Των Κωνσταντίνου Πολέμη και Ευγενίας Πάταρα

Φοιτητικά έξοδα στέγασης: Πώς να τα μειώσεις!

Τα έξοδα στέγασης είναι από τα πιο μεγάλα που έχει να αντιμετωπίσει ένας φοιτητής. Μάλιστα το έξοδο της στέγασης μπορεί να φτάσει το 50% των συνολικών εξόδων στις μέρες μας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα. Το citycampus έχει να σου προτείνει μερικούς:

1) Απόφυγε τους μεσίτες

Εκτός από πολλά χρήματα που θα σου ζητήσουν (περίπου ένα ενοίκιο), δεν θα σου δώσουν την ευκαιρία να διαπραγματευθείς καλύτερη τιμή με τον ιδιοκτήτη. Σίγουρα, η γοητεία σου και η προσωπικότητά σου θα τον πείσουν να σου κάνει καλύτερη τιμή.

2) Αναζήτησε συγκάτοικο

Ευκαιρία για socializing, όχι το digital, το real. Σίγουρα κάποιος από την τάξη σου πέρασε στην ίδια πόλη με σένα. Ε, θα μοιραστείτε το ενοίκιο, τους λογαριασμούς καθώς και τη σπεσιαλιτέ σας στη μαγειρική…

3) Επίπλωσε το σπίτι σου εσύ

Πολλά διαμερίσματα νοικιάζονται επιπλωμένα. Όμως, και πιο ακριβά είναι και η αισθητική τους είναι του… ιδιοκτήτη. Προτίμησε ένα μη επιπλωμένο σπίτι. Και μεταχειρισμένα φθηνά έπιπλα θα βρεις, και όλο και κάποιος φίλος ή συγγενής θα έχει να δώσει κάτι και της αισθητικής σου θα είναι. Και μια μιλάμε και για αισθητική, το Διάφανο προσφέρει οικονομικά έπιπλα για το φοιτητικό σπίτι… Δες τις φωτογραφίες από το Διάφανο που υπάρχουν στο άρθρο.

4) Υπενοικίασέ το το καλοκαίρι

Δύο μήνες διακοπές; Δύο μήνες στο χωριό; Έξοδα για το κάμπινγκ; Μπορείς να τα καλύψεις με μια υπενοικίαση του διαμερίσματός σου. Όχι κρυφά… Μπορείς να το διαπραγματευθείς με τον ιδιοκτήτη, να βάλεις αγγελία στο Airbnb για τουρίστες και να μοιραστείς μαζί του τα “κέρδη”.

5) Εξέτασε καλά το σπίτι πριν το νοικιάσεις

Πολλά σπίτια έχουν προβλήματα στις εγκαταστάσεις τους, πχ διαρροές στα υδραυλικά ή κυρίως κακή μόνωση στα παράθυρα. Αυτά θα σου κοστίσουν χρήματα στη θέρμανση του σπιτιού. Διαπραγματεύσου μια επισκευή στο σπίτι ή αφησέ το για κάποιο άλλο…

6) Νοίκιασε «μακριά» από φοιτητική περιοχή

Συχνά τα σπίτια για ενοικίαση δίπλα από πανεπιστημιακές σχολές είναι πιο ακριβά, καθώς προσφέρουν άνεση στη μετακίνηση. Υπάρχουν, όμως, πολλές περιοχές με φθηνότερα ενοίκια, αλλά με πολύ καλή συγκοινωνία με τη Σχολή σου.

7) Μικρό και βολικό

Τα μεγάλα σπίτια, εκτός από υψηλότερο ενοίκιο, έχουν και υψηλότερους λογαριασμούς. Επίσης, είσαι σίγουρος/η ότι θα το καθαρίζεις συχνά;

8) Δώσε χρόνο

Εάν δεν βιάζεσαι να αποφασίσεις και δεν είσαι τύπος της τελευταίας στιγμής, τότε έχεις πιθανότητες να κλείσεις κάτι οικονομικότερο.

9) Καταγράψτε με τον ιδιοκτήτη τους μετρητές

Είναι σημαντικό να γίνει καταγραφή των ενδείξεων των μετρητών την ημέρα που παραλαμβάνεις το κλειδί του σπιτιού, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις καταναλώσεις προηγούμενου ένοικου, όταν έρθει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!