Τι με κοιτάς έτσι;

Κριτική της παράστασης “Τι με κοιτάς έτσι;”

της Άννας Τριανταφύλλου

Κατάθλιψη. Αυτό είναι και το κύριο θέμα που πραγματεύεται η παράσταση “Τι με κοιτάς έτσι;”. Μία ανέκαθεν δυναμική γυναίκα έχει χάσει μεγάλο μέρος από τη δύναμή της, όταν το σώμα της καθηλώνεται σε ένα αναπηρικό καροτσάκι. Μαζί με αυτό καθηλώνεται και η ψυχή της. Η πρωταγωνίστρια (Αθηνά Παππά) αφηγείται σχεδόν σε απόσταση αναπνοής από τον θεατή την ιστορία της ζωής της. Πρόκειται για μια ισχυρή προσωπικότητα, μια γυναίκα με έντονη προσωπική ζωή, που δεν αντέχει να συμβιβάζεται με κανόνες και αρχές. Η μετριότητα δεν χωρά στην πολυτάραχη ζωή της. Είναι υπέρ της υπερβολής και θέλει όλα να τα ζει «πολύ», όπως αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά στο έργο. Μία επαναστάτρια, θα λέγαμε, στο μυαλό και στο πνεύμα.

Αυτή η ακραία προσέγγιση των πάντων οδηγεί την ηρωίδα σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στη ζωή της και να γίνει «πουλί και να πετάξει». Ένα αποτυχημένο εγχείρημα δηλαδή να ξεφύγει από το χάος που επικρατεί στο μυαλό της και το οποίο τελικά την ρίζωσε πάνω στο αναπηρικό αμαξίδιο. Περιγράφει με ζωντάνια και παραστατικότητα όσα θεωρεί ότι σημάδεψαν την ψυχή της. Σαρκάζεται, αυτοσαρκάζεται, χάνει πολλές φορές τον ειρμό της, μπερδεύεται, αναπολεί στιγμές, γελά και ονειρεύεται.

Τόσο οι συχνές και γρήγορες εναλλαγές του παρόντος και του παρελθόντος, όσο και η παραληρηματική κατάσταση της πρωταγωνίστριας διαφαίνονται και υποβοηθούνται από τις έντονες διαβαθμίσεις στα χρώματα και την ένταση του φωτισμού. Υπάρχει μια ξεκάθαρη διάδραση με το κοινό, καθώς επίσης το λιτό και όμορφο σκηνικό που δημιουργείται μας βοηθά να κατανοήσουμε ακόμη και τις πιο ενδόμυχες σκέψεις της.

Το κείμενο αν και μιλά για ένα δυσβάσταχτο θέμα που μαστίζει πολύ κόσμο στη σύγχρονη κοινωνία, καταφέρνει μέσα από τον σαρκασμό και το “μαύρο” χιούμορ να ελαφρύνει την ήδη βεβαρυμένη ατμόσφαιρα μιας γυναίκας με μανιοκατάθλιψη. Αν και δραματικός μονόλογος, το έργο διανθίζεται και με άλλα είδη θεάτρου: την κωμωδία και το μπουρλέσκ. Αναμφισβήτητα, η Αθηνά Παππά ερμηνεύοντας με την απαραίτητη ένταση στη φωνή της το ρόλο μιας ψυχικά διαταραγμένης γυναίκας, κρατά σε επαγρύπνηση τους θεατές, οι οποίοι γίνονται συνένοχοι σε έναν κόσμο που οι άνθρωποι με σωματική αλλά και ψυχική αναπηρία αισθάνονται την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Η παράσταση “Τι με κοιτάς έτσι;” παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη στις 21:30 στο Θέατρο Αλκμήνη.

Η ταυτότητα της παράστασης

  • Κείμενο: Κωνσταντίνος Ρόδης & Ιωάννης Κυφωνίδης
  • Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρόδης
  • Ερμηνεία: Αθηνά Παππά
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Μαριλίζα Rendl
  • Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής – Ενορχήστρωση: Χρήστος Μπάκης
  • Σχεδιασμός Φωτισμού – Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ρασσιάς
  • Σόλο Βιολί: Γιώργος Μανωλάς
  • Make up Artist: Μαργαρίτα Καρακάση
  • Hair Styling: Ντίνα Τριάντου
  • Trailer: Μαριλίζα Rendl
  • Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
  • Φιλική Συμμετοχή (Voice over): Θοδωρής Ανθόπουλος, Σάρα Γανωτή, Ματθίλδη Μαγγίρα

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!