1ο Βιογραφικό; Κανένα πρόβλημα!

της Όλγας Συμεωνίδου

Με τα πολλά η πολυπόθητη στιγμή έρχεται. Τελειώνεις τη σχολή και μετά τη συγκίνηση και το «Μάνα παίρνω πτυχίο!» έρχεται σιγά σιγά και η συνειδητοποίηση ότι ένα καινούριο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής σου πρόκειται να αρχίσει και εσύ πρέπει να γράψεις αυτήν τη νέα επικεφαλίδα, την επικεφαλίδα του βαπτίσματός σου στην αγορά εργασίας. Για να βρεις δουλειά, φυσικά. θα πρέπει να φτιάξεις ένα σωστό βιογραφικό, που θα κάνει πιθανούς εργοδότες να ενδιαφερθούν να μάθουν περισσότερα για εσένα. Όμως, πως άραγε θα γράψεις ένα αξιόλογο βιογραφικό;

Στο στάδιο αυτό μπορεί να αγχωθείς και με το δίκιο σου, καθώς το βιογραφικό είναι η πρώτη παρουσίαση του εαυτού σου που πρέπει να κάνεις στην «ενήλικη» ζωή σου και μάλιστα, κατά τρόπο που να κάνεις ανθρώπους που δε σε ξέρουν να σε ξεχωρίσουν μέσα από υποψηφίους με πάνω κάτω τις ίδιες σπουδές κλπ. με εσένα. Εξάλλου, η πληθώρα πληροφοριών και υποδειγμάτων βιογραφικών που θα βρεις στο ίντερνετ σίγουρα θα σε μπερδέψουν και θα σε αγχώσουν περισσότερο. Ωστόσο, όσο και αν αγχωθείς ή πιεστείς στην αρχή, προσπάθησε μεταξύ των τριών ανακλαστικών αντιδράσεων του άγχους, γνωστών ως «fight, flight, freeze» να επιλέξεις το δεύτερο και αντί να «παγώσεις» και να κάθεσαι με τις ώρες αναρωτώμενος πώς να αρχίσεις, ή και ακόμα να το «βάλεις στα πόδια» και να το αναβάλεις συνέχεια, «πολέμησε» τους φόβους και τις ανασφάλειές σου. Κινητοποιήσου ακριβώς όταν το φοβάσαι περισσότερο, για να καταφέρεις να βάλεις σε μια σειρά τα πρώτα σου βήματα προς την αγορά εργασίας.

Ορμώμενοι, λοιπόν, από τον πανικό που μπορεί ευλόγως να σου προκαλέσει αυτή η πρώτη παρουσίαση του εαυτού σου ως ιδανικού υποψηφίου εργαζομένου, ερχόμαστε να σου προτείνουμε μερικές συμβουλές – οδηγίες για τη συγγραφή ενός αξιοπρεπούς βιογραφικού.

Το βιογραφικό, όπως προτείνουν οι σύμβουλοι καριέρας, δεν πρέπει αυστηρά να ξεπερνάει τις δύο σελίδες. Για λόγους συντομίας, λοιπόν, και επειδή δεν είναι έκθεση ιδεών, αλλά κυρίως για να μην κουράσουμε τον αναγνώστη η γραφή δεν γίνεται σε προτάσεις τύπου «υποκείμενο – ρήμα – αντικείμενο», αλλά επί παραδείγματι, όπως ακολούθως: «Πρακτική άσκηση στην τάδε εταιρεία, Απρίλιος-Οκτώβριος 2017». Ακόμα δεν χρησιμοποιούμε ασυνήθιστες καλλιγραφικές γραμματοσειρές, πολλά χρώματα κλπ. Όσον αφορά δε το ζήτημα αν πρέπει να βάλεις φωτογραφία σου στο βιογραφικό, καλύτερα να την παραλείψεις εκτός αν ρητώς ζητείται από συγκεκριμένο υποψήφιο εργοδότη.

