Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής: Σπουδές στην Ελλάδα

της Αλεξάνδρας Κουτσουβά

Το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής της Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ανήκει στο 3ο επιστημονικό πεδίο και τα μόρια εισαγωγής κατά το έτος 2019 είναι 16.980.

Αντικείμενο Σπουδών

Βασικό αντικείμενο σπουδών του τμήματος είναι η μελέτη της επιστήμης της Διατροφής μέσα από έναν συνδυασμό θεωρητικής γνώσης με εργαστηριακή και πρακτική εξάσκηση. Αποστολή του τμήματος είναι να εφοδιάσει την αγορά εργασίας με καταρτισμένους επιστήμονες που μπορούν να συμβάλλουν με την έρευνά τους στην προαγωγή της επιστήμης της Διατροφής, της δημόσιας υγείας και κατ’ επέκταση στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας. Στόχος των αποφοίτων είναι να μπορούν να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις, ώστε να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών

Η φοίτηση στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης διαρκεί τέσσερα (4) χρόνια, στα οποία οι φοιτητές καλούνται να παρακολουθήσουν πληθώρα μαθημάτων. Για την απόκτηση του Πτυχίου είναι απαραίτητη η εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και η επιτυχής παρακολούθηση πρακτικής άσκησης. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται είτε σε μη κλινικό περιβάλλον, δηλαδή σε κοινοτικούς φορείς και σε επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων, είτε σε κλινικό, δηλαδή σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Δεν προσφέρονται ξεχωριστές κατευθύνσεις ή τομείς στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, αλλά προσφέρονται, εκτός από τα υποχρεωτικά, και μαθήματα επιλογής. Ενδεικτικά, μερικά από τα διδασκόμενα μαθήματα είναι τα εξής: Εισαγωγή στην Διατροφή, Βιοχημεία Τροφίμων, Βιοστατιστική, Γενική Μικροβιολογία, Επιδημιολογία Διατροφής, Φαρμακολογία, Νομοθεσία Τροφίμων, Κλινική Παιδιατρική Τροφή κλπ.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου προσφέρεται η δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών, πλήρους ή μερικής φοίτησης, με σκοπό την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης είτε στην «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή» είτε στην «Διατροφή και Υγεία».

Το Π.Μ.Σ «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή» προσφέρει τις εξής ξεχωριστές κατευθύνσεις:

  • Κλινική Διατροφή
  • Διατροφή και Άσκηση
  • Μοριακή Διατροφή,

ενώ το Π.Μ.Σ. «Διατροφή και Υγεία» διακρίνεται σε δύο κατευθύνσεις:

  • Διατροφή και Δημόσια Υγεία
  • Διατροφή, Τρόφιμα και Καταναλωτής.

Εργασιακές Ευκαιρίες

Οι απόφοιτοι του Τμήματος ακολουθούν το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου – Τεχνικού Διατροφής. Έχουν πληθώρα εργασιακών επιλογών, καθώς μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά:

  • Στη Δημόσια ή Ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη
  • Ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή υπάλληλοι σε διαιτολογικά γραφεία, κέντρα, ινστιτούτα
  • Σε αθλητικές ομοσπονδίες, συλλόγους και γυμναστήρια
  • Στη βιομηχανία παρασκευής τροφίμων
  • Στον τομέα της εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ) και της έρευνας
  • Σε δημοτικές ή κοινοτικές υπηρεσίες (παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία, κατασκηνώσεις κλπ)

Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμες πληροφορίες κυρίως για την εργασιακή αποκατάσταση των αποφοίτων περιέχουν και οι ακόλουθες ιστοσελίδες:

Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων

Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!