Το SURVIVOR του πρώτου έτους στην Αθήνα!

Άρτεμις Γιαννακοπούλου

το survivor του πρώτου έτουςΑρχικά, και πριν αρχίσω να γράφω, να σου πω με τη σειρά μου τα  συγχαρητήριά μου που θα περάσεις τα επόμενα 4, 5, 6 – ή και όσα σου βγουν, τελοσπάντων-  υπέροχα φοιτητικά σου χρόνια στην πρωτεύουσα. Εμείς που σιγά σιγά φτάνουμε στο τέλος αυτού του όμορφου ταξιδιού,  θέλουμε να σου πούμε λίγα πράγματα, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας  και να σου δώσουμε συμβουλές, έτσι ώστε να δεις πως η χαώδης πρωτεύουσα είναι εκείνη που θα νιώσεις σπίτι σου, εκείνη που θα αγαπήσεις και θα δυσκολεύεσαι να την αποχωριστείς, ακόμα και για τις καλοκαιρινές σου διακοπές!

Κεφάλαιο σχολή

Δε δυσκολεύομαι να σε καταλάβω, όταν σκέφτεσαι το καθημερινό βάρβαρο ξύπνημα για να πας στο μάθημα το πρωί και το πόσο δελεαστική μοιάζει η ιδέα να κλείσεις το ξυπνητήρι και να συνεχίσεις τον ύπνο σου, αλλά μην ξεχνάς ότι η σχολή που μόχθησες μια χρονιά ολόκληρη για να πετύχεις, πρέπει να αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Στην αρχή, το κυλικείο θα γίνει στέκι σου και τα αμφιθέατρα θα μοιάζουν μέρη άγνωστα για σένα, όσο όμως οι εξεταστικές θα περνούν και μαζί με αυτές θα περνούν και τα χρόνια, οι ρόλοι θα αντιστραφούν. Θα έχεις, άλλωστε, παρέες, φίλους και γνωστούς πλέον και έτσι, οι διαλέξεις και τα εργαστήρια δε θα μοιάζουν τόσο βαρετά όσο πίστευες την πρώτη μέρα.

Όσον αφορά το διάβασμα, δε θα σου πω ψέματα. Δεν το ξεφορτώθηκες μετά το τέλος των πανελληνίων. Το διάβασμα στις εξεταστικές θα είναι η προτεραιότητά σου, τα ξενύχτια θα είναι πολλά και για 3 μήνες σχεδόν κάθε χρόνο, θα σε βλέπει μόνο το σπίτι σου και όχι οι καφετέριες. Φρόντισε, λοιπόν, να κρατάς επαφή με τη σχολή και τα μαθήματά σου, να διαβάζεις λίγο κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, έτσι ώστε να γλιτώσεις  πολύτιμο κόπο και χρόνο στο τέλος.

Η γειτονιά σου

Όπως κατάλαβες, μόλις νοίκιασες το φοιτητικό σου σπίτι στη νέα σου περιοχή είτε αυτή είναι μία από τις γνωστές «φοιτητο-περιοχές»  είτε είναι μια περιοχή που είναι πιο μακριά από το πολυσύχναστο κέντρο της πόλης και θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσεις να περπατάς στη γειτονιά σου. Θα μάθεις, έτσι, όχι μόνο πού είναι το σούπερ μάρκετ και η ΔΕΗ για  να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου, αλλά μέχρι και το πού θα φας ωραίο και οικονομικό σουβλάκι, πού συχνάζουν οι υπόλοιποι φοιτητές και ποιο είναι το 24ωρο περίπτερο που θα σε σώσει κάποια δύσκολα βράδια πείνας που θα έρθουν (γιατί θα έρθουν και αυτά, σου το υπογράφω).

Μ.Μ.Μ. αγαπημένα…

το survivor του πρώτου έτουςΑν είσαι από τους τυχερούς που, επειδή πέρασες στη σχολή, σου έκαναν δώρο οι γονείς σου αυτοκίνητο, προσπέρασε αυτή την παράγραφο, αγόρασε ένα GPS και καλές βόλτες. Αν, από την άλλη, είσαι ένας από τους κοινούς θνητούς που θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα Μέσα Μεταφοράς καθημερινά στην Αθήνα, μην πανικοβληθείς αρχικά, δεν είναι όλα τόσο άσχημα όσο φαίνονται. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις το φοιτητικό σου πάσο για να βγάλεις μια μηνιαία κάρτα πολλαπλών διαδρομών, η οποία θα δεις ότι θα σου λύσει τα χέρια και θα με ευχαριστείς παντοτινά που σου το είπα. Με μόλις 15 ευρώ τον μήνα, έχεις δικαίωμα απεριόριστων διαδρομών με όλα τα μέσα (μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο), γεγονός που θα σε γλιτώσει από πολλά έξοδα. Θα διαπιστώσεις γρήγορα πως οι συνθήκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι αρκετά καλές, με εξαίρεση τα λεωφορεία που πηγαίνουν από και προς τις σχολές, τα οποία σε ώρες αιχμής είναι ασφυκτικά γεμάτα και σε κάνουν να αναπολείς τις μέρες στο χωριό, που πήγαινες παντού με τα πόδια (υπομονή, όλα μια συνήθεια είναι)!  Θα μάθεις να κινείσαι με τα μέσα αυτά και θα φροντίσεις να σπαταλάς λίγα λεφτά σε ταξί, τα οποία είναι και ακριβά στην πρωτεύουσα. Εκείνες τις λίγες φορές που θα χρειαστεί να μετακινηθείς με ταξί, σου συνιστώ να χρησιμοποιείς ΜΟΝΟ εφαρμογές όπως το Taxibeat, Taxiplon ή Uber, ειδικά για τις βραδινές μετακινήσεις σου.

