Τι μπορώ να κάνω χωρίς πτυχίο στην Ελλάδα;

της Ευανθίας Νικολάου & του Κωνσταντίνου Κουντουριώτη

Είσαι νέος, ξεκινάς την ζωή σου και θες να εργαστείς αλλά… δεν έχεις πτυχίο. Δεν πέρασες σε κάποια σχολή της αρεσκείας σου ή δεν ήθελες ή δε στο επέτρεψαν οι συνθήκες. Τώρα σκέφτεσαι ότι δε θα πετύχεις τίποτα στη ζωή σου, μιας που όλοι γύρω σου τονίζουν πόσο αναγκαίο είναι το πτυχίο στις μέρες μας. Κι όμως, κάνεις τεράστιο λάθος που βασανίζεσαι! Το πτυχίο είναι μια πιστοποίηση, η οποία σου ανοίγει κάποιες πόρτες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι πόρτες αυτές είναι κλειστές για τους υπόλοιπους. Πώς, λοιπόν, μπορείς να βιοποριστείς εν απουσία πτυχίου;

Τα… σεμινάρια!

Ακόμα κι αν δεν κατάφερες να σπουδάσεις αυτό που τόσο πολύ ήθελες, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δε μπορείς να το κυνηγήσεις μέσω άλλης οδού; Αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να γραφτείς σε μία ιδιωτική σχολή, τότε τα σεμινάρια είναι ο καλύτερός σου φίλος! Ψάξε, ενημερώσου, ανακάλυψε όλα εκείνα τα σεμινάρια που θα σου δώσουν σημαντικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο που επιθυμείς και, φυσικά, θα ενισχύσουν το βιογραφικό σου!

Αν σε ενδιαφέρει ο χώρος της δημοσιογραφίας και των MME, μπορείς να συμμετάσχεις στο σεμινάριο δημοσιογραφίας που οργανώνει το citycampus.gr! Μέσα από το σεμινάριο θα αποκτήσεις όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσεις να δημιουργήσεις το δικό σου blog και σου δίνει αρκετή εμπειρία για να ενταχθείς στον χώρο της ενημέρωσης.

Ένα σεμινάριο που, επίσης θα σε ενδιαφέρει, είναι το soft skills workshop, παρομοίως από το citycampus.gr Τα soft skills είναι πλέον απαραίτητα σε πολλούς χώρους εργασίας. Μπορεί να γίνει ο καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή του βιογραφικού σου έναντι κάποιου άλλου. Μέσα από το σεμινάριο μπορείς να λάβεις όλα τα εφόδια για να μπορέσεις να κινηθείς σωστά μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Επομένως, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία αν θες να εξελιχθείς σαν άτομο.

Στον χώρο των νομικών σπουδών, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα σεμινάρια της ELSA. Μπορεί τα σεμινάρια να απευθύνονται σε φοιτητές νομικής, αλλά είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα να μάθεις το νομοθετικό πλαίσιο για όποιο τομέα σε ενδιαφέρει.

Ώρα να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα!

Νομίζω πως το ιδανικό για κάθε άνθρωπο είναι να καταφέρει να αποκτήσει χρήματα μέσω της αγαπημένης του ασχολίας. Έχεις κάποιο ταλέντο που θα ήθελες να δείξεις στον κόσμο; Θέλεις ο κόπος σου πάνω σε αυτό που αγαπάς να αποδίδει και οικονομικούς καρπούς; Τότε δεν έχεις παρά να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό και να το αναπτύξεις περισσότερο. Πολλοί είναι, εξάλλου, οι φωτογράφοι, ζωγράφοι, συγγραφείς, χορευτές, αθλητές που καταφέρνουν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα.

Η εποχή των social media

Η συγκεκριμένη ιδέα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την προηγούμενη. Ζούμε σε μία περίοδο όπου τα social media παίζουν πρωταρχικό ρόλο στις ζωές μας. Καθημερινά βλέπουμε ανθρώπους να κερδίζουν χρήματα μέσω της ανάδειξης του ταλέντου τους από αυτά. Γιατί να μη μπορείς κι εσύ να το κάνεις;

Γίνε εθελοντής!

Ο εθελοντισμός μπορεί να σου προσφέρει πολλά. Από την προσθήκη μίας πολύ θετικής πινελιάς στο βιογραφικό σου, μέχρι την αλλαγή του εαυτού σου, προς το καλύτερο φυσικά! Μη διστάσεις να ενημερωθείς για όλες εκείνες τις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που μπορούν, δίχως αμφιβολία, να σου αλλάξουν τη ζωή, αν τις εντάξεις σε αυτήν. Και μη ξεχνάς, ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, εργοδότες εκτιμούν ιδιαίτερα τους εθελοντές!

Υπάρχουν εκατοντάδες ΜΚΟ με εθελοντική δράση στην Ελλάδα που μπορείς να τσεκάρεις όπως η Hellenic Youth Participation (HYP) και η Youthnet Hellas. Επίσης, μπορείς να συμμετέχεις ως εθελοντής στο citycampus.gr σε ομάδα σύνταξης, επικοινωνίας, marketing ή IT και να αποκομίσεις χρήσιμες εμπειρίες που θα σε βοηθήσουν στον εργασιακό τομέα.

Εποχή της τεχνολογίας

Το ίντερνετ σου ανοίγει πολλές πόρτες όσον αφορά τη καριέρα σου. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ακόμα και ανήλικων παιδιών που με την ανάπτυξη μίας εφαρμογής έχουν εξασφαλίσει την ζωή τους. Επομένως, ψάξε εκπαιδευτικά βίντεο για να αποκτήσεις γνώσεις. Μάθε προγραμματισμό και ξεκίνα κάτι δικό σου. Ακόμα και αν δεν πάει πολύ καλά, μπορείς να το εντάξεις στο βιογραφικό σου. Η χρήση τεχνολογίας είναι κάτι που η μέση ελληνική επιχείρηση χρειάζεται. Και που ξέρεις, μπορεί να είσαι εσύ ο δημιουργός της επόμενης εφαρμογής/παιχνιδιού που θα κατεβάσουν όλοι!

Αν  δεν βλέπεις τον εαυτό σου να ασχολείται με αυτόν τον τομέα, μην αγχώνεσαι! Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που με κάποια μικρά χρηματικά ποσά ή και δωρεάν πολλές φορές προσφέρουν μαθήματα σε πολλούς τομείς. Μάθε μαγειρική, ζωγραφική, χορό, θέατρο, ηλεκτρολογικά και ό,τι μπορείς να φανταστείς με το πάτημα ενός κουμπιού. Υπάρχει κάτι για τον καθένα στην εποχή μας.χωρίς πτυχίο

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες! Σίγουρα μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερες. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση! Βάλ’το πείσμα με τον εαυτό σου να φτάσεις όσο πιο ψηλά μπορείς, ακόμα και χωρίς πτυχίο. Άφησε τη δουλειά σου, και όχι ένα χαρτί να μιλήσει για σένα! Μπορείς!

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου για ανεύρεση εργασίας και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Συγκεκριμένα, στο careerandstudies.gr θα βοηθηθείς στα εξής:

Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σωστή και επιτυχημένη εκπόνηση βιογραφικού

Προετοιμασία για επιτυχία στη συνέντευξη

και πολλά άλλα…

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!