Σειρές βιβλίων και μεγάλη οθόνη

της Στέφι Ράσκοβα

Καθώς περνάνε τα χρόνια, αλλαγές υφίσταται και ο κόσμος της λογοτεχνίας. Μία από αυτές τις αλλαγές είναι η εμφάνιση όλο και περισσότερων σειρών βιβλίων. Πρόκειται για ιστορίες που δε χωράνε σε ένα μόνο βιβλίο και που μπορεί να έχουν πολλές συνέχειες. Τις περισσότερες φορές η έκτασή τους είναι μια τριλογία. Αλλά υπάρχουν και σειρές βιβλίων από δύο έως και πάνω από δέκα βιβλία (π.χ. Το ημερολόγιο ενός Σπασίκλα). Χωρίς να το γνωρίζουν, πολλοί έχουν έρθει σε επαφή με κάποιες σειρές βιβλίων… μέσω της μεγάλης οθόνης! Λογοτεχνία για σινεφίλ…

Hunger Games

Οι προτάσεις ξεκινάνε δυναμικά με τους Αγώνες Πείνας της Suzanne Collins. Πρόκειται για μία νεαρή κοπέλα, την Κάτνις Έβερντιν, που θυσιάζεται για να σώσει την αδερφή της κι ύστερα προσπαθεί να βγει ζωντανή από τον «Αγώνα Πείνας», ένα άρρωστο παιχνίδι που είχε διττό σκοπό: να διασκεδάσει τους πλούσιους και να υποτάξει τους αδύναμους. Η ιστορία αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό και η πρώτη ταινία έκανε πρεμιέρα το 2012. Πρόκειται για δυστοπικό μυθιστόρημα ή, αλλιώς, ταινία επιστημονικής φαντασίας και περιπέτεια. Η σειρά και οι ταινίες είναι ολοκληρωμένες.

Hobbit και Lord of the Rings

Γιατί να μπουν αυτά τα δύο μαζί; Μα επειδή ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι η συνέχεια του Χόμπιτ. Αποτελούν αριστουργήματα της φανταστικής λογοτεχνίας και οι οπαδοί είναι πολλοί ανά τον κόσμο, υπάρχουν ομάδες και events που τιμούν τον J. R. R. Tolkien και το έργο του. Ακόμα και όσοι δεν έχουν πιάσει στα χέρια τους τα βιβλία, δηλώνουν ξετρελαμένοι με τις ταινίες, οι οποίες έχουν ακολουθήσει με επιτυχία το σενάριο σε μεγάλο βαθμό. Βέβαια, ακόμα και στα σημεία που ο σκηνοθέτης ακολουθούσε τη δική του φαντασία, το αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο και κανείς δεν παραπονιέται! Μυθικά πλάσματα, Χόμπιτ, Μάγοι, Ξωτικά και Άνθρωποι παλεύουν για να νικήσουν το κακό: τον Σάουρον και τα τέρατά του. Ορκς και άλλες μοχθηρές υπάρξεις καραδοκούν στη Μέση Γη. Και όλα αυτά για το Ένα δαχτυλίδι που ελέγχει όλα τα άλλα…

Το κορίτσι με τα τατουάζ

The girl with the dragon tattoo, The girl who played with fire, The girl who kicked the hornets’ nest αποτελούν την πολυσυζητημένη τριλογία του Stieg Larsson. Μία σύγχρονη αστυνομική περιπέτεια, όπου μία νεαρή γυναίκα, αρκετά εναλλακτικός και σύνθετος χαρακτήρας, προσπαθεί με τη βοήθεια ενός δημοσιογράφου να διαλευκάνουν μυστήρια και να πάρει τη ζωή της στα χέρια της. Έντονο, σκοτεινό με πολλή δράση, μυστικά και τατουάζ! Ό,τι πρέπει για ένα Σαββατόβραδο με ποπκόρν και πίτσα! Η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε το 2011. Τα βιβλία έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και πολλά βραβεία. Η τέλεια επιλογή για όσους δεν τρελαίνονται για ταινίες φαντασίας.

Harry Potter

Φυσικά, δεν μπορεί να λείπει η ιστορία με το Αγόρι που Επέζησε, της αγαπημένης J. K. Rowling. Οι βιβλιοφάγοι ανά τον κόσμο λατρεύουν αυτή την ιστορία. Είναι μοναδικό λογοτεχνικό φαινόμενο! 7 βιβλία που μεταφέρθηκαν στην οθόνη και έγιναν 8 ταινίες που όλοι απολαύσαμε! Και όσοι πιστεύετε πως είναι για παιδιά… κάνετε λάθος! Ειδικά από το τρίτο βιβλίο, κάθε χρονιά στο Χόγκουαρτς γίνεται όλο και πιο σκοτεινή, επικίνδυνη και μυστηριακή. Κάθε χρονιά καινούριοι κίνδυνοι ξεπροβάλλουν. Οι περιπέτειες, οι χαμοί σπουδαίων ηρώων, οι νίκες και οι ήττες οδηγούν σε ένα κρεσέντο -στην τελική μάχη του Χόγκουαρτς. Φυσιογνωμίες και ρητά μένουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό του αναγνώστη ή τηλεθεατή. Περιμένετε κι εσείς κάθε Σεπτέμβρη το γράμμα σας για την πλατφόρμα 9 3/4;

A Song of Ice and Fire

Έγινε λόγος για μεγάλη οθόνη… Ωστόσο, το Game of Thrones προβλήθηκε από οθόνες κινητού μέχρι τεράστιες γιγαντο-οθόνες σε δημοφιλή κλαμπ ανά τον κόσμο! Ο George R. R. Martin σαγήνευσε και τους βιβλιοφάγους και τους φαν των τηλεοπτικών σειρών! Τα memes και τα fanarts πήραν φωτιά! Σάρωσε στα Έμμυ κερδίζοντας 59 από αυτά, μεταξύ των 372 βραβείων που κέρδισε η σειρά συνολικά και των 595 υποψηφιοτήτων! Τα βιβλία δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, προκαλώντας έναν εκνευρισμό σε όσους λαχταρούν ένα διαφορετικό τέλος από αυτό που έδωσαν οι D&D για την HBO. Η σειρά ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019. Τελικά, το 2011 ήταν χρονιά-σταθμός για πολλές επιτυχίες. Το Παιχνίδι των Θρόνων είναι ένα δράμα επικής φαντασίας και ετοιμάζονται prequels.

Να, λοιπόν, κάποιες ιδέες για binge-watching με φίλους ή όχι (ή οι σειρές βιβλίων για binge-reading) . Μπορείτε να τις δείτε και τώρα, περνώντας ευχάριστα την περίοδο της καραντίνας, ή μόλις τελειώσουν όλα αυτά, μαζεμένοι σε κάποιο σπίτι με τους φίλους σας! Οι ταινίες προβλέπονται όλες για βραδιές μαραθώνιου μπροστά στην τηλεόραση και το λάπτοπ! Μην ξεχάσετε να εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα σνακ και αναψυκτικά! Και κρασάκι, γιατί όχι; Cersei approves!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!