Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του Ρατσισμού και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

της Μαρίας Λεβαντή

Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του Ρατσισμού        

Στις 21 Μαρτίου 1960 ένα τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στην Νότια Αφρική. Η αστυνομία της χώρας πυροβόλησε και σκότωσε 70 ανθρώπους κατά την διάρκεια μίας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ. Το 1966 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θέλοντας να τιμήσει την μνήμη των αδικοχαμένων ανθρώπων, καθιέρωσε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

ρατσισμός

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Την ίδια ημερομηνία έχει οριστεί και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ακριβώς γιατί η δύναμη της ποίησης αποσκοπεί στην καταπολέμηση του ρατσισμού από όπου και αν προέρχεται. Εκατοντάδες ποιήματα από σπουδαίους συγγραφείς, έχουν γραφτεί με σκοπό να καταδείξουν τον ρατσισμό και να παρακινήσουν τους ανθρώπους να σκέφτονται ανεξαρτήτως στερεοτύπων.

Καθιέρωση

Η αρχική ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης προτάθηκε από τον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, το φθινόπωρο του 1997 στην Εταιρεία Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της ισημερίας. Το 1999 ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μη θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορούν να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος, και οι εορτασμοί μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά:  «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Συμβολή Υπουργείου Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας με την σειρά του, πρότεινε σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις ή και δράσεις διάρκειας δύο ή και τριών ωρών, υπό τον γενικό όρο «Η ποίηση μας βοηθάει να ζήσουμε χωρίς ρατσισμό».

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ

Με το σύνθημα «και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ», η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, παρουσίασε ένα βίντεο καταδεικνύοντας γεγονότα επιθέσεων ρατσιστικής βίας σε πρόσφυγες και μετανάστες. Σε αυτό το βίντεο μίλησαν άνθρωποι που βίωσαν με σκληρό τρόπο το τερατώδες πρόσωπο του ρατσισμού. Φέρνοντας τραύματα στο σώμα αλλά και στην ψυχή τους, ακριβώς επειδή οι συνθήκες διαβίωσης στην χώρα τους τους ανάγκασαν να βρεθούν σε μία άλλη, πολύ γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η αποδοχή τους θα ήταν σκληρή και δύσκολη.

Συμβολή Της Τέχνης

Η Συμβολή ποιητών και συγγραφών μέσα από σπουδαία ποιήματα, όπως το «Οι Εβραίοι» του Μπέρτολντ Μπρεχτ αλλά και το «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γιάννη Ρίτσου, αποτέλεσαν μια γροθιά στο ρατσισμό καθώς με την μαγεία της ποίησης τον άδειασαν, καταδεικνύοντας τον βλοσυρό του χαρακτήρα. Αναπόσπαστο κομμάτι έπαιξαν εκατοντάδες ταινίες ανάμεσά τους, όπως το «American History X» και φυσικά η πασίγνωστη καθηλωτική ταινία «Schindler’s List».

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!