα που δεν επιθυμούν να προσδιορίσουν το φύλο τους σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα. Όμως αργότερα, αποφάσισαν να την υιοθετήσουν ως έννοια. Όσο «παράξενο» κι αν φαίνεται υπάρχουν άτομα LGBTQI εκεί έξω. Και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν επέλεξαν να ξυπνήσουν μια μέρα και να υιοθετήσουν την τάδε σεξουαλικότητα. Δεν επέλεξαν να νιώσουν φόβο να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι χωρίς περίεργα βλέμματα (στην καλύτερη των περιπτώσεων). Και ναι, υπάρχουν ακόμα περιστατικά βίας απέναντί τους, όσο κι αν λέμε ότι έχουμε προοδεύσει σαν κοινωνία.

Πολλά είναι και τα ετεροφυλόφιλα άτομα που αποφασίζουν να συμμετάσχουν στο Pride και να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή να μεταδοθεί το όμορφο μήνυμα της αγάπης. Δε χρειάζεται όμως να πας στο Pride αν δεν το υποστηρίζεις ως δράση. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην προσβάλλεις οτιδήποτε διαφορετικό από εσένα, απλά επειδή δεν το έχεις συνηθίσει.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!