9o Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος 2020-2021

της Κωνσταντίνας Παΐδα

Οι άνθρωποι και η σχέση τους με την τέχνη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι άνθρωποι από τα αρχαιότερα ακόμη χρόνια, βρίσκουν πάντα καταφύγιο στην τέχνη στις δυσάρεστες στιγμές τους; Αλλά και τις στιγμές που χαίρονται και θέλουν να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά ή τις στιγμές που θέλουν να καλλιεργηθούν, να εξελιχθούν, να καρποφορήσουν την σκέψη τους και να αποφορτιστούν από την δύσκολη καθημερινότητά τους. Η τέχνη, σε όλες τις μορφές της, είναι ικανή να προσφέρει γνώσεις στο άτομο και να το καλλιεργήσει πνευματικά.

Λίγα λόγια για το θέατρο …

Το θέατρο είναι μια μορφή τέχνης που δημιουργήθηκε στην Αθήνα από την αρχαιότητα και έδινε χαρά και τροφή για σκέψη στους Αθηναίους. Το αρχαίο δράμα, μάλιστα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους τους υπόλοιπους λαούς και πολλές αρχαίες τραγωδίες παίζονται διεθνώς ακόμα και σήμερα.

Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος έχει δημιουργηθεί ακριβώς για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Έτσι, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούν να δουλέψουν πάνω σε αρχαίες θεατρικές παραστάσεις, είτε ως σκηνοθέτες είτε ως ηθοποιοί. Ανάλογα με τις κλίσεις και τις προτιμήσεις τους, φυσικά. Αυτό το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα και την ερχόμενη χρονιά, καθώς το 2020 αναβλήθηκε, στην προσπάθεια αποφυγής μεταδόσεως του COVID-19. Οι μαθητές που θα πάρουν μέρος, θα μπορέσουν να αποκομίσουν πλήθος γνώσεων για τα έργα του αρχαίου αλλά και του λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας), την πολιτιστική μας κληρονομιά, και δεξιότητες όπως, οργανωτικότητα και φαντασία. Το φεστιβάλ αυτό λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Για το 2021 οι αποφασισμένη ημερομηνία διοργάνωσης είναι από τις 13 Απριλίου έως και 22 Απριλίου.

Αιτήσεις εκδηλώσεως ενδιαφέροντος

To φεστιβάλ απευθύνεται στις θεατρικές ομάδες των Πανεπιστημιακών σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των νεανικών ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων πανεπιστημίων, κολεγίων, θεατρικών σχολείων, ινστιτούτων και συλλόγων τόσο της Ελλάδας αλλά και άλλων κρατών. Η υποβολή των αιτήσεων θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

Πρώτη Φάση

Στην Α’ φάση θα γίνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις θεατρικές ομάδες των σχολείων που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να στείλουν τις αιτήσεις έως την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

Δεύτερη Φάση 

Στην Β’ φάση θα υποβληθεί η οριστική αίτηση συμμετοχής από τα σχολεία που θα έχουν νωρίτερα επιλέξει και ειδοποιήσει οι διοργανωτές του φεστιβάλ. Η οριστική αίτηση συμμετοχής θα μπορεί να σταλεί έως και την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021. Οι θεατρικές ομάδες που θα λάβουν μέρος θα απαρτίζονται αποκλειστικά από σπουδαστές. Ο αριθμός των μελών των ομάδων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 25, συμπεριλαμβανομένων των σπουδαστών, συνοδών και εκπαιδευτικών. Όσες ομάδες επιλεγούν, θα ενημερωθούν σχετικά από τις 25 Ιανουαρίου 2021 έως και τις 27 Ιανουαρίου 2021. Μετά την λήξη του φεστιβάλ όλες οι ομάδες θα λάβουν έπαινο για την συμμετοχή τους. Επειδή, όμως, η αγωνία λόγω του COVID-19 είναι αναμφισβήτητη, γνωστοποιείται ότι ο Δήμος Μεσσήνης θα μεριμνήσει για την προστασία όσων παρευρεθούν. Θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα πάντα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δείτε εδώ τις διευθύνσεις που μπορούν να βρουν τους όρους συμμετοχής και τις αιτήσεις που πρέπει να συμπληρώσουν, αλλά και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειαστούν.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!