7 Κινέζικες παροιμίες και τι έχουν να μας διδάξουν

της Στέφι Ράσκοβα

Κίνα, μία από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου και ο λαός της από τους αρχαιότερους. Η παράδοσή της διατηρείται ακόμα. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι από την κινεζική κουλτούρα και σοφία είναι οι παροιμίες της, οι οποίες εδώ και αιώνες έχουν ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Η ζωή ενός παιδιού είναι σαν ένα κομμάτι χαρτί, πάνω στο οποίο κάθε άτομο αφήνει ένα σημάδι.

Κάθε άνθρωπος που περνάει από τη ζωή μας, ειδικά τα πρώτα χρόνια, μας επηρεάζει. Άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, είτε θετικά είτε αρνητικά. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται πολλές από τις πεποιθήσεις μας. Επίσης, λειτουργούν και σαν στοιχεία που διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας.

Καλύτερα να ανάβεις ένα κερί, παρά να διαμαρτύρεσαι για το σκοτάδι.

Πολλές φορές παρουσιάζονται δυσκολίες στη ζωή μας. Αντί όμως να κάτσουμε και να γκρινιάζουμε για αυτές, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε δράση και να προσπαθήσουμε να εξομαλύνουμε την κατάσταση. Ο άνθρωπος πρέπει πάντα να βρίσκει λύσεις για να επιβιώνει.

Όταν ο άνεμος της αλλαγής φυσάει, κάποιοι άνθρωποι χτίζουν τείχη και άλλοι ανεμόμυλους.

Εκτός από τις δυσκολίες, υπάρχουν και οι αλλαγές. Από εμάς εξαρτάται το πώς θα μας επηρεάσουν. Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι, ώστε η αλλαγή, αντί για πονοκέφαλο, να μας φέρει οφέλη.

Τα μαργαριτάρια δε βρίσκονται στη στεριά. Πρέπει να βουτήξεις, αν θέλεις ένα.

Όταν θέλεις κάτι δεν αρκεί να περιμένεις αμέτοχος. Πρέπει να το διεκδικήσεις, να το κυνηγήσεις, να παλέψεις για αυτό. Κι ειδικά αν είναι «μαργαριτάρι», τότε θα πρέπει να βουτήξεις πιο βαθιά και σίγουρα περισσότερες από μία φορές!

Ένας αληθινός πολεμιστής, όπως και το τσάι, σε ζεστό νερό δείχνει πόσο δυνατός είναι.

Και πράγματι οι δύσκολες και συχνά επώδυνες συνθήκες είναι αυτές που μας σφυρηλατούν και που βγάζουν τον αληθινό εαυτό από μέσα μας. Συχνά και οι ίδιοι ξαφνιαζόμαστε από τις αντοχές μας και την ψυχική μας δύναμη, γιατί ποτέ δε χρειάστηκε να αναδυθούν στην επιφάνεια. Οπότε, θα έλεγα, είναι οι στιγμές αυτές που μας φέρνουν πιο κοντά στην ουσία του εαυτού μας.

Αν σε μια στιγμή θυμού είσαι υπομονετικός, γλιτώνεις εκατό ημέρες θλίψης.

Όταν είμαστε θυμωμένοι, συχνά παραφερόμαστε. Ξεστομίζουμε άσχημες κουβέντες που δεν εννοούμε και κάνουμε πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε στη συνέχεια. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην αφήνουμε το θυμό να μας οδηγεί, αλλά να περιμένουμε να περάσει για να σκεφτούμε πιο λογικά.

Αν δε θες να το μάθει κανείς, τότε μην το κάνεις!

Για ποιο λόγο να κάνεις κάτι που έπειτα θα θέλεις να κρύψεις, που θα σε κάνει να νιώθεις ντροπή και ενοχές; Και μόνο αυτό δείχνει πως ήδη γνωρίζεις ότι πρόκειται να κάνεις κάτι άσχημο, κάτι που δε θα σε ωφελήσει. Εξάλλου για όλα έρχεται η στιγμή της αποκάλυψης. Οπότε, γλίτωσε τον εαυτό σου από τη δύσκολη θέση. Απλά μην το κάνεις.

Οι παροιμίες είναι το απόσταγμα της φιλοσοφίας των πολιτισμών. Μέσα σε λίγες λέξεις κρύβεται ένας μεγάλος θησαυρός, που αν τον κάνεις δικό σου, θα σε γλιτώσει από πολλά λάθη και θα κάνει τη ζωή σου πιο όμορφη. Και φυσικά, δεν είναι μόνο οι κινεζικές… Κάθε λαός κρύβει τη σοφία του στις δικές του!Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!