Τα 6 σκαλιά της επιχειρηματικής επιτυχίας

της Ηρώς Πατεράκη

Όλο και περισσότερες Startup εταιρίες εμφανίζονται δυναμικά  στο χώρο των επιχειρήσεων. Φανταζόμαστε ότι πίσω από αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις κρύβονται εκτός από λαμπρά μυαλά, άνθρωποι με μεγάλο γνωστικό, εκπαιδευτικό και οικονομικό υπόβαθρο. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για απλούς νέους, φοιτητές ή απόφοιτους που ονειρεύονται και παθιάζονται με ιδέες   και πρωτοπορίες. Ποια είναι, όμως, τα βασικά γνωρίσματα που διαθέτουν αυτοί οι νέοι επιχειρηματίες;

Όνειρα

Τα όνειρα ως έννοια ακούγεται αρκετά αφηρημένη. Παρ’ όλα αυτά, η ανάγκη για υλοποίηση τους απαιτεί ένα λεπτομερές και οργανωμένο πλάνο, στο οποίο θα περιγράφονται οι στόχοι και τα μέσα που απαιτούνται με σκοπό την σύσταση μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Τα όνειρα δεν έχουν μονόδρομο αίσιας έκβασης, συνεπώς το πλάνο πρέπει να είναι ευέλικτο σε τυχόν αλλαγές και οφείλει να διαθέτει δυνατότητα pivoting ιδεών.

Συμφιλίωση με πιθανή αποτυχία

Ο φόβος κάθε νέου επιχειρηματία και το εμπόδιο κάθε εν δυνάμει επιχειρηματία… η αποτυχία. Πολλές φορές σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι. Στις επιχειρήσεις σημασία έχει κυρίως το ταξίδι. Όσο περισσότερη προσπάθεια καταβάλει ο επίδοξος επιχειρηματίας, τόσο πιο πολλή γνώση θα λάβει. Στο τέλος είναι πολύ πιθανό μία ιδέα ή ακόμα και μία επιχείρηση να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις  ανάγκες της αγοράς. Ο ίδιος ο ιδρυτής της, καθώς και όλα αυτά τα άτομα που εργάστηκαν για το συγκεκριμένο όραμα έχουν αποκτήσει, εντούτοις, τη δύναμη της εμπειρίας, αξία ανεκτίμητη…

Πίστη στον εαυτό τους

Η δυνατότητα ενός νέου ανθρώπου να πιστεύει στον εαυτό του είναι πολύ σημαντική. Η ικανότητα ενός νέου επιχειρηματία να πιστεύει σε αυτόν αποτελεί στοιχείο ζωτικού χαρακτήρα για την επιβίωσή του στον κόσμο των   επιχειρήσεων, καθώς συνάδει και με την πίστη στο δημιούργημα του, την επιχείρηση. Αν δεν πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι στην ιδέα μας πώς θα την επικοινωνήσουμε με την αγορά και πώς θα ωθήσουμε τους καταναλωτές έτσι ώστε αυτή να γίνει μέρος της ζωής τους;

Επιλογή κατάλληλων συνεργατών

Μια ιδέα από μόνη της δεν μπορεί να υλοποιηθεί μονάχα από ένα άτομο. Χρειάζεται μία ομάδα ανθρώπων με διαφορετική σκέψη και προσέγγιση του κόσμου, οι οποίοι όμως θα μοιράζονται το ίδιο όραμα και την ίδια ανάγκη για πραγμάτωσή του. Θα προτείνουν τις δικές τους ιδέες και τρόπους, ωστόσο θα είναι ανοιχτοί σε τυχόν δοκιμή άλλων προτάσεων. Ένας επιχειρηματίας οφείλει να είναι διορατικός και να επιλέγει τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις. Να μη φοβάται να εμπιστευτεί τους συνεργάτες του και να μοιράζεται μαζί τους κάθε προβληματισμό που άφορα τη Startup εταιρία του.

Δεν πιστεύουν στην τύχη

Πολλοί λένε ότι τα 3Τ της επιτυχίας είναι το ταλέντο, η τόλμη και η τύχη. Ωστόσο, η τύχη ως έννοια ορίζεται από την ίδια την ανθρώπινη οντότητα. Το γεγονός ότι κάποιος είναι τυχερός δε συνεπάγεται την τυχόν επιτυχία του ως επιχειρηματίας. Πολλές ή λίγες ευκαιρίες σίγουρα θα δοθούν. Το ερώτημα τίθεται στο κατά πόσο ο επίδοξος επιχειρηματίας μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις ευκαιρίες παίρνοντας ακόμα και το ρίσκο να τα χάσει όλα.

Τολμούν

Ακόμη κι αν τα πέντε προηγούμενα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για έναν επιχειρηματία, εάν ο ίδιος δε ρισκάρει, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει επιτυχημένος και να μπορέσει να διατηρήσει μια ανοδική πορεία της επιχείρησης του σε βάθος χρόνου. Όσο μεγαλύτερο το ρίσκο, τόσο μεγαλύτερη η επιτυχία. Δεν είναι πάντα απόλυτο το ότι θα οδηγηθεί στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι θα έχει κατανοήσει τις βασικές αρχές ενός επιχειρηματία και ακόμα αν το αποτέλεσμα δεν τον δικαιώσει, ο ίδιος θα νιώθει «γεμάτος» από την προσπάθεια του.

Και αν νομίζουμε ότι μετά τα 6 αυτά σκαλιά θα οδηγηθούμε στην επιχειρηματική επιτυχία, μάλλον κάνουμε λάθος. Μια επιχείρηση είναι μια προσπάθεια για ένα όμορφο αποτέλεσμα. Συνεπώς, εκτός των άλλων χρειάζεται όρεξη, μεράκι, θετική ενεργεία, αφοσίωση και δουλειά …πολλή δουλειά.

Μην αργούμε λοιπόν!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!