#AskTheStreet: Αξίζει να κάνεις πρακτική άσκηση; 

πρακτική άσκηση 

της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου 

Η πρακτική άσκηση είναι ένα ζήτημα που ενδιαφέρει ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών στην Ελλάδα. Είτε είναι προαιρετική, είτε υποχρεωτική, πολλοί αναρωτιούνται: αξίζει να κάνει κανείς πρακτική άσκηση; Ζητήσαμε από τρία άτομα να μοιραστούν την εμπειρία τους.

Βίκυ (25) Νέα δικηγόρος – Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά

Σου αρέσει η σχολή που επέλεξες;

Ναι, επειδή η σχολή προσφέρει πολύπλευρες γνώσεις. Ένας/Μία απόφοιτος νομικής έχει πολλές προοπτικές εξέλιξης και μπορεί να εργαστεί σε ένα μεγάλο εύρος επαγγελμάτων.

Τι γνώμη είχες πριν και μετά την πρακτική άσκηση;

πρακτική άσκησηΠίστευα ότι είναι μία σημαντική εμπειρία, καθώς αποτελεί μία πλήρη εξομοίωση της εργασίας και προάγει την συνεργασία. Θεωρώ πως η άσκηση θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενο του πτυχίου, γιατί βοηθάει στην εμπέδωση γνώσεων και διαδικασιών. Παρόλα αυτά, οι ασκούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν όλες τις διαδικασίες που αναλαμβάνουν. Ο μισθός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος.

Μέσα από την άσκηση έμαθα πολλά.  Αποκτάς εμπειρία πάνω στις διαδικασίες και διεκδικείς ακόμα και στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα με τον εαυτό σου, να εξελιχθείς ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας.

Επηρέασε η πρακτική άσκηση τις επαγγελματικές σου αποφάσεις;

Ναι, γιατί είδα τα θετικά και τα αρνητικά του επαγγέλματος και πιστεύω ότι το επάγγελμα του δικηγόρου έχει πολύ ωραίες στιγμές. Υπάρχει πολλή γραφειοκρατία και ανταγωνισμός, αλλά μου αρέσει το περιβάλλον του γραφείου και να έχω την καθοδήγηση των πιο έμπειρων δικηγόρων. Προς το παρόν, θα ήθελα να εργαστώ σε κάποιο δικηγορικό γραφείο.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θα ξεκινήσει πρακτική άσκηση;

Να μην φοβάται να δοκιμάσει την άσκηση σε μία άλλη πόλη. Για μένα ήταν μία πολύ θετική εμπειρία. Θα πρότεινα να επιλέξει ένα γραφείο που ασχολείται με όλα τα είδη δικαίου και να προτιμήσει ένα καλό εργασιακό περιβάλλον από έναν μεγάλο μισθό. Σε προσωπικό επίπεδο, θα πρέπει κανείς να είναι ταπεινός και ευγενής, γιατί μπορεί να μάθει κάτι από τον καθένα στο γραφείο.

Ευτυχία (25) Απόφοιτη Γεωπόνος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Ιδιωτική υπάλληλος

Σου αρέσει η σχολή που επέλεξες;

Πιστεύω ότι είναι μία καλή σχολή, γιατί σου προσφέρει ένα εύρος γνώσεων και τη δυνατότητα να εργαστείς σε πολλά και διαφορετικά πεδία.

Τι γνώμη είχες πριν και μετά την πρακτική άσκηση;

πρακτική άσκησηΉμουν ενθουσιασμένη, γιατί πίστευα ότι θα αποκτήσω ουσιαστική εμπειρία στο επάγγελμα. Δυστυχώς, η αμοιβή είναι πολύ μικρή, δεδομένου ότι το ωράριο είναι πλήρους απασχόλησης και δεν υπάρχει δυνατότητα εργασίας κάπου αλλού. Πιστεύω ότι η αμοιβή θα έπρεπε να βρίσκεται τουλάχιστον στα επίπεδα του κατώτατου μισθού.

Κάθε πρακτική άσκηση είναι διαφορετική, αλλά η προσωπική μου εμπειρία δεν ήταν ιδιαίτερα θετική. Δούλεψα για δύο μήνες σε ένα ανθοκήπιο και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι εργασίες που έκανα δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με τις αρμοδιότητες του γεωπόνου. Δυστυχώς, δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσω εμπειρία σε κάτι πιο εξειδικευμένο πάνω στο αντικείμενο.

Επηρέασε η πρακτική άσκηση τις επαγγελματικές σου αποφάσεις;

Δεν θα με ενδιέφερε να δουλέψω στο μέλλον σε κάποιο ανθοκήπιο, αλλά ίσως να σκεφτόμουν την απασχόληση σε κάποια άλλη θερμοκήπια καλλιέργεια. Γενικότερα, δεν θα ήθελα να δουλέψω σαν γεωπόνος με την κλασική έννοια.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θα ξεκινήσει πρακτική άσκηση;

Θα πρότεινα να ψάξει καλά σε ποιους φορείς έχει τη δυνατότητα να εργαστεί και να ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων τις αρμοδιότητες που θα έχει, ώστε να είναι σίγουρος ότι θα μάθει αυτά που θέλει.

Άννα (23) Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σου αρέσει η σχολή που επέλεξες;

Ναι, γιατί πολλά στοιχεία της αρχιτεκτονικής είναι άμεσα συνδεδεμένα με κάποια χόμπι που είχα ήδη από παιδί. Μου αρέσει, γιατί συνδυάζει τις επιστήμες των μαθηματικών και της φυσικής με την τέχνη και την κατασκευή.

Τι γνώμη είχες πριν και μετά την πρακτική άσκηση;

πρακτική άσκησηΑν και στην σχολή μου είναι προαιρετική, πίστευα ότι θα μου προσφέρει νέα ερεθίσματα πάνω στο αντικείμενο, αλλά και ότι θα εξασκήσω αυτά που έχω διδαχθεί. Η αμοιβή είναι μικρή, αλλά κατά τη γνώμη μου, δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς αυτό να είναι ο κανόνας, δεν τηρούνται όλοι οι όροι της σύμβασης, π.χ. το ωράριο εργασίας.

Αν έπρεπε να επιλέξω τώρα, θα ξαναέκανα πρακτική, γιατί κέρδισα σημαντικές εμπειρίες, όχι μόνο στο αντικείμενο, αλλά και την άνεση στον επαγγελματικό χώρο.

Επηρέασε η πρακτική άσκηση τις επαγγελματικές σου αποφάσεις;

Όχι, γιατί είμαι πολύ αποφασισμένη να εξασκήσω το επάγγελμα ήδη από τα πρώτα έτη της σχολής.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θα ξεκινήσει πρακτική άσκηση;

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη συμβουλή, πιστεύω ότι η προσαρμογή στην πρακτική είναι αρκετά εύκολη.

Συμπερασματικά, η πρακτική άσκηση έχει αρκετά θετικά στοιχεία, όπως η εμπειρία και η επαφή με το επάγγελμα. Οι χαμηλές αποδοχές είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα. Ο κάθε φοιτητής/τρια θα πρέπει να επιλέξει τον φορέα με γνώμονα το αντικείμενο, τις δυνατότητες που θα προσφέρει και το καλό εργασιακό περιβάλλον.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!