Archipelagos HUB: Μια start-up με θαλασσινό αέρα!

Της Αύρας Μπακούρου

Ανάμεσα στις συμμετοχές του φετινού Social Impact Award γνωρίσαμε το Archipelagos HUB, μία ιδέα που πραγματικά ξεχωρίζει!

Archipelagos HUBΗ πρωτότυπη αυτή ιδέα αφορά τον τομέα της αλιείας. Ο στόχος της ομάδας είναι να δημιουργήσει μία σχολή αλιείας , κάτι το οποίο είναι πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα. Στη σχολή, θα παρέχεται ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε νέους 18-30 ετών, απόφοιτους Γενικών Ενιαίων Λυκείων και ΕΠΑ.Λ με πάθος για τη θάλασσα, αλλά και μετεκπαίδευση σε ήδη επαγγελματίες αλιείς. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα δίνει έμφαση στη βιωματική μάθηση, δηλαδή τη μάθηση στην πράξη του επαγγέλματος του αλιέα. Μετά την ολοκλήρωσή του θα ακολουθεί έμμισθη πρακτική άσκηση. Οι διδάσκοντες θα είναι ειδικά καταρτισμένοι και έμπειροι στο χώρο της αλιείας.

Μέσα στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της σχολής, η ομάδα του Archipelagos HUB επιθυμεί να έχουν καλυφθεί 200 θέσεις εργασίας μέσω αυτής και έτσι να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας. Τα παιδιά τονίζουν ότι σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό να αναβαθμιστεί ο τομέας της αλιείας και να αποκτήσει νεανικό, ελληνικό δυναμικό με σωστή κατάρτιση.

Archipelagos HUBΤο όραμά τους δεν άργησε να βρει υποστηρικτές. Κέρδισαν το βραβείο Angelopoulos- Clinton GIU fellowship και έλαβαν υποτροφία και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Υποτροφιών  Angelopoulos – CGIU. Το έπαθλο του διαγωνισμού ήταν μια χρηματική υποστήριξη (seed funding) καθώς και ένα ταξίδι στο San Fransisco για την παρακολούθηση παγκόσμιου συνεδρίου επιχειρηματικότητας στο CGIU, κατά τη διάρκεια του οποίου έλαβαν εξαιρετικές κριτικές για την ιδέα τους. Επίσης, διακρίθηκαν σε διαγωνισμό του ΕUXCEL για το πανευρωπαϊκό συνέδριο επιχειρηματικότητας. Έπειτα, το Archipelagos ΗUB έλαβε υποστήριξη και συνεργασία από πολλούς φορείς, ακαδημαϊκούς και μη, ακολουθώντας συνέντευξη στο CNN Greece!

Η ιδέα τους, που πραγματικά κερδίζει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ήταν του Λευτέρη Αραπάκη. Προερχόμενος από οικογένεια που ασχολείται με την αλιεία παρατήρησε την έλλειψη εξειδικευμένης εκπαίδευσης των ατόμων που ασχολούνται με τον τομέα. Παράλληλα, η κάλυψη αυτού του κενού με μη κατάλληλα εκπαιδευμένο και προσωρινό εργατικό δυναμικό τον κινητοποίησε περαιτέρω. Δεν έχασε χρόνο και αμέσως κινητοποιήθηκε χτίζοντας το δικό του επιχειρηματικό όραμα!

Η ομάδα του Citycampus.gr  συνάντησε τα μέλη του Archipelagos HUB, Σταμάτη Βόγλη, Γιώργο Τσώλη και Λευτέρη Αραπάκη.

