Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Φυσικής Αγωγής

της Ιουλίας Πρίγκου

Κάθε χρόνο εκατοντάδες απόφοιτοι των σχολών των ΤΕΦΑΑ (Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) βγαίνουν στην αγορά εργασίας αναζητώντας μια θέση μέσω της οποίας θα αναδείξουν τα προσόντα και τις γνώσεις τους. Στη σχολή οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μια ευρεία γκάμα μαθημάτων, πέρα από τα αθλήματα (π.χ. βιοχημεία της άσκησης, φυσιολογία, μαθήματα διατροφής, marketing, υπολογιστές, ψυχολογία, παιδαγωγικά), μέσα από τα οποία θα μπορέσουν να καταλάβουν τι είναι αυτό που τελικά τους ενδιαφέρει! Στα τελευταία έτη των σπουδών τους καλούνται να ειδικευτούν σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα είτε αυτός αφορά την κατεύθυνση αγωνιστικού αθλητισμού είτε την κατεύθυνση της άθλησης για υγεία και αναψυχή.

Τα πτυχία των ΤΕΦΑΑ τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σε ζήτηση και ένας λόγος είναι η μόδα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο του fitness και του wellness, δυο έννοιες οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τον όρο της γυμναστικής αλλά και τα οφέλη που τη συνοδεύουν. Ο ανταγωνισμός ωστόσο όπως και σε κάθε άλλο επάγγελμα είναι μεγάλος.

Επιπλέον σε σχέση με παλιότερες εποχές, σήμερα η απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος είναι απαραίτητη όσο κάθε άλλο. Ήδη τα τμήματα έχουν αναπτυχθεί και σε αυτόν τον τομέα καθώς υπάρχουν μεταπτυχιακά προς διάφορες κατευθύνσεις (π.χ. βιολογία της άσκησης, άσκηση και υγεία, αθλητική ψυχολογία, εργοφυσιολογία, κινησιολογία).

Τομείς εργασίας

Γυμναστήρια

Τι πιο συνηθισμένο για ένα γυμναστή να δουλέψει σ’ ένα γυμναστήριο. Συνήθως απαιτείται η ειδικότητα “άσκηση σε κλειστούς χώρους”, μέσω της οποίας έχεις μάθει τα προγράμματα που καλείσαι να διδάξεις σε μια αίθουσα γυμναστηρίου, το ασκησιολόγιο για τη δόμηση ενός προγράμματος, τη λειτουργία των οργάνων σ’ ένα γυμναστήριο και τη διαχείριση μιας διδακτικής ώρας. Θεωρείται , ωστόσο, προσόν να έχεις επιπλέον πιστοποιήσεις σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο (π.χ. pilates, yoga).

Αθλητικοί Σύλλογοι/ Αθλητικά Σωματεία/ Χορευτικοί Σύλλογοι

Ανάλογα με το αν έχεις παρακολουθήσει ειδικότητα κάποιου αθλήματος ή υπαίθριων δραστηριοτήτων ή ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς μπορείς να εργαστείς αντίστοιχα σε συλλόγους αθλητικούς και σωματεία ή ως προπονητής κάποιου αθλήματος (π.χ. τένις, basket, στίβος, κολύμβηση κλπ.) ή σε χορευτικούς συλλόγους.

Κέντρα Αποκατάστασης

Ο γυμναστής μέσα σ’ ένα κέντρο αποκατάστασης και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ειδικότητες του κέντρου, πχ φυσικοθεραπευτές καλείται να αναλάβει άτομα τα οποία έχουν μυοσκελετικά προβλήματα, περιπτώσεις αποκατάστασης αθλητικών τραυμάτων, αλλά και άτομα με χρόνιες παθήσεις. Εφαρμόζοντας στον καθένα τις κατάλληλες θεραπευτικές ασκήσεις και ανάλογα με το πρόβλημα που ο καθένας αντιμετωπίζει, προκειμένου είτε να αποκατασταθούν πχ περιπτώσεις αθλητικών τραυμάτων είτε να υπάρχει καλύτερη ποιότητα ζωής στα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Εκπαίδευση

Στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης πρωτοβάθμια/ δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως γυμναστές δηλαδή στις τάξεις των σχολείων (σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία). Σε σχολεία ειδικής αγωγής. Τριτοβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής Πανεπιστημίου.

Δομές φιλοξενίας παιδιών

Σε δομές μεταναστών, οι οποίες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους λόγω μετακίνησης πληθυσμού, υπάρχει ζήτηση γυμναστών, από την άποψη ότι η γυμναστική ακαδημία εντάσσεται και στις παιδαγωγικές σχολές, άρα οι γυμναστές είναι και παιδαγωγοί. Σε πολλές περιπτώσεις τέτοιες δομές αναζητούν γυμναστές και αποφοίτους άλλων ειδικοτήτων φυσικά, για να εργαστούν εθελοντικά!

Άλλοι εργοδότες/ άλλες εξειδικεύσεις

  • Προγράμματα των Δήμων
  • Σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις
  • Στο πεδίο της έρευνας
  • Ναυαγοσώστες (κατά τους θερινούς μήνες)
  • Εργοφυσιολόγοι (απαιτείται εξειδίκευση μέσω μεταπτυχιακού διπλώματος)
  • Σε κατασκηνώσεις
  • Προσωπικός γυμναστής (personal trainer)
  • Ινστιτούτα με μηχανήματα παθητικής γυμναστικής

Ένα πτυχίο ΤΕΦΑΑ μπορεί να ανοίξει δρόμους προς διάφορες κατευθύνσεις και σε διάφορους τομείς (υγεία με την ευρύτερη έννοια του όρου, παιδαγωγικά, ερευνητικό πεδίο, επιχειρηματικότητα). Οι απόφοιτοι των σχολών σε κάθε περίπτωση μπορούν να έρχονται και σε επαφή με το διδακτικό προσωπικό και τους καθηγητές της σχολής για να τους συμβουλεύονται για την επαγγελματική τους πορεία!

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου για ανεύρεση εργασίας και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Συγκεκριμένα, στο careerandstudies.gr θα βοηθηθείς στα εξής:

Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σωστή και επιτυχημένη εκπόνηση βιογραφικού

Προετοιμασία για επιτυχία στη συνέντευξη

και πολλά άλλα…

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς το Πρόγραμμα Σπουδών και το περιεχόμενο αυτών των τμημάτων στην Ελλάδα, διαβάστε το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού: Σπουδές στην Ελλάδα

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!