Αρμενία

Φοιτητική ζωή στην Αρμενία

της Μυρτώς Ζάρα

Σπουδές στην Αρμενία

Η Αρμενία είναι ασιατική χώρα μεταξύ της Ανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας. Παρά τον σχετικά μικρό πληθυσμό της, αριθμεί μόλις τρία εκατομμύρια κατοίκους! Λέγεται ακόμα, πως είναι μια από τις αρχαιότερες χώρες στη γη. Η πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομία, η υψηλής ποιότητας πανεπιστημιακή εκπαίδευση και το προσιτό κόστος ζωής την καθιστούν προορισμό ιδανικό για φοιτητές από όλο τον κόσμο. Σήμερα, στην Αρμενία λειτουργούν 26 κρατικά πανεπιστήμια, από τα οποία, τα τέσσερα είναι διεθνή. Λειτουργούν, επίσης, και 33 πιστοποιημένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται στη Γερεβάν.

Κόστος ζωής στην Αρμενία

Ο κατώτατος μισθός ενός ενήλικα στην Αρμενία είναι 68.000 ντραμ, δηλαδή περίπου 123 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 544 ντράμ, ενώ το κόστος ζωής στη Γερεβάν είναι σχεδόν δύο φορές χαμηλότερο από ότι στην Αθήνα! Οι ξένοι φοιτητές που θα ζήσουν έξω πληρώνουν από 80 έως 500 ευρώ για ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης Γερεβάν. Η Γερεβάν είναι ο δημοφιλέστερος φοιτητικός προορισμός στην Αρμενία, με τα περισσότερα  διαμερίσματα, ωστόσο, να προσφέρονται σε πολύ προσιτές τιμές. Για τους φοιτητές που δεν διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα, προσφέρεται εστίαση στο πανεπιστήμιο της επιλογής τους, ακόμη και συμβίωση με κάποια ντόπια οικογένεια, αφού οι Αρμένιοι είναι γνωστοί για την εξαιρετική φιλοξενία τους.

Τα δίδακτρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κυμαίνονται από χίλια εφτακόσια μέχρι περίπου τριάμισι χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι κατά κανόνα πιο οικονομικά. Το κόστος ζωής αγγίζει τα πεντακόσια ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης της διαμονής και της σίτισης. Ένα μέσο, σχετικά οικονομικό, γεύμα σε εστιατόριο κοστίζει από πέντε έως οκτώ ευρώ. Η μετακίνηση εύκολα καλύπτεται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ιστορία και πολιτισμός

Η Αρμενία φιλοξενεί σημαντικά ιστορικά μνημεία. Διαθέτει μια πληθώρα εκκλησιών, ανάμεσά τους, και η πρώτη εκκλησία του κόσμου, ο άγιος Ετσιμιατζίν στην πόλη του Βαργασαπάτ. Η πρωτεύουσά της, η Γερεβάν, μετράει περισσότερα από δυο χιλιάδες έτη και καλείται αλλιώς ‘ροζ πόλη’, χάρη στο χαρακτηριστικό χρωματισμό των περισσότερων κτηρίων της, λόγω της ηφαιστειακής πέτρας ‘ντούφ’. Αποτελεί τον κύριο φοιτητικό προορισμό, αφού είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε μέγεθος και πληθυσμό από όλες τις υπόλοιπες. Η Γερεβάν στεγάζει ακόμη πολυάριθμες γκαλερί και δεκάδες μουσεία με σπάνια εκθέματα. Χάρη στη ρυμοτομία της, περπατιέται εύκολα και απολαυστικά, όσο λίγες πόλεις ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, αξίζει κανείς να επισκεφθεί και άλλες, μικρότερες πόλεις στην Αρμενία, όπως είναι το Σεβάν, γνωστό και ως θάλασσα Σεβάν. Στο Σεβάν εδράζεται μια μεγάλη λίμνη δίπλα στην οποία είναι χτισμένη η πόλη. Εκεί, μπορεί κανείς να κάνει θαλάσσια σπορ, όπως ποδήλατα και τζετ σκι, αλλά και να κολυμπήσει στη λίμνη. Αν κανείς αγαπά το νερό, μπορεί να μεταβεί στο Ντιλιτζάν, με τις θεραπευτικές πηγές και το γαλήνιο Εθνικό Πάρκο. Το Ντιλιτζάν, γνωστό και ως ‘Ελβετία της Αρμενίας’, φημίζεται για τα βουνίσια σπορ και την παραδοσιακή αρμενική αρχιτεκτονική που απαντάται στο βουνό.