Στην αρχή του βιογραφικού γράφουμε τα βασικά προσωπικά μας στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ημερομηνία γέννησης, email), τα οποία ακολουθεί μια σύντομη παράγραφος που παρουσιάζουμε χαρακτηριστικά και δεξιότητες που μας χαρακτηρίζουν, καθιστώντας μας ξεχωριστούς και αξιόλογους υποψηφίους. Προσοχή όμως! Οι δεξιότητές μας μπορούν να σχετίζονται με εξωεργασιακές δραστηριότητες και ενδιαφέροντά μας (π.χ. με συμμετοχή σε αθλητική ομάδα), αλλά πρέπει να μπορούν να αναχθούν και σε σημαντικά εφόδια ενός υποψηφίου εργαζομένου και φυσικά να προκύπτουν ως λογικό αποτέλεσμα των εμπειριών μας που έχουμε συμπεριλάβει στο βιογραφικό μας. Επί παραδείγματι, αν έχουμε κάνει babysitting αυτή μας η δραστηριότητα θα δικαιολογούσε να γράψουμε στην περιγραφή του εαυτού μας ότι είμαστε καλοί στο να επιβλέπουμε και να φροντίζουμε τους άλλους. Η παράγραφος αυτή, όπως και το βιογραφικό εν γένει, μπορεί να προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με το σε ποιόν απευθύνεται, δηλαδή ανάλογα με το τι δεξιότητες θα ήταν πιο χρήσιμες ανά εργασιακό περιβάλλον, μπορούμε να προτάξουμε άλλα χαρακτηριστικά και γνωρίσματα του εαυτού μας και να παραλείψουμε στοιχεία που δεν σχετίζονται με την θέση που διεκδικούμε.

Μετά την ως άνω παράγραφο ακολουθεί η παρουσίαση των σπουδών μας. Γενικά στο βιογραφικό γράφουμε τα πάντα σε σειρά από το πιο πρόσφατο προς το πιο μακρινό. Ξεκινάμε λοιπόν να γράφουμε πρώτα πχ το μεταπτυχιακό μας, μετά τις προπτυχιακές μας σπουδές και έπειτα το Λύκειό μας. Π.χ.: Πτυχίο Νομικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 7/10 (Λίαν Καλώς), Σεπτέμβριος 2017.

Εν συνεχεία, παρουσιάζουμε την εργασιακή μας εμπειρία, παραθέτοντας τη θέση που είχαμε, τον φορέα εργασίας, και το διάστημα εργασίας. Αυτό που ενδιαφέρει πιο πολύ τους πιθανούς εργοδότες είναι να δουν τι κάνατε στον φορέα εργασίας και όχι τι είναι ο φορέας εργασίας, οπότε μην μπείτε σε λεπτομέρειες. Π.χ.: Ασκούμενος δικηγόρος, δικηγορικό γραφείο τάδε, Φεβρουάριος- Ιούνιος 2017

Ακολουθεί η παράθεση των εθελοντικών μας δράσεων (ακόμα και αν ήταν μονοήμερες δράσεις), οι οποίες στις μέρες μας είναι κάτι που πολλοί εργοδότες ψάχνουν, οπότε μην τις παραλείψετε από το βιογραφικό σας.

Έπειτα, αναγράφονται οι τεχνικές και προσωπικές σας δεξιότητες όπως ξένες γλώσσες, γνώσεις χρήσεως συστημάτων πληροφορικής, αθλητικές διακρίσεις ή δεξιότητες, κατά περίπτωση η κατοχή διπλώματος οδήγησης, πιστοποίηση γνώσης πρώτων βοηθειών κλπ.

Σειρά μετά έχουν τα σεμινάρια, ημερίδες κλπ. που έχουμε παρακολουθήσει, καθώς και οι εργασίες που έχουμε εκπονήσει στο πανεπιστήμιο, με τις κοινωνικές, οργανωτικές και επικοινωνιακές δεξιότητές μας να ακολουθούν. Π.χ.: Αρχηγός της τάδε ομάδας μπάσκετ το 2015 (ως ένδειξη κοινωνικών και ηγετικών δεξιοτήτων).

Το βιογραφικό κλείνει με άλλες προσωπικές πληροφορίες που θεωρούμε πως πρέπει να αναφερθούν και δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποια από τις προηγούμενες κατηγορίες. Αυτές μπορεί να είναι κάποιο χόμπι μας που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Π.χ. ερασιτέχνης φωτογράφος με τάδε διάκριση σε τοπικό διαγωνισμό. Μπορείτε να προσθέσετε οτιδήποτε ξεχωριστό στο οποίο είστε καλοί χωρίς φόβο, αρκεί να μην είναι κάτι που θα χαλάσει την εικόνα που δημιουργήσατε παραπάνω.

Σε αυτό το σημείο θα κλείσουμε το άρθρο μας για να μη σας βομβαρδίσουμε με πολλές πληροφορίες. Ελπίζουμε αυτές οι οδηγίες συγγραφής βιογραφικού να σας φανούν χρήσιμες και να σας κινητοποιήσουν για την υλοποίηση των επαγγελματικών σας στόχων.

Και να θυμάστε: Όταν το άγχος απειλεί να σας κυριεύσει είναι ακριβώς η στιγμή που πρέπει να επιλέξετε το “Fight” και να αναλάβετε δράση, αντί να αφήσετε να σας καταπιεί σιγά σιγά ο βάλτος της ανασφάλειας!

Καλή τύχη!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!