Βαγγέλη Πιτσιλό

Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Πιτσιλό πρωταγωνιστή της παράστασης #χασταγκ

της Ιωάννας Κουκή

Σήμερα έχουμε την τιμή να σας συστήσουμε έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο νέο, τον Βαγγέλη Πιτσιλό, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από την παράσταση #χασταγκ στην οποία πρωταγωνίστησε. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυνατή και φρέσκια παράσταση που σκιαγραφεί με πολύ ενδιαφέρον τρόπο τον σύγχρονο νέο, ο οποίος δυσκολεύεται στην επικοινωνία, νιώθει αμήχανα μπροστά στην προσωπική επαφή και την έκφραση των συναισθημάτων του και προτιμά να κρύβεται πίσω από την ασφάλεια και την επιφανειακότητα των social media. Η σκηνή του θεάτρου ΠΚ  κατακλύστηκε από τους 4 πρωταγωνιστές, που τόσο με τη θεατρικότητα όσο και με τις χορευτικές τους ικανότητες κατάφεραν να περάσουν μηνύματα, να θίξουν αυτό το ευαίσθητο κοινωνικό θέμα και να μας γοητεύσουν.

Βαγγέλη πες μας δύο λόγια για σένα.

Είμαι 28 χρονών και κατάγομαι από την Αίγινα όπου και μεγάλωσα. Σαν χαρακτήρας θα έλεγα πως είμαι πολύ πεισματάρης κι αν θέλω κάτι γυρίζω τον κόσμο ανάποδα για να το καταφέρω! Επίσης, είμαι πολύ θετικός και αισιόδοξος άνθρωπος, ιδιαίτερα δοτικός και πονόψυχος καθώς και τρομακτικά κοινωνικός, ίσως περισσότερο από ότι θα ‘πρεπε. Τέλος, η αλήθεια είναι ότι είμαι κάπως τσαπατσούλης και λίγο γκρινιάρης.

Ποιά είναι ως τώρα η καλλιτεχνική σου πορεία;

Όταν ήμουν 18 χρονών φοίτησα στη δραματική σχολή του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Στη συνέχεια ακολούθησε η Επίδαυρος, όπου είχα την τιμή να συμμετέχω στον Ιππόλυτο του Ευριπίδη με το Εθνικό Θέατρο. Έχω παίξει στο Θέατρο Badminton στην παράσταση «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», καθώς και στην «Πάπισσα Ιωάννα – Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη» στο Φεστιβάλ Αθηνών την ίδια χρονιά. Επίσης, εμφανιζόμουν στο δημοφιλές Μιούζικαλ «Mamma Mia» στο θέατρο Ακροπόλ ενώ ακολούθησε η συμμετοχή μου σε ένα ακόμη Μιούζικαλ στο εν λόγω θέατρο, στη «Ματίλντα» τη χρονιά που μας πέρασε.

Επίσης, ασχολούμαι με Performance, χορό και έχω υπάρξει κινησιολόγος σε διάφορες παραστάσεις. Το 2015 παρακολούθησα μαθήματα σύγχρονου χορού στην Ολλανδία ενώ το 2017 βρέθηκα στο Εδιμβούργο, όπου μαζί με την Αντιγόνη Χρόνη παρουσιάσαμε την χορευτική performance “Seven”. Εργάζομαι ως δάσκαλος χορού σε 2 σχολές στην Αθήνα και σε μια στην Αίγινα ενώ διετέλεσα κινησιολόγος στις παραστάσεις «Ισορροπία του Nash» που ανέβασε η Πειραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο «Με οικογένεια» και «Μικρές Κυρίες» στο Θέατρο Χυτήριο καθώς και στο «ΟΛΟγυρα, ΟΛΟτελα, ΟΛΟιδιοι» και στην «Αλίκη στη χώρα των γευμάτων» στο Θέατρο Άνεσις.

Τέλος, το #χασταγκ που πρωταγωνιστώ σήμερα είναι μια παράσταση που ανεβάζει η  Μουσικοχοροθεατρική ομάδα IlluminArti, με την οποία είχα πρώτη φορά συνεργαστεί στην παράσταση «Ροκ παίζουν τα μάτια σου»  το 2011.

Τι είναι για σένα το #χασταγκ και πως συνδέεται ο τίτλος με την παράσταση;

Χμμ, να πω την αλήθεια είναι λίγο μυστήριο.. Ο κόσμος βλέποντας το #χασταγκ, δηλαδή τη δίεση που έχουμε στο instagram, θεώρησε ότι η παράσταση αφορά κυρίως το ίντερνετ. Στην πραγματικότητα ο τίτλος είναι κάπως ειρωνικός και η παράσταση περιστρέφεται γύρω από ανθρώπινες σχέσεις που σχηματίζονται εκτός διαδικτύου. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν 4 χαρακτήρες εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους  που όμως έρχονται αντιμέτωποι με θέματα που σχεδόν όλοι οι νέοι καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα, όπως το άγχος των χρημάτων και η ανάγκη της επιβίωσης σε ένα περιβάλλον αβέβαιο. Επίσης, παρουσιάζεται η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι 4 νέοι εργασιακά καθώς και το φαινόμενο των fashion blogger, των οποίων το εισόδημα προέρχεται από τη διαφήμιση μέσω του instagram.