37.483.987 δραστηριότητες σε μία ημέρα!

Αθήνα λοιπόν… η πόλη στην οποία σου  δίνεται καθημερινά η δυνατότητα να κάνεις και κάτι διαφορετικό. Εκμεταλλεύσου στο έπακρο τα προνόμια έκπτωσης που σου δίνει το πάσο σου για επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, φεστιβάλ, θέατρο, συναυλίες και -γιατί όχι; – και για ταξίδια. Ο Πειραιάς, άλλωστε, είναι κομμάτι της πόλης και σου δίνεται η δυνατότητα να οργανώσεις μονοήμερες και ολιγοήμερες αποδράσεις σε οικονομικές τιμές.

Η καρδιά των πολιτιστικών εκδηλώσεων, για να λέμε και την αλήθεια, χτυπάει στην Αθήνα και οι επιλογές που έχεις καθημερινά είναι εκατοντάδες. Σίγουρα, λοιπόν, μπορείς καθημερινά να δεις, να ακούσεις, να φας, να δοκιμάσεις κάτι νέο, ενώ ακόμα και τις μέρες που βαριέσαι να κάνεις το οτιδήποτε, έχεις πάντα την ευκαιρία να περπατήσεις το κέντρο της, να κάνεις μια βόλτα στον Εθνικό Κήπο, στην Πανεπιστημίου το βράδυ, στην Πλάκα και στο Φάληρο δίπλα στη θάλασσα. Θα καταλάβεις κι εσύ πως η Αθήνα δεν είναι μόνο μεγάλοι δρόμοι, κίνηση, πορείες, διαδηλώσεις και πολυκατοικίες. Η Αθήνα είναι όμορφες γειτονιές, πάρκα και πολυπολιτισμικότητα, την οποία δεν πρέπει να φοβάσαι, αλλά να ζεις με αυτή.

Πρώτο έτος διασκέδασης

το survivor του πρώτου έτουςΚλαμπ; Τσιπουράδικα; Καφετέριες; Κουτούκια; Είναι η Αθήνα και πίστεψέ με, τα έχει όλα και, μάλιστα, σε μεγάλη πληθώρα. Από την Πλάκα, το Θησείο, το Μοναστηράκι, την άγνωστη μέχρι πριν κάποια χρόνια πλατεία Αγίας Ειρήνης, τα Εξάρχεια μέχρι το Κολωνάκι και το Παγκράτι, μόνο και μόνο το κέντρο της Αθήνας έχει να σου προσφέρει ό, τι μπορείς να φανταστείς. Θα βρεις το καλύτερο ινδικό φαγητό της πόλης στο Μοναστηράκι, τον καλύτερο καφέ στο Κολωνάκι, τα πιο περίεργα και δροσερά κοκτέιλ στην πλατεία, τα μαγαζιά των Εξαρχείων, στα οποία ένα τεράστιο ποτήρι μπύρας κοστίζει 2 ευρώ, τα πιο φθηνά ποτά στο Γκάζι και το φθηνότερο σούσι που θα βρεις σε όλη την πόλη, στο Σύνταγμα!

Και αν δε σε κάλυψα με όλα αυτά, υπάρχει πάντα η Γλυφάδα , το Χαλάνδρι, ο Χολαργός, η Αργυρούπολη και ο Πειραιάς, αλλά και τόσες άλλες περιοχές της Αθήνας που, αν και πιο μακριά από το κέντρο, όπου προφανώς είναι το σπίτι σου, αξίζουν σίγουρα όσο ακριβώς και αυτό!

Όσο οι υποχρεώσεις σου δεν είναι αυξημένες και οι ώρες μαθημάτων σου δεν είναι πολλές, βρες την ενέργεια και την καλή παρέα να τα εξερευνήσεις όλα. Πίστεψέ με, ακόμη κι αν δοκιμάσεις κάτι που μπορεί να μη σου αρέσει και τόσο, πάλι κερδισμένος είσαι!

Για να σου πω και την αλήθεια, είσαι έτσι κι αλλιώς κερδισμένος που θα ζήσεις τα επόμενά σου χρόνια σε μια πόλη, που μπορεί ακόμη να σου μοιάζει τεράστια, με ανθρώπους που μπορεί να φοβάσαι και με μέρη που θεωρείς κακόφημα, όμως, αν έχω μάθει κάτι τα τελευταία 5 χρόνια που έζησα στην Αθήνα, αυτό είναι ότι πρόκειται για μια μικρή και συνάμα τεράστια πόλη, ένα αχανές χωριό που δεν πρόκειται ποτέ να βαρεθείς να ανακαλύπτεις και να μαθαίνεις και σου εύχομαι κάποια στιγμή, εκεί λίγο καιρό πριν την ορκωμοσία σου, να καταφέρεις κι εσύ να το νιώσεις σπίτι σου, έτσι όπως το νιώθω κι εγώ πλέον.

Καλή αρχή, λοιπόν, στην… μικρή μας Αθήνα!!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!