Ακόμα, το Γκορίς με το αρχαίο μοναστήρι του Τατέβ αξίζει μια επίσκεψη όταν βρεθεί κανείς στην Αρμενία. Εκεί, βρίσκεται και το μεγαλύτερο, σύμφωνα με το ρεκόρ Γκίνες, τελεφερίκ ανά τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μοναδικό δημιούργημα, τοποθετημένο σε ένα τοπίο απερίγραπτης φυσικής ομορφιάς. Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το Τζαχγκατσόρ, την πόλη με τις πιο προηγμένες τουριστικές δομές, τα πολυτελή ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης. Η Αρμενία, χάρη στην φυσική ομορφιά και το πράσινο που φιλοξενεί, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για οποιονδήποτε υπέρμαχο των σπορ της φύσης αλλά και τους φυσιολάτρες!

Φοιτητική ζωή στη Γερεβάν

Η Γερεβάν είναι η κυριότερη φοιτητική πόλη, καθώς είναι σημαντικά μεγαλύτερη από κάθε άλλη της Αρμενίας. Καταφέρνει έτσι να συγκεντρώνει την πλειονότητα των φοιτητών. Διαθέτει πλούσια νυχτερινή ζωή με πολλές παμπ, μπαρ και κλαμπ, αλλά και μουσικές σκηνές όπως τζαζ και soul. Η κουλτούρα της Αρμενίας αντικατοπτρίζεται ακόμη και στον τρόπο βραδινής διασκέδασης, καθώς διαθέτει πολλές έθνικ επιλογές και μια ποικιλία από τέκνο μέχρι παραδοσιακή φόλκ μουσική.

Ακόμα, η Αρμενία φημίζεται για την κουζίνα της και τα εξαιρετικά εστιατόρια, πολλά από τα οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς στο Γερεβάν. Εκεί, μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές τις παραδοσιακές λιχουδιές, εκ των οποίων το διάσημο ψωμί ‘λαβάς’ που ανήκει στη λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Επίσης, ένας φοιτητής μπορεί να περιπλανηθεί στις καφετέριες, σε πολλές από τις οποίες δικαιούται φοιτητική έκπτωση, αλλά και στα ‘αντί-καφέ’, μια ευχάριστη νότα ανάπαυλας από το διάβασμα με επιτραπέζια παιχνίδια, μουσικά όργανα και σνακ. Για τους λάτρεις των περιπάτων, υπάρχουν πολλά πάρκα, λίμνες, αλλά και γκαλερί και μουσεία για να περιπλανηθεί. Μερικές από αυτές τις επιλογές είναι η λίμνη των Κύκνων, η Γκαλερί Μοντέρνας Τέχνης, η Όπερα, το Λούνα Πάρκ ή το Πλέι Κλάμπ, αλλά και το πάρκο Σαριάν που φιλοξενεί συχνά καλλιτέχνες.

Τέλος, ένας σπουδαστής μπορεί να απευθυνθεί στο Σώμα Φοιτητών του Πανεπιστημίου οπού σπουδάζει. Συχνά, οι φοιτητικές αυτές οργανώσεις προσφέρουν δραστηριότητες όπως μαραθώνιους, εθελοντικές αιμοδοσίες και συγκέντρωση αγαθών. Αλλά και για τους πιο δημιουργικούς, συναυλίες, διαγωνισμούς ταλέντων και λέσχες για δημιουργική απασχόληση. Ένα είναι το βέβαιο, ένας φοιτητής διαθέτει αμέτρητες επιλογές ώστε να διευρύνει τους κοινωνικούς, πνευματικούς αλλά και καλλιτεχνικούς του ορίζοντες στη Γερεβάν, στην Αρμενία.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!