Tourists with a guide in front of the Coliseum, Rome

Γιατί να επιλέξεις τη φοίτηση στη Σχολή Ξεναγών; 

της Μυρτώς Μιχαηλίδου

Σχολές Ξεναγών στην Ελλάδα

Πλέον στην Ελλάδα οι σχολές ξεναγών είναι 5. Υπάρχουν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα, στο Ρέθυμνο και στη Ρόδο. Μπορείς να εισαχθείς είτε ως απόφοιτος Γενικού Λυκείου είτε ως απόφοιτος ενός Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Σημαντικό βοήθημα για την εισαγωγή σου στη σχολή είναι τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας Γ2 σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή γλώσσα, και όχι μόνο. Επιπλέον, ένα σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει η σχολή στους αποφοίτους της είναι ότι το επάγγελμα το ξεναγού μπορεί κανείς να το ασκήσει επισήμως μόνο εάν αποφοιτήσει από μια σχολή ξεναγών.

Το επάγγελμα του ξεναγού

Ας περιγράψουμε όμως πρώτα όσο πιο απλά γίνεται τη δουλειά και τα καθήκοντα ενός ξεναγού. Η δουλειά του ξεναγού είναι να συνοδεύει και να ενημερώνει τους τουρίστες, και όχι μόνο, σχετικά με τα αξιοθέατα μιας περιοχής, τα ιστορικά μνημεία, τα καλλιτεχνικά έργα κάθε εποχής κτλ. Πρέπει, δηλαδή, να έχει τα γνωστικά εφόδια ώστε να μπορεί να εξηγήσει ορθά, χωρίς να δημιουργεί ιστορικές ανακρίβειες. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι σε θέση να κεντρίσει αλλά και να διατηρήσει το ενδιαφέρον του τουρίστα-επισκέπτη για κάθε πολιτισμό.  Αναγκαία είναι και η γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας για να είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία με τον επισκέπτη που δεν ομιλεί την ελληνική.

Μια ζωή γεμάτη … ταξίδια!  

Επίσης, η δουλειά του ξεναγού περιλαμβάνει πληθώρα μετακινήσεων, επομένως το συγκεκριμένο επάγγελμα  συν ίσταται για κάποιον που λατρεύει τα ταξίδια! Επιπλέον, καθώς πρόκειται για ένα επάγγελμα το οποίο χαρακτηρίζεται από την ανθρώπινη συναναστροφή, απαραίτητο χαρακτηριστικό του ξεναγού είναι η κοινωνικότητα, η ομιλητικότητα, ζωντάνια, ευγένεια και ασφαλώς αρκετή υπομονή. Από την άλλη, ένα από τα αρνητικά του επαγγέλματος είναι ότι πολλές φορές εργάζονται και τις αργίες, ή αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Αλλά αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, αν γι’ αυτό που κάνεις έχεις πάθος, σε εμπνέει και σε εξελίσσει σαν άνθρωπο.

Η κοινωνική προσφορά του ξεναγού… 

Από μια άλλη οπτική γωνία, το να είναι κάποιος ξεναγός, δεν είναι απλά ένα ακόμη επάγγελμα. Είναι αξία. Μέσα από μια ξενάγηση ο ξεναγός μυεί το κοινό του σε βασικές αξίες της ιστορίας και κάθε λογής τέχνης. Αυτό στην εποχή μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού παρατηρείται έντονα το φαινόμενο άγνοιας της ιστορίας και αποχής από τις τέχνες. Κυρίως, οι νέοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη δύναμη που μπορούν να αντλήσουν από τη γνώση και την μύηση με την πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού. Κάντε τους, λοιπόν, να το καταλάβουν και να το εκμεταλλευτούν, για να γίνει η ζωή τους πιο όμορφη !!

Τέλος, παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε η επιλογή του επαγγέλματος του ξεναγού μπορεί να μην είναι η πιο κερδοφόρα επιλογή. Είναι σίγουρα, όμως, πολύ ενδιαφέρουσα και κάθε μέρα στη δουλειά θα είναι μια νέα περιπέτεια.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!