Γενικά πρόκειται για μια παράσταση χοροθέατρο – performance,  όπου οι χαρακτήρες εκφράζουν όλα όσα θέλουν να πουν μέσα από κινήσεις και χορό, μιλώντας με το σώμα. Μέσα από την παράσταση αναδεικνύεται η αξία της απλής ανθρώπινης διαπροσωπικής επαφής μακριά από τα social media, τα οποία έχουν εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας από πολύ μικρή ηλικία και κατά τη γνώμη μου έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις ανθρώπινες σχέσεις.

Πιστεύεις πως ζούμε στην εποχή της εικόνας και του «Φαίνεσθαι»;

Ξεκάθαρα! Και τα πράγματα δυστυχώς μάλλον θα χειροτερέψουν. Ήδη τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση με την ηλεκτρονική οθόνη παρά με το παιχνίδι, το κρυφτό, το κυνηγητό και αυτό για μένα που μεγάλωσα αλλιώς είναι δύσκολο να το δεχτώ. Επίσης, με ενοχλεί όταν παρατηρώ ανθρώπους γύρω μου να μην απολαμβάνουν τις όμορφες στιγμές και να μην βιώνουν αυτό που τους συμβαίνει γιατί είναι πολύ απασχολημένοι με το να βγάλουν την τέλεια φωτογραφία που θα δείξει σε όλους το πόσο καλά περνάνε και θα μαζέψει τα περισσότερα likes. Όλη αυτή η προσήλωση στο κινητό μας έχει χαζέψει.

Έχεις instagram;

Ναι, έχω, αλλά είμαι συγκρατημένος. Θα ανεβάσω 1 story τη βδομάδα αλλά κυρίως για επαγγελματικούς λόγους και τη διαφήμιση της δουλειάς μου.

Στο #χασταγκ ο χαρακτήρας που υποδύεσαι λέγεται Βαγγέλης. Έχει κοινά στοιχεία με τον Βαγγέλη Πιτσιλό;

Ναι, αρκετά! Ο Βαγγέλης της παράστασης όπως και εγώ αγαπά το θέατρο και έχει την φιλοδοξία να γίνει ηθοποιός. Προσπαθεί να βρει δουλειά, στέλνει βιογραφικά παντού αλλά, καθώς δεν τον καλούν για ακροάσεις, αναγκάζεται να δουλέψει ως κλόουν για να βιοποριστεί.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και σε μένα. Βέβαια αυτή η φάση έχει ευτυχώς περάσει και πλέον είμαι ενεργός ηθοποιός και ζω από το επάγγελμα μου. Όμως 3 χρόνια πριν και για περίπου μια πενταετία πέρασα και εγώ την αγωνία του πρωταγωνιστή. Ήμουν μες το άγχος, έτρωγα τα νύχια μου, είχα εμφανίσει ακόμη και ψυχοσωματικά προβλήματα, ενώ το χειρότερο ήταν ότι είχε τρυπώσει στο μυαλό μου η σκέψη πως είμαι άχρηστος και ότι έχω αποτύχει. Φοβόμουν ότι δεν θα μπορέσω να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα όμως τελικά με πολύ κόπο τα κατάφερα! Ο ρόλος λοιπόν είναι σε πολλά σημεία βιωματικός και αυτό ήταν που τον έκανε ξεχωριστό, καθώς είναι αρκετά δύσκολο αλλά και συνάμα λυτρωτικό το να υποδύεσαι τον εαυτό σου.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

Προς το παρόν ετοιμάζω για τον Ιούνιο ένα χοροθέατρο με την ομάδα όπου διδάσκω στην Αίγινα με θέμα τα φτερά, άγγελοι και πουλιά. Σε ότι αφορά τον προσεχή χειμώνα αυτά που ξέρω με σιγουριά είναι ότι θα είμαι δάσκαλος κίνησης και αυτοσχεδιασμού για ηθοποιούς στο Θέατρο ΠΚ, θα συνεχίσω τη διδασκαλία χορού στην Αίγινα και θα είμαι χορογράφος – κινησιολόγος στην παράσταση «Η καλύβα του Μπάρμπα-Θωμά»  που θα ανέβει στο Θέατρο Χυτήριο. Φυσικά είμαι εν αναμονή νέων συνεργασιών και πιστεύω ότι θα είναι μια ακόμη εποικοδομητική χρονιά!

Ευχαριστούμε τον Βαγγέλη Πιτσιλό και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ό,τι κάνει!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!