#Foititrips: Χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας 

Του Στέλιου Αμπατζίδη

Διανύοντας τον Δεκέμβριο, δημιουργείται ένα χειμωνιάτικο τοπίο για μικρούς και μεγάλους, ώστε να το χαρούν και να το απολαύσουν. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, οι χειμερινές ορεινές περιοχές της Ελλάδας θα αναδείξουν τη φυσική τους ομορφιά αυτές τις ημέρες. Για αυτό το λόγο, στο άρθρο θα παρουσιαστούν  μερικά από τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας.

Χιονοδρομικά Κέντρα στην Ελλάδα: Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα

Παρνασσός

Αρχικά, ένα από τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία θα μπορούσε να επισκεφθεί κάποιος, είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού. Βρίσκεται στο βουνό Παρνασσός του Νομού Βοιωτίας, το οποίο περιβάλλεται από Κεφαλλονίτικα έλατα, στις περιοχές Κελλάρια και Φτερόλακα. Οι τιμές για τους ενήλικες κυμαίνονται από δέκα (10) έως δεκαπέντε (15) ευρώ, ενώ για τα παιδιά, η τιμή ανέρχεται σε πέντε (5) ευρώ.

Καλάβρυτα

Επίσης, μία άλλη περιοχή, που φημίζεται για το Χιονοδρομικό της κέντρο, είναι αυτή των Καλαβρύτων στη βόρεια πλευρά του όρους Χελμού, στο Νομό Αχαΐας. Βρίσκεται στη θέση Ξηρόκαμπος σε απόσταση μόλις δεκαπέντε χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα. Όποιος το επισκεφθεί, θα μπορέσει να απολαύσει τα σαγηνευτικά τοπία του Χελμού και την επιβλητική θέα του Ιονίου Πελάγους, του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου. Οι τιμές ποικίλλουν. Για τους ενήλικες, η τιμή ξεκινά από δεκαπέντε (15) και φτάνει ως εικοσιπέντε (25) ευρώ, για παιδιά ηλικίας 5-18 και φοιτητές από δώδεκα (12) ως είκοσι (20) ευρώ και τέλος, για τα Άτομα με Αναπηρία, τα παιδιά ως πέντε ετών και τους ανθρώπους ηλικίας 70 και άνω, το κόστος είναι δωρεάν.

Βελούχι

Παράλληλα, ένα άλλο Χιονοδρομικό Κέντρο, που εκτείνεται στο όρος Βελούχι του Νομού Ευρυτανίας, είναι αυτό του Καρπενησίου, με ένα υπέροχο πάλλευκο χιονισμένο τοπίο. Το εισιτήριο για τους ενήλικες κυμαίνεται από δώδεκα (12) έως 20 ευρώ, για τους φοιτητές, από δέκα (10) έως δεκαπέντε (15) ευρώ. Οι μαθητές 6-17 πληρώνουν δέκα (10) με δεκαπέντε (15) ευρώ, για τα ΑΜΕΑ και τα παιδιά έως 5 ετών είναι δωρεάν και βόλτα με αναβατήρα aller retour ανέρχεται σε πέντε (5) ευρώ.

Μαίναλο

Τέλος, υπάρχει και το Χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, στο Νομό Αρκαδίας, το οποίο εκτείνεται στο οροπέδιο της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1600 μέτρων, κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Μαινάλου (Προφήτης Ηλίας, 1981 μ.). Οι ενήλικες πληρώνουν εισιτήριο από δέκα (10) ως δεκατέσσερα (14) ευρώ,  τα παιδιά και οι φοιτητές από οχτώ (8) έως έντεκα (11) ευρώ και για τον αναβατήρα Baby lift πέντε (5) ευρώ. Για την ενοικίαση εξοπλισμού σκι, οι ενήλικες πληρώνουν δώδεκα (12) ευρώ για παιδιά και φοιτητές, ενώ η βόλτα με έλκηθρο ανέρχεται σε δέκα (10) ευρώ για το μικρό και δεκαπέντε (15) ευρώ για ένα μεγαλύτερο.

χιονοδρομικά κέντρα

Χιονοδρομικά Κέντρα στην Ελλάδα: Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Καϊμακτσαλάν

Στη Βόρεια Ελλάδα, ένα από τα σημαντικότερα Χιονοδρομικά Κέντρα, που δεσπόζει, είναι αυτό του Καϊμακτσαλάν στο Νομό Πέλλας. Πλήθος επισκεπτών από τη Βόρεια Ελλάδα το επισκέπτονται και αποτελεί σήμα κατατεθέν για τους λάτρεις της φύσης και τους ορειβάτες.

Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Έδεσσας (μόλις 45 χιλιόμετρα) και εκτείνεται στη νοτιοανατολική πλευρά του βουνού σε υψόμετρο από 2.050 μ. έως 2.480 μ. Οι τιμές για τους ενήλικες ξεκινούν από πέντε (5) έως δέκα (10) ευρώ και από έξι (6) ως δεκαπέντε (15) ευρώ (χαμηλή – υψηλή περίοδος αντίστοιχα), ενώ οι μαθητές από 6 έως 17 χρονών, φοιτητές και τα άτομα άνω των 65 χρονών πληρώνουν εισιτήριο από πέντε (5) ως δέκα (10) ευρώ και τέλος τα παιδιά έως 5 ετών και ΑΜΕΑ πληρώνουν ένα (1) ευρώ.

Βασιλίτσα

Επιπλέον, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Γρεβενών, σαράντα δύο χιλιόμετρα από τα Γρεβενά, στην καρδιά της Πίνδου. Εκτείνεται στη βορειοανατολική πλευρά του όρους Βασιλίτσα, που απλώνεται σε υψόμετρο 2249μ. αλλά και στο διπλανό όρος της Γομάρας. Για όσους ενδιαφέρονται να το επισκεφθούν, οι ενήλικες πληρώνουν δεκατρία (13) ευρώ, οι φοιτητές δέκα (10) ευρώ και για τα παιδιά το εισιτήριο ξεκινά από τα εννιά (9) ευρώ.

Ελατοχώρι

Άλλο ένα Χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο εκτείνεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση «Παπά Χωράφι» σε υψόμετρο 1.450 μέτρων. Ο προνομιακός χώρος, στον οποίο βρίσκεται, συμβάλλει στο να δει κανείς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμωνα. Οι ενήλικες πληρώνουν εισιτήριο, το οποίο κυμαίνεται από οκτώ (8) έως έντεκα (11) ευρώ (χαμηλή – υψηλή περίοδος), οι αθλητές, φοιτητές, στρατιωτικοί, Πολύτεκνοι και Μαθητές έως 18 ετών από έξι (6) έως οκτώ (8) ευρώ, η οικογένεια 3 ατόμων από είκοσι (20) έως εικοσιπέντε (25) ευρώ και το κόστος για την οικογένεια 4 ατόμων ανέρχεται σε εικοσιπέντε (25) με τριάντα (30) ευρώ. Ο αναβατήρας Baby lift κυμαίνεται από τρία (3) έως πέντε (5) ευρώ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!