Citycampus: Η ιδέα σας είναι πραγματικά πρωτότυπη! Αλήθεια, έχετε λάβει την υποστήριξη που θα θέλατε από τον ακαδημαϊκό χώρο;

Αrchipelagos HUB: Η αλήθεια είναι πως έχουμε λάβει αρκετή υποστήριξη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ! Επίσης, το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ (σχολή φοίτησης του Λευτέρη και του Σταμάτη) δίνει γενικά πολλά ερεθίσματα και υποστήριξη σε νέους με επιχειρηματικές ιδέες. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το  incubator του Οικονομικού Πανεπιστημίου (Αcein) μας δέχτηκε ως start up και μας παρέχει χώρο εργασίας, εκπαίδευση και mentorship. Τέλος, είναι πραγματικά εντυπωσιακό και τιμητικό το προσωπικό ενδιαφέρον πολλών καθηγητών για την πρόοδο της επιχειρηματικής μας ιδέας!

Citycampus: Έχετε αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες μέχρι τώρα; Σκεφτήκατε ποτέ να τα παρατήσετε;

Archipelagos HUBΑrchipelagos HUB: Δυσκολίες υπήρξαν και υπάρχουν, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε επιχειρηματικό εγχείρημα. Αρχικά υπήρξε το θέμα του Venue, το οποίο επιλύθηκε πολύ γρήγορα. Κάποια προβλήματα γραφειοκρατικής φύσης θα λυθούν κι αυτά εν καιρώ. Βέβαια, για μας η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αποδοχή της ιδέας μας από τον κόσμο, καθώς στοχεύουμε όχι στο να δημιουργήσουμε  άλλη μία σχολή, αλλά να αλλάξουμε ολόκληρη τη νοοτροπία που υπάρχει στην Ελλάδα για την αλιεία! Όχι, δεν έχουμε σκεφτεί να τα παρατήσουμε γιατί η ηττοπάθεια είναι κάτι που δεν υπάρχει στην κουλτούρα μας.

Citycampus: Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνέντευξη στο CNN Greece.

Archipelagos HUB: Ενθουσιαστήκαμε όταν μας έγινε η πρόταση να δώσουμε συνέντευξη στο CNN Greece! Ήταν πραγματικά μία πολύ ωραία εμπειρία και μας τιμάει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ιδέα μας άρεσε σε ένα δημοσιογράφο του καναλιού και θέλησε να την προβάλλει.

Citycampus: Τι θέλετε να συμβουλέψετε τους νέους που έχουν μία δική τους επιχειρηματική ιδέα;

Archipelagos HUB: Αυτό που έχουμε να τους συμβουλέψουμε είναι να περάσουν στη δράση! Με σοβαρή και συγκεκριμένη δουλειά. Επίσης, η ενασχόλησή με τα Social Enterprises θα τους βοηθήσει ιδιαίτερα. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν στην πράξη. Αν αποτύχουν δεν πρέπει να απογοητευτούν, αλλά να επανέλθουν με μία νέα ιδέα! Η ευκαιρία είναι τώρα! Η κρίση πέρα από τα αρνητικά που έχει, προσφέρει μεγάλο έδαφος για εξέλιξη τέτοιων επιχειρηματικών ιδεών.

Citycampus: Μακροπρόθεσμα, ποιο είναι το όραμά σας για το Archipelagos HUB;

Archipelagos HUBArchipelagos HUB: Θέλουμε μέσα στο διάστημα μίας τριετίας να έχουμε δημιουργήσει ένα καλό και ποιοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Επίσης, σκεφτόμαστε πιθανή επέκταση και σε άλλες χώρες με μεγάλη αλιεία όπως την Τουρκία και την Ιταλία. Ακόμη, θεωρούμε πολύ σημαντικό μέσα σ’ αυτό το διάστημα να έχουν καλυφθεί τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας μέσω του εκπαιδευτικού μας προγράμματος. Τέλος, όπως δηλώσαμε και προηγουμένως στοχεύουμε σε μία ριζική αλλαγή της ελληνικής νοοτροπίας για την αλιεία ως επάγγελμα!

“Οι νέοι με επιχειρηματικό όραμα, αντί να βλέπουν προβλήματα πρέπει να βλέπουν προκλήσεις!”

Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη της ομάδας του Archipelagos HUB και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία! Μπορείτε να τους βρείτε και στο Facebook.