Πώς να μην κάνετε λάθη ως επιχείρηση και ως εργαζόμενοι

της Χριστίνας Γούρα

Εργαζόμενοι και εργοδότες συχνά εφαρμόζουν λανθασμένες τακτικές στη δουλειά τους, μερικές φορές χωρίς να διακρίνεται εκ πρώτης όψεως. Αυτό έχει ως συνέπεια για μια επιχείρηση τελικά να κλείνει και αντίστοιχα ένας εργαζόμενος να μένει χωρίς δουλειά, να παραμένει στάσιμος, να μην βρίσκει το κάτι παραπάνω που του αρμόζει.

Συχνά λάθη 

Όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι εργαζόμενοι δημιουργούν μια αλυσίδα. Έτσι, οι λανθασμένες τακτικές εργασίας μεταφέρονται πολύ εύκολα και διογκώνονται, ενώ όλοι πιστεύουν ότι είναι σωστές. Ποια όμως είναι τα πιο συχνά λάθη;

λάθηΌλοι έχουν ακούσει ή έχουν πει έστω και μια φορά στη ζωή τους ότι για κάποιο συμβάν ευθύνεται κάποιος άλλος και όχι οι ίδιοι. Σε αυτή την προσπάθεια να αποφύγει το “στιγματισμό” για κάποιο λάθος, ο εργαζόμενος δεν μπαίνει ποτέ στη διαδικασία να βελτιωθεί, επαναλαμβάνει τα λάθη του και προσπαθεί να δικαιολογείται διαρκώς. Δημιουργεί έτσι μία άσχημη εικόνα για τον εαυτό του, ενός αδιάφορου εργαζόμενου που δεν έχει αυτογνωσία, είναι φυγόπονος και δεν ξέρει πώς να μάθει από τις αστοχίες του.

Στον εργασιακό χώρο μπορεί να εμφανιστεί, ακόμη, η αίσθηση ότι ένα λάθος είναι “έγκλημα“, κάτι κακό και ανεπίτρεπτο. Μέγα λάθος! Από τα λάθη μαθαίνει κανείς. Μαθαίνει να συνειδητοποιεί τι τον οδήγησε σε ένα κακό αποτέλεσμα και να αναζητά εναλλακτικές για να μην το επαναλάβει. Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσει αντίστοιχη δυσκολία θα μπορεί να την αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευκολία. 

Χρήσιμες συμβουλές 

Μία ανασκόπηση στο τέλος κάθε ημέρας, εβδομάδας ή μήνα μπορεί να αλλάξει πολλά. Τι έγινε λάθος; Τι έγινε σωστά; Ποιες συνέπειες είχε η κάθε λάθος κίνηση; Πώς είναι εφικτό να αποφευχθεί την επόμενη φορά; Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει μια επιχείρηση ή ένας εργαζόμενος τα λάθη που έχει κάνει. Πρέπει να δουν την αιτία των προβλημάτων και όχι μόνο το αποτέλεσμά τους, προκειμένου να τα αποφύγουν στο μέλλον. Ταυτόχρονα, μια επιχείρηση θα ήταν καλό να προσθέσει στο πρόγραμμα της τακτικά σεμινάρια ενδυνάμωσης και ενημέρωσης. Έτσι μπορεί να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τον εργαζόμενο να κατανοήσει επί τις ουσίας τις λάθος τακτικές του μέσω παραδειγμάτων και συζήτησης σε ένα ασφαλές περιβάλλον. 

Συνοψίζοντας….

Η δουλειά είναι ένα από τα βασικά κομμάτια στην ζωή του ατόμου. Για να μπορέσει κανείς να εξελιχθεί και να επιβιώσει στον εργασιακό χώρο είναι απαραίτητο να κάνει κάποιες αλλαγές. Μια από αυτές περιλαμβάνει και την συνειδητοποίηση των λαθών για την αντιμετώπισή τους.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!