Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Πολιτικών Επιστημών

του Στέλιου Αμπατζίδη

Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών: Εισαγωγή

Τα αντικείμενα σπουδών των τμημάτων Πολιτικών Επιστημών εμπεριέχουν πολλές διαστάσεις, όπως αναδεικνύεται από το γεγονός πως στο πλαίσιο των σπουδών τους, οι μελλοντικοί επιστήμονες καλύπτουν αντικείμενα όπως:

  • Πολιτική Θεωρία
  • Πολιτική Φιλοσοφία και Ψυχολογία
  • Θεωρία του Κράτους και των Πολιτικών Πρακτικών
  • Θεωρία των Πολιτικών Συστημάτων και της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Πολιτικής Ιστορίας
  • Θεωρία Συγκρότησης και Λειτουργίας των Θεσμών
  • Θεωρία των Πολιτικών Παρατάξεων.

Γίνεται λοιπόν φανερό πως τα τμήματα αυτά προσφέρουν και εξασφαλίζουν στους φοιτητές μία πολυεπίπεδη κατανόηση όλων των κύριων τμημάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους παρέχουν με εξειδικευμένες γνώσεις, ώστε να γίνουν καταρτισμένοι επιστήμονες, που θα ασχολούνται με τα δρώμενα του σύγχρονου κράτους στο δημόσιο τομέα.

Δεξιότητες αποφοίτων

Οι απόφοιτοι του τμήματος αυτού καλούνται να διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, ώστε να αντεπεξέλθουν στις πολλές και διαφορετικές απαιτήσεις του επαγγέλματός τους. Αρχικά, οι ίδιοι είναι ωφέλιμο να διαθέτουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τα φαινόμενα και το τι συμβαίνει στον κόσμο σε κοινωνικό, πολιτικό και διεθνές επίπεδο. Για αυτό και μετέπειτα, εκτός από τη θεωρητική γνώση των υπαρχόντων φαινομένων στον κόσμο, θα καλούνται και θα είναι σε θέση να καταγράφουν και να εντοπίζουν τις νέες καταστάσεις, καθώς και να εξηγούν διεξοδικά τα προβλήματα που αναδύονται. Έτσι, οι ίδιοι, έπειτα από τη διεξοδική μελέτη των προβλημάτων, θα μπορούν να προτείνουν και να εισηγούνται τρόπους αντιμετώπισης, καθώς και προγράμματα παρέμβασης.

Συνεπώς, η συνθετική σκέψη, η αιχμηρή κριτική αντίληψη των πολιτικών δρωμένων καθώς και το μεγάλο βάρος της ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για την εκπλήρωση του έργου τους. Έτσι, οι ίδιοι, προκειμένου να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα, καλούνται να διαθέτουν την υψηλή νοημοσύνη, την πολυδιάστατη παιδεία και τη δυνατότητα να απελευθερώσουν τη σκέψη τους, για να εργαστούν πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Τομείς Απασχόλησης

Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών μπορούν να απασχοληθούν κυρίως ως πολιτικοί επιστήμονες, υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων, καθώς και ως εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διδάσκοντας μαθήματα σε σχέση με το αντικείμενό τους, εντασσόμενοι στον κλάδο Π.Ε.13 Νομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Κατά γενική ομολογία, οι ίδιοι μπορούν να απορροφηθούν σε υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ως στελέχη, εμπειρογνώμονες ή σύμβουλοι σε Υπουργεία, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, καθώς και στη Νομαρχία, στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

Παράλληλα, μπορούν να απασχοληθούν σε οργανισμούς με διεθνή εμβέλεια, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), καθώς και στις πολιτικές παρατάξεις ή σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, είτε σε επιχειρήσεις δημοσίων σχέσεων.

Επιπλέον, οι ίδιοι μπορούν να εργαστούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, όπως και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Ακόμη, μπορούν να απασχοληθούν σε εταιρίες επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, σε εταιρίες συμβούλων πολιτικής επικοινωνίας και τέλος, σε Ελληνικές και Διεθνείς μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε κλάδους της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας, καθώς και ως διπλωμάτες στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου για ανεύρεση εργασίας και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Συγκεκριμένα, στο careerandstudies.gr θα βοηθηθείς στα εξής:

Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σωστή και επιτυχημένη εκπόνηση βιογραφικού

Προετοιμασία για επιτυχία στη συνέντευξη

και πολλά άλλα…

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών: Σπουδές στην Ελλάδα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!