ανθρώπινου δυναμικού
Connecting last jigsaw puzzle piece.

Ανθρώπινο δυναμικό: Το μέλλον του

του Αλέξανδρου Λαβιδά-Μωϋσίδη

Στα προηγούμενα κύματα τεχνολογικών επαναστάσεων στην οικονομική ιστορία (ατμός, ηλεκτρισμός κ.α.) το ισοζύγιο υπήρξε τελικά θετικό για τις θέσεις απασχόλησης. Θα πρέπει να αναμένεται κάτι ανάλογο και για την, ευρισκόμενη σε εξέλιξη, Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση; Το μέλλον στην εργασία, όπως ορίζεται από την εταιρία Deloitte, είναι μεταξύ άλλων: οι ψηφιακές λύσεις, η αλλαγή νοοτροπίας και η αναμόρφωση των ικανοτήτων στο ανθρώπινο δυναμικό (upskilling) με τη συνεχή εκμάθηση.

Μελέτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), τα δεδομένα σε ψηφιακή μορφή (digital assets), τη ρομποτική, τα έξυπνα σπίτια, το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας κ.λπ. επισημαίνουν την ανάγκη έγκαιρης αλλαγής νοοτροπίας (εντός της προσεχούς δεκαετίας), τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και ιδιωτών. Μόνο έτσι θα προλάβουμε όλοι το τρένο των εξελίξεων στη ζωή, την οικονομία, το εμπόριο. Η μελέτη του WEF εξειδικεύει τον τρόπο μελλοντικής αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού από τις εταιρίες στη σελ. 13, ορίζοντας επτά κατευθυντήριες αρχές, τις εξής:

  • Τη μεγαλύτερη διασπορά των μετοχών και τη συμμετοχή στο κεφάλαιο και των εργαζομένων.
  • διάδοση των εταιρικών αξιών στο ανθρώπινο δυναμικό, με τρόπο που να τις βιώσουν σαν τρόπο ζωής.
  • Την ένταξη των τοπικών (και μη) οργανισμών στις κοινωνίες, στις οποίες δραστηριοποιούνται εν είδει συνεταιρισμού.
  • Την ενθάρρυνση των ταλαντούχων εργαζομένων να απασχολούνται σε όποια θέση εργασίας αποδίδουν περισσότερος (ανθρωποκεντρική διοίκηση του προσωπικού).
  • Την αντιμετώπιση των ταλαντούχων εργαζομένων σαν ενεργητικό, σαν πάγιο.
  • Την επικέντρωση της προσοχής των εταιρειών σε μελλοντικές προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, οι οποίες θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία.
  • Την προσήλωση των εταιριών σε μακροπρόθεσμα οφέλη (οφέλη για πολλές γενιές), αντί της εξαγωγής τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.

Ανθρώπινο δυναμικό: Ενσυναίσθηση και τεχνητή νοημοσύνη

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Σιγκαπούρης (DBS) έχει ήδη εντάξει στο δυναμικό της ένα ρομποτικό σύστημα αξιολόγησης υποψηφίων (screening through chatbox). Αυτό, οι -μέχρι πρόσφατα αποκλειστικά αρμόδιοι- HR managers το εκπαιδεύουν να απαντά σε ερωτήσεις υποψηφίων, αλλά και να τους αξιολογεί. Ταυτόχρονα, η Bank of America και άλλες μεγάλες εταιρίες της Αμερικής εκπαιδεύουν εργαζομένους τους των τομέων εξυπηρέτησης πελατών και χορηγήσεων δανείων, στην ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική νοημοσύνη (ΕQ). Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουν να είναι πιο λειτουργικοί στην κατανόηση των αναγκών των πελατών τους, παρέχοντάς τους τις κατά περίπτωση ενδεδειγμένες λύσεις. Τελικός σκοπός είναι η εναρμόνιση της τεχνολογίας με την ανθρώπινη κατανόηση.

Σπουδές

Τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στο νηπιαγωγείο θα κάνουν διαφορετικές σπουδές από εκείνες των γονέων τους. Ο κατάλογος των σπουδών που θα μπορούσαν να προετοιμάσουν τους σημερινούς μαθητές για το μέλλον θα συνοψιζόταν περιληπτικά στη Βιολογία, στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, σε όλους τους κλάδους της Φυσικής, στη Μηχανική (Αυτοματισμοί/Ρομποτικά συστήματα) και στους Η/Υ. Τα Κοινά Πτυχία (joint degrees) 4ετούς φοίτησης που θα ξεκινήσουν στα ελληνικά ΑΕΙ από το 2021 (ή από το 2022) ίσως προσφέρουν τη λύση στην ευρυμάθεια που απαιτεί το μέλλον.

Ήδη το Πανεπιστήμιο Πειραιά συνεχίζει για τρίτη χρονιά ΠΜΣ με αντικείμενο τον Ψηφιακό Πολιτισμό, τις έξυπνες πόλεις, το διαδίκτυο των πραγμάτων (Ιnternet Οf Τhings) και τις προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες. Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Μηχανική και Δίκτυα Υπολογιστών και Ασφάλεια Κυβερνοχώρου είναι κάποια από τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΕΠΚ), όπου λειτουργεί ένα από τα 120 κέντρα της Microsoft, ενώ το ΕΚΠΑ παρέχει το ΠΜΣ στις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.

Επαγγέλματα

Πολλές θέσεις εργασίας θα καταργηθούν, ενώ άλλες πρωτόγνωρες θ’ αναδυθούν. Διαβάσαμε πρόσφατα σε εφημερίδες για διώροφο σπίτι (80 τ.μ. ανά όροφο), εκτυπωμένο σε 3D εκτυπωτή, που ξεκίνησε να χτίζεται στο Μπέκουμ της Γερμανίας από Έλληνα. Το σπίτι έχει κανονική άδεια και θα μπορεί κάποιος να κατοικήσει σ’ αυτό. Σε λίγο καιρό θα μπορούνε να χτίζονται τέτοια σπίτια και στην Ελλάδα! Κι αν αυτό μας φαίνεται πρωτοποριακό, μια πρόγευση για το πώς θα είναι η ζωή αλλά και το κοινωνικο-εργασιακό περιβάλλον στο μέλλον, μας δίνει το ντοκιμαντέρ Futurescape.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!